NOS Nieuws

Vluchten geschrapt, reizigers geweerd: zijn de anti-coronamaatregelen overdreven?

Steeds meer landen komen met vergaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus op hun grondgebied tegen te gaan. Waar gisteren nog 19 landen nieuwe regels hadden gemeld bij de Verenigde Naties, zijn het er nu 42, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend.

Landen schrappen bijvoorbeeld alle vluchten van en naar China, of sluiten een deel van de grens. De Chinese regering is daar allerminst blij mee. "Er is geen reden tot paniek voor China's buitenlandse vrienden", zei een regeringswoordvoerder. De directeur van de WHO waarschuwt dat de maatregelen "angst en stigma" kunnen veroorzaken.

In totaal zijn nu ruim 400 mensen aan het virus overleden, van wie twee buiten China: een in de Filipijnen en een in Hongkong. Zijn al die wereldwijde maatregelen dan overdreven?

Zo staat het ervoor met de besmettingen en sterfgevallen:

De maatregelen die landen nemen tegen de verspreiding van het virus, lopen sterk uiteen. De VS, Australië en Singapore weigeren alle buitenlanders die recent in China zijn geweest. Andere landen beperken hun inreisverbod tot reizigers die rechtstreeks uit China komen, of hebben vluchten van en naar China geschrapt.

Ook buurlanden van China maken zich zorgen: Rusland en Mongolië hebben de grens grotendeels afgesloten. Sinds vannacht is daarnaast het merendeel van de grensovergangen naar Hongkong dicht.

Geen pandemie

Niet alleen de Chinese regering, ook de WHO vindt veel van die maatregelen overdreven. "De uitbraak is nog geen pandemie, maar een epidemie op verschillende plekken", benadrukt een WHO-arts. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vraagt landen daarom om anti-coronaregels maar voor korte tijd in te stellen en ze regelmatig te heroverwegen.

De organisatie waarschuwt zelfs dat het sluiten van grenzen een averechts effect kan hebben. Mensen kunnen proberen illegaal China in of uit te gaan, en zo het virus mogelijk verder verspreiden. De organisatie vindt het een beter idee om controles in te stellen bij grensovergangen.

Paniek zaaien

De Chinese overheid noemt de maatregelen van sommige landen niet alleen overdreven, maar zelfs politiek gemotiveerd. De uitbraak heeft zware gevolgen voor de Chinese economie: de Chinese beurs sloot gisteren met bijna 8 procent verlies, de grootste daling in meer dan vier jaar.

Vooral de VS zaait volgens de Chinese regering onnodig paniek. "De Amerikaanse regering overschrijdt alle fatsoensgrenzen", zei de Chinese ambassadeur in Nederland Xu Hong tegen de Volkskrant. "De mensheid staat voor een ­wereldwijde crisis op het gebied van volksgezondheid en dan gebruiken ze dat om China te onderdrukken."

Over de samenwerking met Nederland is de ambassadeur positiever. "Nederland is alert en handelt op ­wetenschappelijke en rationele basis, daar hebben we begrip voor", zegt hij in de krant. Ons land stelde tot nu toe nog geen maatregelen in tegen de verspreiding van corona, maar evacueerde wel burgers uit de stad Wuhan.

Nieuwsuur sprak de Chinese ambassadeur over het optreden van de Chinese overheid na de uitbraak, en over de samenwerking met Nederland:

Chinese ambassadeur Xu Hong: 'Met strenge aanpak, crisis mogelijk binnen 15 dagen bestreden'

Het coronavirus is nu vastgesteld in 26 landen. "In plaats van angst en paniek zaaien, moeten we de tijd nemen om ons voor te bereiden", benadrukte WHO-directeur Ghebreyesus vorige week al.

De WHO wil nu in elk geval dat het vliegverkeer hervat wordt, en gaat deze week overleggen met vertegenwoordigers uit de toerisme-industrie. Daarnaast hoopt de organisatie landen op een lijn te krijgen over hun regels om burgers te terug te halen uit China.

"Op dit moment is solidariteit het allerbelangrijkst", aldus de directeur. "We zijn hier allemaal bij betrokken. Alleen samen kunnen we dit virus stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl