NOS NieuwsAangepast

Coronavirus vastgesteld in België bij evacué uit Wuhan

In België is bij iemand het coronavirus vastgesteld, meldt de Belgische minister van Volksgezondheid. Het gaat om een van de negen Belgen die zondag uit Wuhan zijn opgehaald. Hij of zij verkeert naar omstandigheden in goede gezondheid en vertoont geen symptomen van de ziekte.

De betrokkene is overgeplaatst naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, staat in een persbericht van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. "Daar is alle expertise en omkadering aanwezig om de beste zorg te garanderen."

De negen Belgen werden gisteren uitgebreid getest in een militair ziekenhuis in Brussel. Daar werd vastgesteld dat een van de negen evacués besmet is. De anderen mankeren niets, maar moeten wel twee weken in quarantaine.

De minister van Volksgezondheid gaf vanochtend een persconferentie:

Coronavirus in België: 'We vertrouwen op een goede afloop'

De Belgen zaten in hetzelfde vliegtuig als de 15 Nederlanders die uit Wuhan zijn geëvacueerd. Bij de Nederlanders zijn vooralsnog geen ziekteverschijnselen aangetroffen. Ook zij zitten de komende twee weken nog in quarantaine. Er komt vandaag een update over hun gezondheid.

Geen zorgen

De Vlaamse viroloog Marc Van Ranst had een dergelijke besmetting wel verwacht, zei hij op Radio 2 Antwerpen. "Dit kan altijd", zegt hij. "In Duitsland waren er ook twee besmettingen bij evacués. Daarom is het ook een goed idee om deze mensen in afzondering te plaatsen en iedereen te testen, ook wie niet de symptomen heeft."

Maar er is nu geen reden voor de Belgen om zich zorgen te maken, zegt Van Ranst. "Het is geen geval waar andere gevallen uit voort kunnen komen. Binnen een paar dagen is deze persoon virusvrij. En dan blijft hij of zij nog in quarantaine voor de afgesproken veertien dagen."

Tekortgeschoten

In Europa zijn nu besmettingen vastgesteld in onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. In Nederland zijn tot nu toe geen besmettingen geconstateerd.

Het dodental in China is inmiddels opgelopen tot 425, dat is iets meer dan 2 procent van het aantal zieken. Gisteren zijn er 3235 besmettingen bij gekomen, wat het totale aantal op 20.438 brengt.

China heeft toegegeven dat het land is tekortgeschoten bij de bestrijding van het coronavirus. Het permanente comité van het politbureau, waar president Xi Jinping de leider van is, zegt dat er lessen moeten worden getrokken uit de gebeurtenissen van de afgelopen weken en dat voortaan beter moet worden ingegrepen als zich een nationale noodsituatie voordoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl