NOS Nieuws Buitenland Aangepast

WHO: Deel corona-kennis beter, honderdduizenden mondkapjes vanuit NL naar China

 • In China zijn bijna 20.500 mensen besmet met het coronavirus. Het aantal doden op het Chinese vasteland staat nu op 425.
 • Eén van de 9 Belgen die zondag uit Wuhan zijn opgehaald is ook positief getest op het virus.
 • Ondanks dat de besmette Belg in hetzelfde vliegtuig zat als de Nederlandse evacués, blijven zij in thuisquarantaine.
 • Is het virus al in Nederland en wat betekent thuisquarantaine? Lees hier een Q&A over het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Wij sluiten nu dit liveblog. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.

 • Vader met zoontje in quarantaine

  Alle Nieuw-Zeelanders die vanuit China terugvliegen moeten twee weken in quarantaine blijven, in een militair trainingskamp op het schiereiland Whangaparaoa in Auckland. Harry Li is zelf niet in China geweest, maar zijn 6-jarige zoontje wel. Hij is van plan hem na de vlucht in quarantaine te vergezellen.

  "Ik wil gewoon mijn kind zo snel mogelijk zien. Ik blijf alle 14 dagen bij hem, hij zal wel bang zijn", zegt de man in een interview met Radio New Zealand. Li zegt allerlei dingen te verzamelen zoals eten en kleding en hij denkt alvast na over dingen die ze in die twee weken samen kunnen ondernemen.

 • Anti-coronamaatregelen

  Landen nemen verschillende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De VS, Australië en Singapore weigeren alle buitenlanders die recent in China zijn geweest. Andere landen beperken hun inreisverbod tot reizigers die rechtstreeks uit China komen, of hebben vluchten van en naar China geschrapt.

  Zijn de anti-coronamaatregelen overdreven? Je leest het hier.

 • Evacués nog gewoon in thuisquarantaine

  De vijftien Nederlanders uit Wuhan zaten bij hun evacuatievlucht in het vliegtuig met iemand die besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Vandaag werd duidelijk dat een Belg aan boord van het toestel achteraf positief is getest op het virus. Toch is er volgens de gezondheidsdiensten GGD en RIVM geen reden tot zorg. "Zolang ze geen gezondheidsklachten vertonen zijn er geen strengere maatregelen nodig", zegt Harald Wychgel van het RIVM daarover.

  De kans dat iemand aan boord van de evacuatievlucht afgelopen weekend het virus meedroeg, was volgens de instanties ingecalculeerd in het quarantaineplan.

 • WHO wil meer data delen

  Het hoofd van de Wereldgezondheid Organisatie (WHO) heeft alle gezondheidsministers met een brief opgeroepen om kennis en data over het coronavirus beter te delen. Ook schreef hij dat hij een team van internationale experts naar China zal sturen om de Chinese collega's daar te helpen.

 • Fashion Week steunt China

  Drie Chinese modemerken zullen niet deelnemen aan de Fashion Week in Milaan, die op 18 februari begint. De merken hebben hun deelname moeten annuleren vanwege het coronavirus. Ook zo'n 1000 Chinese journalisten en investeerders zullen niet komen.

  Uit solidariteit met de merken worden daarom via video's van catwalkshows, backstage-filmpjes en interviews met acht Chinese ontwerpers getoond in Milaan. De video-shows worden geopend door een Chinese ontwerper die voornamelijk in Europa en in de VS werkt en daardoor geen gevaar is. De show draagt de titel: 'China we are with you'.

  Kenners voorspellen een daling van 2 procent van de omzet van de Italiaanse modebranche in het eerste halfjaar als gevolg van het coronavirus. Veel Chinezen reizen normaal tijdens het Chinese Nieuwjaar af naar Italië en zijn de belangrijkste consumenten van luxueuze goederen. Hun afwezigheid dit jaar wordt gevoeld in veel winkels, zegt een woordvoerder.

 • RIVM: 'Nog veel onduidelijk'

  De Kamerleden krijgen op dit moment een briefing van onder meer het RIVM.

  Kamerleden vroegen zich af of burgers zich zorgen moeten maken over het virus. Professor Jaap van Dissel van het RIVM: "Het is nog te vroeg om te zeggen of we ons zorgen moeten maken. Er is nog te veel onduidelijk. Voorlopig doen we alles om het virus tegen te houden. Het lijkt erop dat je een uitbraak succesvol kunt indammen. We kunnen nog niet zeggen hoe ver het virus zich kan verspreiden in Nederland en of draconische maatregelen zoals in China ook hier nodig zijn."

  Van Dissel beklemtoonde nog een keer dat mondkapjes "geen realistische manier" zijn om je te beschermen tegen het corona-virus. Ze beschermen wel je mond, maar het virus kan ook het lichaam binnendringen via het oogvocht. "Goede handhygiëne is veel effectiever."

  Het hoofd infectieziekten van het RIVM vreest een run door burgers op medische mondkapjes. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er een tekort ontstaat voor de mensen die ze echt nodig hebben, in ziekenhuizen. "We hechten eraan daarvoor te waarschuwen."

  Meer weten? Lees hier een Q&A over het virus.

 • Chinezen in Nederland verzamelen mondkapjes

  Vanuit Nederland proberen verschillende Chinese gemeenschappen hun steentje bij te dragen. Zo'n 60 verschillende gemeenschappen hebben geld ingezameld en daarmee al een paar honderdduizend mondkapjes richting China verstuurd.

  Volgens Atom Zhou, van de ondernemersvereniging Chinatown Den Haag, worden de mondkapjes verscheept en is er zelfs door één gemeenschap een vliegtuig gecharterd om de mondkapjes op bestemming te krijgen. "Veel mensen die hier wonen hebben hun familie nog in China zitten. Daarom proberen ze vanuit hier te doen wat ze kunnen om zo een steentje bij te dragen."

  Zo gaan er mondkapjes richting de provincie Zhejiang.

  De dozen worden verstuurd vanuit Den Haag, Purmerend en Amsterdam:

  1/5 'Laten we ons verzetten tegen de epidemie' en 'We zijn een met onze landgenoten' Atom Zhou
  2/5 Op de dozen staat: 'Zet 'm op China' Atom Zhou
  3/5 Atom Zhou
  4/5 Atom Zhou
  5/5 Atom Zhou
 • Man grapt: 'Ik heb het coronavirus'

  Een Canadese man heeft veel commotie veroorzaakt toen hij ten onrechte zei dat hij besmet was met het coronavirus. De man zat samen met 242 passagiers aan boord van een vlucht van Toronto naar Jamaica. Het toestel keerde na zijn aankondiging direct terug naar de luchthaven.

  Een vrouw die ook aan boord zat van de vlucht hoorde de man roepen dat hij het coronavirus had. "De stewardessen kwamen direct, gaven hem een masker en handschoenen en begeleidden hem naar de achterkant van het vliegtuig", vertelt ze achteraf.

  Terug op de luchthaven van Toronto werd de 29-jarige man gecontroleerd door medisch personeel. Toen bleek dat hij het virus niet had, is hij gearresteerd.

 • Cijfers wereldwijd

  De Amerikaanse John Hopkins Universiteit houdt op basis van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Chinese overheid de meest recente statistieken bij:

  NOS
 • Pandemie-film opeens weer populair

  Een 9 jaar oude film over de (snelle) verspreiding van een dodelijk virus is flink gestegen in de Britse hitlijsten, meldt The Guardian. De film Contagion werd uitgebracht in 2011 en gaat over een wereldwijde epidemie (pandemie). Terwijl het virus zich razendsnel verspreidt, proberen medici over de hele wereld een medicijn te vinden.

  In de Britse iTunes-hitlijsten staat de film na 9 jaar opeens weer in de top-10 van meest gedownloade films. Op sociale media vragen mensen zich af of de film het coronavirus 9 jaar geleden al voorspelde. Ook andere films en series die gaan over een pandemie zoals Outbreak en The Hot Zone worden deze weken veel meer bekeken, zeggen filmdeskundigen.

  Kijk hier naar een trailer van de film:

 • In quarantaine op Aruba

  Vier Chinezen die zondag met KLM uit Amsterdam aankwamen op Aruba zijn in thuis-quarantaine onder toezicht van het GGD geplaatst. Zij waren daarvoor in China geweest, vertelt correspondent Dick Drayer. Ook op Schiphol zijn ze al gecontroleerd.

  Het gaat om vier Chinezen die op Aruba wonen en ook de Nederlandse nationaliteit hebben. Hoewel ze niet in risicogebieden zijn geweest, moeten ze veertien dagen op een speciale afdeling in het ziekenhuis blijven.

  De autoriteiten op Aruba hebben laten weten dat de maatregel voor iedereen geldt die vanuit China naar Aruba reist. Dat zijn er overigens niet zoveel: geschat wordt dat zo'n 30 mensen per maand uit China naar Aruba reizen.

 • Gezondheidscontrole voor schaatsers

  De schaatsers die aankomend weekend meedoen aan de wereldbeker in Calgary worden eerst gecontroleerd op symptomen van het coronavirus. Ook hun trainers en begeleiders moeten een gezondheidscheck ondergaan.

  De internationale schaatsbond ISU schrijft dat ze met deze gezondheidscontroles de trainings- en wedstrijdaccommodatie "veilig voor iedereen" willen houden. Wie een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger heeft, krijgt een uitgebreid onderzoek.

  Een woordvoerder van de Nederlandse schaatsbond KNSB meldde dat hetzelfde protocol ook wordt gevolgd bij de wereldbeker shorttrack in Dresden aankomend weekend.

 • Geen bezorging aan de deur

  Yvonne Horst (36) is docente op een internationale school in Peking, maar kan niet naar haar werk. "Ik geef nu vanaf thuis les want heel veel scholen zijn vanwege het virus gesloten. De lessen worden daarom online gegeven. Ook moeten we twee keer onze temperatuur opnemen om te kijken of we verhoging hebben."

  Aan de deur wordt niet bezorgd, vertelt ze. Toen ze gisteren online eten bestelde, kwam de bezorger niet naar haar voordeur. "We moesten het eten aan de poort afhalen." Maar ondanks dit heeft ze niet de behoefte uit Peking te vertrekken: "Mijn man komt uit de Verenigde Staten en we hebben ook twee katten. Ik zie het niet zo zitten om tien uur lang in een vliegtuig te zitten met 300 mensen. Dan blijf ik liever thuis."

 • Banden tussen Afrika en China

  In Afrika zijn nog geen besmettingen bekend, maar er bestaan wel veel banden tussen Afrika en China, zegt correspondent Koert Lindijer. "Afrika onderhoudt groeiende economische relaties met China. In het bedrijfsleven zijn hier ook veel Chinezen actief."

  Ook is er nog veel vliegverkeer tussen Afrikaanse landen en China. Lindijer: "Kenya Airways stopte vorige week met vliegen naar China, maar het belangrijker Ethiopian Airlines gaat door. En China Southern Airlines vliegt ook nog steeds vier keer per week op de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar jaarlijks 200.000 passagiers uit China aankomen."

  Volgens Lindijer is het de vraag of Afrika in staat is om een eventuele corona-uitbraak aan te kunnen. "De gezondheidsstructuren van Afrika zijn zwak."