liveblog
NOS NieuwsAangepast

WHO: Deel corona-kennis beter, honderdduizenden mondkapjes vanuit NL naar China

  • In China zijn bijna 20.500 mensen besmet met het coronavirus. Het aantal doden op het Chinese vasteland staat nu op 425.
  • Eén van de 9 Belgen die zondag uit Wuhan zijn opgehaald is ook positief getest op het virus.
  • Ondanks dat de besmette Belg in hetzelfde vliegtuig zat als de Nederlandse evacués, blijven zij in thuisquarantaine.
  • Is het virus al in Nederland en wat betekent thuisquarantaine? Lees hier een Q&A over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Wij sluiten nu dit liveblog. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.

Vader met zoontje in quarantaine

Alle Nieuw-Zeelanders die vanuit China terugvliegen moeten twee weken in quarantaine blijven, in een militair trainingskamp op het schiereiland Whangaparaoa in Auckland. Harry Li is zelf niet in China geweest, maar zijn 6-jarige zoontje wel. Hij is van plan hem na de vlucht in quarantaine te vergezellen.

"Ik wil gewoon mijn kind zo snel mogelijk zien. Ik blijf alle 14 dagen bij hem, hij zal wel bang zijn", zegt de man in een interview met Radio New Zealand. Li zegt allerlei dingen te verzamelen zoals eten en kleding en hij denkt alvast na over dingen die ze in die twee weken samen kunnen ondernemen.

Anti-coronamaatregelen

Landen nemen verschillende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De VS, Australië en Singapore weigeren alle buitenlanders die recent in China zijn geweest. Andere landen beperken hun inreisverbod tot reizigers die rechtstreeks uit China komen, of hebben vluchten van en naar China geschrapt.

Zijn de anti-coronamaatregelen overdreven? Je leest het hier.

Evacués nog gewoon in thuisquarantaine

De vijftien Nederlanders uit Wuhan zaten bij hun evacuatievlucht in het vliegtuig met iemand die besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Vandaag werd duidelijk dat een Belg aan boord van het toestel achteraf positief is getest op het virus. Toch is er volgens de gezondheidsdiensten GGD en RIVM geen reden tot zorg. "Zolang ze geen gezondheidsklachten vertonen zijn er geen strengere maatregelen nodig", zegt Harald Wychgel van het RIVM daarover.

De kans dat iemand aan boord van de evacuatievlucht afgelopen weekend het virus meedroeg, was volgens de instanties ingecalculeerd in het quarantaineplan.

WHO wil meer data delen

Het hoofd van de Wereldgezondheid Organisatie (WHO) heeft alle gezondheidsministers met een brief opgeroepen om kennis en data over het coronavirus beter te delen. Ook schreef hij dat hij een team van internationale experts naar China zal sturen om de Chinese collega's daar te helpen.

Fashion Week steunt China

Drie Chinese modemerken zullen niet deelnemen aan de Fashion Week in Milaan, die op 18 februari begint. De merken hebben hun deelname moeten annuleren vanwege het coronavirus. Ook zo'n 1000 Chinese journalisten en investeerders zullen niet komen.

Uit solidariteit met de merken worden daarom via video's van catwalkshows, backstage-filmpjes en interviews met acht Chinese ontwerpers getoond in Milaan. De video-shows worden geopend door een Chinese ontwerper die voornamelijk in Europa en in de VS werkt en daardoor geen gevaar is. De show draagt de titel: 'China we are with you'.

Kenners voorspellen een daling van 2 procent van de omzet van de Italiaanse modebranche in het eerste halfjaar als gevolg van het coronavirus. Veel Chinezen reizen normaal tijdens het Chinese Nieuwjaar af naar Italië en zijn de belangrijkste consumenten van luxueuze goederen. Hun afwezigheid dit jaar wordt gevoeld in veel winkels, zegt een woordvoerder.

RIVM: 'Nog veel onduidelijk'

De Kamerleden krijgen op dit moment een briefing van onder meer het RIVM.

Kamerleden vroegen zich af of burgers zich zorgen moeten maken over het virus. Professor Jaap van Dissel van het RIVM: "Het is nog te vroeg om te zeggen of we ons zorgen moeten maken. Er is nog te veel onduidelijk. Voorlopig doen we alles om het virus tegen te houden. Het lijkt erop dat je een uitbraak succesvol kunt indammen. We kunnen nog niet zeggen hoe ver het virus zich kan verspreiden in Nederland en of draconische maatregelen zoals in China ook hier nodig zijn."

Van Dissel beklemtoonde nog een keer dat mondkapjes "geen realistische manier" zijn om je te beschermen tegen het corona-virus. Ze beschermen wel je mond, maar het virus kan ook het lichaam binnendringen via het oogvocht. "Goede handhygiëne is veel effectiever."

Het hoofd infectieziekten van het RIVM vreest een run door burgers op medische mondkapjes. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er een tekort ontstaat voor de mensen die ze echt nodig hebben, in ziekenhuizen. "We hechten eraan daarvoor te waarschuwen."

Chinezen in Nederland verzamelen mondkapjes

Vanuit Nederland proberen verschillende Chinese gemeenschappen hun steentje bij te dragen. Zo'n 60 verschillende gemeenschappen hebben geld ingezameld en daarmee al een paar honderdduizend mondkapjes richting China verstuurd.

Volgens Atom Zhou, van de ondernemersvereniging Chinatown Den Haag, worden de mondkapjes verscheept en is er zelfs door één gemeenschap een vliegtuig gecharterd om de mondkapjes op bestemming te krijgen. "Veel mensen die hier wonen hebben hun familie nog in China zitten. Daarom proberen ze vanuit hier te doen wat ze kunnen om zo een steentje bij te dragen."

Zo gaan er mondkapjes richting de provincie Zhejiang.

De dozen worden verstuurd vanuit Den Haag, Purmerend en Amsterdam:

  • Atom Zhou
    'Laten we ons verzetten tegen de epidemie' en 'We zijn een met onze landgenoten'
  • Atom Zhou
    Op de dozen staat: 'Zet 'm op China'
  • Atom Zhou
  • Atom Zhou
  • Atom Zhou

Man grapt: 'Ik heb het coronavirus'

Een Canadese man heeft veel commotie veroorzaakt toen hij ten onrechte zei dat hij besmet was met het coronavirus. De man zat samen met 242 passagiers aan boord van een vlucht van Toronto naar Jamaica. Het toestel keerde na zijn aankondiging direct terug naar de luchthaven.

Een vrouw die ook aan boord zat van de vlucht hoorde de man roepen dat hij het coronavirus had. "De stewardessen kwamen direct, gaven hem een masker en handschoenen en begeleidden hem naar de achterkant van het vliegtuig", vertelt ze achteraf.

Terug op de luchthaven van Toronto werd de 29-jarige man gecontroleerd door medisch personeel. Toen bleek dat hij het virus niet had, is hij gearresteerd.

Cijfers wereldwijd

De Amerikaanse John Hopkins Universiteit houdt op basis van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Chinese overheid de meest recente statistieken bij:

Pandemie-film opeens weer populair

Een 9 jaar oude film over de (snelle) verspreiding van een dodelijk virus is flink gestegen in de Britse hitlijsten, meldt The Guardian. De film Contagion werd uitgebracht in 2011 en gaat over een wereldwijde epidemie (pandemie). Terwijl het virus zich razendsnel verspreidt, proberen medici over de hele wereld een medicijn te vinden.

In de Britse iTunes-hitlijsten staat de film na 9 jaar opeens weer in de top-10 van meest gedownloade films. Op sociale media vragen mensen zich af of de film het coronavirus 9 jaar geleden al voorspelde. Ook andere films en series die gaan over een pandemie zoals Outbreak en The Hot Zone worden deze weken veel meer bekeken, zeggen filmdeskundigen.

Kijk hier naar een trailer van de film:

In quarantaine op Aruba

Vier Chinezen die zondag met KLM uit Amsterdam aankwamen op Aruba zijn in thuis-quarantaine onder toezicht van het GGD geplaatst. Zij waren daarvoor in China geweest, vertelt correspondent Dick Drayer. Ook op Schiphol zijn ze al gecontroleerd.

Het gaat om vier Chinezen die op Aruba wonen en ook de Nederlandse nationaliteit hebben. Hoewel ze niet in risicogebieden zijn geweest, moeten ze veertien dagen op een speciale afdeling in het ziekenhuis blijven.

De autoriteiten op Aruba hebben laten weten dat de maatregel voor iedereen geldt die vanuit China naar Aruba reist. Dat zijn er overigens niet zoveel: geschat wordt dat zo'n 30 mensen per maand uit China naar Aruba reizen.

Gezondheidscontrole voor schaatsers

De schaatsers die aankomend weekend meedoen aan de wereldbeker in Calgary worden eerst gecontroleerd op symptomen van het coronavirus. Ook hun trainers en begeleiders moeten een gezondheidscheck ondergaan.

De internationale schaatsbond ISU schrijft dat ze met deze gezondheidscontroles de trainings- en wedstrijdaccommodatie "veilig voor iedereen" willen houden. Wie een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger heeft, krijgt een uitgebreid onderzoek.

Een woordvoerder van de Nederlandse schaatsbond KNSB meldde dat hetzelfde protocol ook wordt gevolgd bij de wereldbeker shorttrack in Dresden aankomend weekend.

Geen bezorging aan de deur

Yvonne Horst (36) is docente op een internationale school in Peking, maar kan niet naar haar werk. "Ik geef nu vanaf thuis les want heel veel scholen zijn vanwege het virus gesloten. De lessen worden daarom online gegeven. Ook moeten we twee keer onze temperatuur opnemen om te kijken of we verhoging hebben."

Aan de deur wordt niet bezorgd, vertelt ze. Toen ze gisteren online eten bestelde, kwam de bezorger niet naar haar voordeur. "We moesten het eten aan de poort afhalen." Maar ondanks dit heeft ze niet de behoefte uit Peking te vertrekken: "Mijn man komt uit de Verenigde Staten en we hebben ook twee katten. Ik zie het niet zo zitten om tien uur lang in een vliegtuig te zitten met 300 mensen. Dan blijf ik liever thuis."

Banden tussen Afrika en China

In Afrika zijn nog geen besmettingen bekend, maar er bestaan wel veel banden tussen Afrika en China, zegt correspondent Koert Lindijer. "Afrika onderhoudt groeiende economische relaties met China. In het bedrijfsleven zijn hier ook veel Chinezen actief."

Ook is er nog veel vliegverkeer tussen Afrikaanse landen en China. Lindijer: "Kenya Airways stopte vorige week met vliegen naar China, maar het belangrijker Ethiopian Airlines gaat door. En China Southern Airlines vliegt ook nog steeds vier keer per week op de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar jaarlijks 200.000 passagiers uit China aankomen."

Volgens Lindijer is het de vraag of Afrika in staat is om een eventuele corona-uitbraak aan te kunnen. "De gezondheidsstructuren van Afrika zijn zwak."

Reisadvies Vietnam aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Vietnam aangepast. Voor het hele land geldt: "Let op, veiligheidsrisico's." Het ministerie raadt reizigers aan om regelmatig hun handen te wassen en hun neus te snuiten in papier. Ook raadt het vakantiegangers aan rekening te houden met extra medische controles bij bijvoorbeeld grensovergangen en luchthavens.

Nederlander keert met Russische evacuatievlucht terug

Hij miste afgelopen weekend de Nederlandse evacuatievlucht, maar vanavond kan Vladimir Markov alsnog Wuhan verlaten. De 36-jarige heeft zowel een Nederlands als een Russisch paspoort en vliegt vanavond dus mee in een militair vliegtuig van Rusland naar Moskou.

Markov kon mee aan boord van de vlucht met andere Nederlanders en EU-burgers, maar besloot dat uiteindelijk toch niet te doen. Hij vreesde namelijk dat zijn Oekraïense vriendin niet mee kon. Achteraf werd duidelijk dat het wel had gekund, maar toen was het besluit al genomen. Nu kunnen ze alsnog samen de door het virus getroffen Chinese miljoenenstad verlaten in een legertoestel.

Vladimir Markov met zijn vriendin

Markov heeft gestudeerd in Groningen en werkt voor de Nederlandse chipfabrikant ASML. Hij ging voor dit bedrijf aan de slag in de Chinese miljoenenstad, voor het avontuur en zijn carrière. "Maar nu beleef ik een wel heel vreemd avontuur. Het voelt alsof ik een postapocalyptische film ben terechtgekomen."

"Het wordt misschien wat minder comfortabel maar wel wat spannender", zegt hij lachend aan de telefoon. In Moskou moet Markov veertien dagen in quarantaine. Als dat voorbij is wil hij zijn ouders bezoeken, die wonen in de Russische hoofdstad.

Eerder deze week maakte Markov een video in de grotendeels verlaten straten van Wuhan:

'Het aantal besmettingen is nog steeds eng'

Opnieuw vluchten geschrapt

American Airlines vliegt tot 20 februari niet meer op Hongkong vanaf Los Angeles en Dallas. Vrijdag maakte de Amerikaanse luchtvaartorganisatie al bekend alle vluchten naar het vasteland van China te schrappen.

Casino's dicht

Alle 41 casino's in gokparadijs Macau moeten tijdelijk hun deuren sluiten. Daarmee wil het bestuur van de regio, die bij China hoort, voorkomen dat het coronavirus verder wordt verspreid. In Macau zijn tot nu toe tien besmettingen bekend. Waarschijnlijk gaan de gokhuizen twee weken dicht.

De economie van Macau draait voor 80 procent op casino's. Daarmee is de stad een groter gokparadijs dan Las Vegas. Eind januari werd al bekend dat er rond Chinees Nieuwjaar veel minder bezoekers waren dan normaal in deze tijd.

Thuisquarantaine: geen pakjes aannemen en niet op het balkon

De meeste Nederlanders die zondagavond uit Wuhan naar Nederland terugkeerden, mogen thuis in quarantaine zitten. Ze moeten zich dan wel aan bepaalde spelregels houden, zegt GGD-arts Ronald ter Schegget tegen persbureau ANP. Zo moeten ze in hun woning blijven, ze mogen ook niet de tuin in of het balkon op. Ook is het hun verboden om bezoek te ontvangen of pakjes aan te nemen. In bed liggen met hun partner zit er ook niet in, behalve als die partner ook in China is geweest. Sowieso moeten de Nederlanders in thuisquarantaine twee meter afstand bewaren tot hun huisgenoten.

Niet iedereen zit overigens thuis in quarantaine. Volgens de GGD is niet ieder huis daarvoor geschikt (een studentenhuis bijvoorbeeld niet) en willen sommige mensen liever ergens anders zitten.

Zo leeg is Peking nu

Miljoenenstad Peking uitgestorven

'Stabiel virus'

Het lijkt er niet op dat het nieuwe coronavirus verandert. In een persconferentie zegt de Wereldgezondheidsorganisatie dat ze tot nu toe geen aanwijzingen heeft voor mutaties. De organisatie spreekt van een "stabiel virus".

Geen knuffel van Mickey Mouse

Bezoekers van Disneyland Tokio hoeven voorlopig geen knuffel te verwachten van figuren als Mickey Mouse of Donald Duck. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, stoppen sommige mascottes met het uitdelen van hugs, meldt persbureau Bloomberg. Ook mogen bezoekers minder vaak met de figuren op de foto. Het personeel van het park draagt mondkapjes.

De parken van Disney in Shanghai en in Hongkong zijn gesloten.

'Kalm blijven en niet vergeten te bidden'

Na China is Japan het land waar (voor zover bekend) de meeste mensen zijn besmet met het coronavirus. Er zijn daar 20 mensen ziek - wat nog altijd in schril contrast staat met de ruim 20.500 besmettingen in China. Ook inwoners van enkele andere landen in Zuidoost-Azië hebben het virus opgelopen. Maar, zei correspondent Annemarie Kas vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal: sommige ministers en regeringsleiders hebben opmerkingen gemaakt waaruit blijkt dat ze het virus niet zo serieus nemen.

"De Indonesische minister van Volksgezondheid zei bijvoorbeeld dat mensen vooral kalm moeten blijven, goed moeten eten en slapen en niet vergeten te bidden. Dat zou genoeg zijn om hun immuunsysteem op peil te houden." Volgens Kas zijn dit soort opmerkingen voor een deel bedoeld om de bevolking gerust te stellen, maar speelt ook mee dat veel landen in de regio China te vriend willen houden. "Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de Cambodjaanse premier, die morgen naar Wuhan wil vliegen. Van alle landen is China het land dat het meeste in Cambodja investeert. Het gaat dus om economische belangen."

In Indonesië wacht iedereen nu een beetje op nieuws over de eerste besmetting.

Correspondent Annemarie Kas

Toch nemen steeds meer Zuidoost-Aziatische landen maatregelen, nu het aantal besmettingen blijft stijgen, vertelt Kas. "Eerst moesten ze op de Filipijnen bijvoorbeeld niets hebben van reisbeperkingen voor Chinezen, maar daar hebben ze nu toch toe besloten. En Singapore reageert sowieso al alert op de uitbraak. De vliegvelden daar zijn ook een belangrijke hub in de regio."

Volgens Kas blijven in Zuidoost-Azië zorgen bestaan over hoe goed de autoriteiten hun inwoners controleren. "Zo zijn er in Indonesië nu geen besmettingen bekend, terwijl in de eerste weken van dit jaar duizenden Chinezen uit Wuhan hiernaartoe zijn gekomen. Dus iedereen hier wacht een beetje op nieuws over de eerste besmetting."

Vleermuizen

Vleermuizen in Nederland zijn niet geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus. Dat zeggen de Zoogdiervereniging en het Erasmus MC in een artikel met antwoorden op 'veelgestelde vragen' over het virus.

De kans is groot dat het coronavirus in Wuhan is verspreid via vleermuizen die daar op een markt werden verkocht. De Zoogdiervereniging denkt dat het nieuwe virus niet direct van de vleermuis komt, maar dat het via een 'tussengastheer' is overgesprongen op de mens.

Volgens de vereniging lijkt het nieuwe virus op coronavirussen die eerder bij de vleermuissoort 'hoefijzerneus' zijn gevonden. Deze soort komt veel voor in Zuid- en Zuidoost-Azië, maar niet in Europa. Sowieso zijn er in Nederland geen gevallen bekend van mensen of dieren die ziek zijn geworden door contact met vleermuizen, zegt de Zoogdiervereniging.

Vast op een cruiseschip

Zo'n 3700 passagiers van het cruiseschip 'Diamond Princess' zijn voor de kust van Japan in quarantaine geplaatst, nadat was gebleken dat een voormalige passagier besmet was met het coronavirus. Het gaat om een 80-jarige man uit Hongkong die drie dagen op het schip had gezeten. Daarna vloog hij naar de Japanse hoofdstad Tokio, waar bleek dat hij ziek was.

Op het cruiseschip gaan artsen nu iedere hut af om de passagiers en de bemanning te controleren:

Cambodjaanse studenten

De premier van Cambodja, Hun Sen, is van plan om morgen naar Wuhan te vliegen. Hij wil Cambodjaanse studenten die daar studeren een hart onder de riem steken, zegt hij op Facebook. De premier wacht nog op goedkeuring van de Chinese autoriteiten, want Wuhan is afgesloten van de buitenwereld.

Vorige week zei Hun Sen, die al sinds 1985 premier is en een dictatoriaal bewind voert in Cambodja, dat hij de studenten niet uit Wuhan wil evacueren, onder andere om de band met China goed te houden. Volgens persbureau AP riep de premier mensen toen ook op om het virus niet te vrezen, omdat de "echte ziekte" waarmee ze te maken hebben "angst" is. Ook zei hij dat het dragen van een mondkapje complete onzin is, vertelt Zuidoost-Azië-correspondent Annemarie Kas. "Hij dreigde journalisten die wel een mondkapje droegen het land uit te zetten."

Eerste patiënten opgenomen in 'coronavirus-ziekenhuis' in Wuhan

Eerste patiënten opgenomen in 'coronavirus-ziekenhuis'

Hyundai stopt productie in Zuid-Korea

Autofabrikant Hyundai stopt deze week met zijn productie in Zuid-Korea. Het bedrijf kampt met een tekort aan onderdelen voor de bedrading van auto's. Die worden normaal in China gemaakt, maar vanwege het coronavirus ligt in veel fabrieken de productie stil. Hyundai is de eerste grote autofabrikant die de productie buiten China opschort.

Ook andere bedrijven hebben problemen met hun bevoorrading uit China. Van de 500 grootste bedrijven ter wereld hebben er 300 fabrieken of kantoren in de miljoenenstad Wuhan, die wordt gezien als de bron van het virus.

Eerder gingen we langs bij een fabrikant van medische hulpmiddelen, die waarschijnlijk tot 10 februari geen producten geleverd krijgt:

'We hebben een groot probleem: de productie van Europa is niet genoeg'

Christmas Island

Honderden Australiërs moeten veertien dagen in quarantaine blijven op Christmas Island, een eilandje op zo'n 2000 kilometer van het Australische vasteland. De reizigers komen uit Wuhan. Ze zijn allemaal onderzocht op het coronavirus, volgens de Australische minister van Volksgezondheid zijn er "geen vastgestelde gevallen" van het virus. In de Chinese provincie Hubei, waar Wuhan ligt, zouden nog zo'n 600 Australiërs zijn. De Australische regering heeft toestemming gevraagd voor een tweede evacuatievlucht.

Kok in quarantaine

Chinese kok uit voorzorg niet achter de wok, 'voor de veiligheid'

Tekortkomingen

China heeft toegegeven dat het land tekort is geschoten bij de bestrijding van het coronavirus. Bij een volgende nationale noodsituatie moet beter worden ingegrepen, zegt het permanente comité van het politbureau, het dagelijkse bestuur van China.

Ook wil China de handel in verboden diersoorten nu snel aanpakken. Virologen vermoeden dat de uitbraak van het coronavirus in december is begonnen op een markt in de stad Wuhan, waarschijnlijk via vleermuizen. Maar hoeveel van die aanpak terechtkomt is afwachten, zegt correspondent Sjoerd den Daas. Nieuwe regels die na de SARS-epidemie van kracht werden, zijn niet goed gehandhaafd.