Chinese beurshandelaren houden de borden in de gaten
NOS NieuwsAangepast

Chinese beurs maakt duikvlucht door uitbraak coronavirus

Op de eerste beursdag sinds 23 januari is de aandelenhandel op de Chinese beurs 9,1 procent lager geopend. Aan het eind van de handelsdag sloot de beurs met bijna 8 procent verlies. De beurs bleef na de jaarlijkse sluiting van ruim een week rond het Chinese nieuwjaar een paar dagen extra gesloten, vanwege de uitbraak van het coronavirus in Wuhan. Het is de grootste duikeling sinds 2015.

Beleggers vrezen de economische gevolgen van maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Toen de beurs sloot, waren 17 mensen in Wuhan overleden aan de gevolgen van het virus. Inmiddels zijn dat er 361, en ook buiten de miljoenenstad.

Ook het nationale planbureau verwacht dat de economie een flinke klap krijgt door het reisverbod rond het Chinese nieuwjaar en bedrijfssluitingen als gevolg van de uitbraak. "Dat heeft er alles mee te maken dat grote delen van het land platliggen, dat de vakanties zijn verlengd, fabrieken dus dichtblijven, en dat er ook veel reizen zijn geschrapt", zegt correspondent Sjoerd den Daas.

Poging om gerust te stellen

Vooral consumptiegoederen worden minder verkocht. De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie probeert de ongerustheid te temperen en zegt dat de dip van korte duur zal zijn en dat China goed in staat is de klap op te vangen.

De regering heeft beloofd bedrijven die eerste levensbehoeften produceren te helpen om zo snel mogelijk het werk te hervatten. Om paniek te voorkomen, heeft de Chinese nationale bank ook meer geld beschikbaar gesteld voor de financiële markten, omgerekend 157 miljard euro.

Alleen een bedrijf dat beschermende kleding als mondkapjes maakt en een biotechbedrijf uit Shanghai dat werkt aan een vaccin tegen het coronavirus schoten omhoog:

Ook op andere Aziatische beurzen daalden aandelen in Chinese bedrijven.

De verwachting is dat de druk op de Chinese markt aanhoudt zolang het aantal besmettingen met het virus toeneemt. De vakantie van veel Chinese werknemers is verlengd tot 9 februari, waardoor de productie op veel plaatsen tot die tijd stilligt. "Beleggers gaan ervan uit dat de winst van bedrijven op de korte termijn onder druk komt te staan", zegt Den Daas.

Ook internationale luchtvaartmaatschappijen merken de gevolgen. "KLM bijvoorbeeld heeft alle vluchten van en naar China geschrapt. KLM haalt hier zo'n 1,4 miljard euro omzet per jaar vandaan, dus dat zal wel pijn gaan doen. Hoeveel is nog afwachten."

Ziekenhuis gebouwd in acht dagen

In Wuhan is een ziekenhuis geopend dat speciaal is gebouwd voor patiënten die zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Het gebouw is in acht dagen uit de grond gestampt. Vandaag zijn de eerste patiënten opgenomen.

Er is plaats voor duizend patiënten. Het ziekenhuis is neergezet om andere ziekenhuizen in de stad te ontlasten. Door de uitbraak was een tekort aan bedden ontstaan. Binnen enkele dagen wordt nog een nieuw ziekenhuis geopend, met 1500 bedden. Medisch personeel uit andere delen van China wordt ingezet in het nieuwe ziekenhuis en om het personeel in de andere ziekenhuizen, dat overuren draait, te ontlasten. In de regio Hubei, waar Wuhan ligt, zijn 11.000 besmettingen gemeld. In heel China zijn dat er 17.000.

Over de duur van de uitbraak is nog weinig te zeggen, zegt Den Daas. "Het aantal nieuwe gevallen loopt nog hard op. De meeste meldingen komen nog uit de provincie Hubei, die helemaal op slot zit. Ook daarbuiten ligt alles stil en daardoor lijkt het dat het virus zich niet heel makkelijk nog sneller kan verspreiden."

Zorgpersoneel Hongkong: grens dicht

In Hongkong dreigen zo'n 6000 medewerkers in de gezondheidszorg morgen het werk neer te leggen als de regering niet voor 18.00 uur lokale tijd met hen in gesprek gaat over het sluiten van de grenzen. Enkele honderden zorgmedewerkers hebben vandaag het werk al neergelegd. In Hongkong zijn veertien ziektegevallen vastgesteld. Het bus-, trein- en vliegverkeer van en naar het Chinese vasteland is stilgelegd en de druk neemt toe om de grens helemaal te sluiten. Volgens de autoriteiten gaat dat in tegen het advies van de WHO.

Ten tijde van de SARS-uitbraak in 2003 - ook een coronavirus - werd Hongkong zwaar getroffen. Velen geloofden toen dat de gebrekkige informatievoorziening uit China de zaak had verergerd.

In Zuid-Korea zijn 15 ziektegevallen bekend. 800 dienstplichtige militairen die onlangs in China, Hongkong of Macau zijn geweest, zitten in quarantaine.

Het aantal mensen dat aan het virus overlijdt, is iets meer dan 2 procent. Dat is vergelijkbaar met griep. Aan het SARS-virus overleed zo'n 11 procent. Ebola-patiënten sterven in 66 procent van de gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl