NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Coronavirus is A-ziekte, Peking meldt eerste dode

 • De overheid onderzoekt de mogelijkheden om zo'n 20 Nederlanders uit de Chinese stad Wuhan te evacueren.
 • Bij bijna 2800 mensen is het nieuwe coronavirus vastgesteld, zeker 80 patiënten zijn overleden.
 • Wat is het coronavirus nou eigenlijk, en is er een behandeling voor? Check onze Q&A.
 • In dit blog houden we je de hele dag op de hoogte.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu dit liveblog over het coronavirus. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.

 • Nieuwe cijfers van de WHO

  Wereldgezondheidsorganistie WHO heeft een nieuw rapport over het coronavirus naar buiten gebracht. Daarin staat dat er inmiddels 2798 ziektegevallen bekend zijn. De meeste zieken zijn er in China (2741), in 5794 gevallen is de situatie 'verdacht'. 80 mensen zijn in China door het virus gestorven.

  Buiten China zijn er 37 gevallen bekend van ziekte door het coronavirus, in 11 verschillende landen. In Europa is het virus tot nu toe alleen in Frankrijk vastgesteld.

 • Hubei op slot

  De hele provincie Hubei, waar Wuhan ligt, is afgesloten om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus zich verspreidt.

  Correspondent Sjoerd den Daas ging daar kijken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Controles door het hele land, op vliegvelden, treinstations en op de snelweg
 • Maatregelen op vliegvelden

  In de Kamerbrief van minister Bruins staat ook dat er geen extra maatregelen op luchthaven Schiphol worden genomen. "Entry-screening is in het verleden niet effectief gebleken als middel om import van infectie tegen te gaan", staat in de brief.

  Het RIVM zegt dat het uitdelen van mondkapjes op het vliegveld weinig nut heeft: "Het Outbreak Management Team stelt dat het dragen van mondneusmaskers in de openbare ruimte geen meerwaarde lijkt te hebben ten opzichte van goede hoest- en handhygiëne en het bewaren van afstand ten opzichte van zieke mensen. Het uitdelen van mondkapjes heeft dan ook weinig nut."

 • Coronavirus A-ziekte

  Minister Bruins voor Medische zorg heeft besloten het coronavirus te beschouwen als een zogenoemde A-ziekte. Hij doet dat op basis van een advies van het RIVM, schrijft hij in een Kamerbrief.

  Bij een A-ziekte hebben zorgprofessionals een meldingsplicht als zij vermoeden dat iemand een drager van het virus is. Daarbij moet de patiënt minimaal 38 graden koorts hebben, in de afgelopen twee weken in besmet gebied zijn geweest, en twee of meer van de volgende verschijnselen hebben:

  • Hoesten
  • Neusverkoudheid
  • Keelpijn
  • Tekenen van longinfiltraat

  Naast de meldplicht kunnen nog andere maatregelen worden genomen zoals gedwongen opname tot isolatie of thuisisolatie, gedwongen onderzoek, gedwongen quarantaine (inclusief medisch toezicht), verbod van beroepsuitoefening, staat op de website van het RIVM. Andere A-ziekten zijn onder meer de pokken, polio en SARS.

 • Vaccin voor coronavirus?

  Een vaccin voor het coronavirus is er nog niet, maar er wordt wel naarstig naar gezocht. Door wetenschappers overal ter wereld.

  Zo ook in Leuven:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vaccin voor coronavirus? 'Er komt flink wat hocus pocus aan te pas'
 • Vast in Wuhan

  Journalist Anouk Eigenraam zit vast in de Chinese stad Wuhan. Ze moet waarschijnlijk binnenkort evacueren, maar waar naartoe dat weet ze nog niet.

  Eigenraam sprak een aantal Chinezen die niet naar buiten durven. "Ze zijn best wel bang en hebben ook kritiek op de lokale overheid. Ze vinden dat die veel te traag heeft gereageerd."

  De burgemeester van Wuhan heeft vandaag in een interview toegegeven dat er traag is gereageerd, vertelt Eigenraam aan Nieuwsuur:

 • Frankrijk plant vlucht uit Wuhan

  In de dagelijkse persconferentie in Frankrijk over het coronavirus heeft het ministerie van Zorg laten weten dat er geen nieuwe patiënten in Frankrijk zijn gemeld. Het aantal Franse patiënten staat sinds vrijdag op 3.

  Wanneer de evacuatievlucht vanuit Wuhan naar Parijs vertrekt is nog niet duidelijk. Aan boord van die vlucht zal een medisch team aanwezig zijn en zullen zieken en niet-zieken gescheiden worden. Na aankomst in Frankrijk moeten alle evacuees twee weken in een speciale opvang doorbrengen.

  Frankrijk werkt samen met andere Europese landen om te kijken of ook niet-Fransen mee kunnen op de vlucht.

 • Onder de 600 punten

  Mede door de zorgen over het coronavirus is de AEX-index met 2,5 procent gedaald. Daardoor sloot de Amsterdamse beursindex onder de 600 punten en dat is voor het eerst sinds 12 december. De olieprijs daalt ook, met bijna 3 procent.

 • Vast op het politiebureau

  Correspondent Sjoerd den Daas is in Jiujiang. "Mensen kopen extra groenten in, maar er is geen paniek hier", zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co. "Ik zie in de supermarkten geen lege schappen, dus met het hamsteren lijkt het wel mee te vallen." Volgens een van de bewoners in Jiujiang zijn alle mondkapjes uitverkocht. "Wie zich wil beschermen, kan dat niet", zegt Den Daas.

  Vanaf de andere kant van de rivier, de provincie Hubei, worden geen goederen meer aangeleverd. "De een maakt zich meer zorgen dan de ander, maar het leven gaat natuurlijk door. Dus sommige mensen doen een mondkapje op, maar ze moeten toch de deur uit om boodschappen te kopen."

  Bij de checkpoints heerst een gespannen sfeer, ziet Den Daas. "Enkele mensen uit Hubei probeerden al wandelend de grens van het quarantainegebied over te steken, om zich bij hun familie te voegen. Journalisten waren daar blijkbaar niet welkom om dat gade te slaan, want we werden afgevoerd in een politiebusje en hebben bijna twee uur klem gezeten op het politiebureau."

 • Het coronavirus in beeld

  31 december waarschuwde China de Wereldgezondheidsorganisatie voor verschillende gevallen van longontsteking in Wuhan. Het bleek het besmettelijke coronavirus te zijn. Een maand later zijn er 81 patiënten overleden en meer dan 2700 besmettingen.

  Een overzicht van één maand coronavirus:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eén maand coronavirus: een overzicht
 • Peking meldt eerste dode

  In Peking is een patiënt overleden aan het coronavirus. Het gaat om een 50-jarige man die op 8 januari de stad Wuhan bezocht. Zeven dagen later kreeg hij koorts en keerde hij terug naar Peking.

  De man is vandaag aan ademhalingsfalen overleden, meldden de autoriteiten.

 • Zonder partner en kinderen

  Nederland probeert de evacuaties samen met andere Europese landen op te pakken. Vooral Frankrijk is een belangrijke partner omdat veel Franse staatsburgers in China zijn. Hoe de Fransen hun landgenoten uit de provincie Hubei willen halen, is nog niet bekend. Of per bus naar de provincie Hunan, of per vliegtuig naar Europa.

  De Chinese overheid heeft aangegeven dat eventuele Chinese partners of kinderen van buitenlandse evacuees niet mee mogen reizen.

 • In quarantaine op eigen kosten

  Nederlanders die vanuit de Chinese provincie Hubei geëvacueerd worden, moeten minimaal twee weken in quarantaine blijven. De Nederlandse ambassade heeft hen dat via een e-mail laten weten, meldt RTL. De e-mail is verstuurd naar Nederlanders die in de provincie Hubei wonen.

  "Realiseert u zich dat bij aankomst in een andere Chinese provincie, of op een Europese bestemming, u minimaal twee weken in quarantaine zult gehuisvest worden in een daarvoor geschikt-gemaakte locatie", staat in de mail geschreven. De kosten voor de evacuatie is voor eigen rekening.

 • Spaanse sporters uit Wuhan

  Ook Spanje probeert twintig landgenoten terug te halen uit Wuhan. Het gaat voornamelijk om sporters en hun familieleden, die werken voor de voetbalclub Wuhan Three Towns FC, zegt correspondent Rop Zoutberg. Mogelijk worden de Spanjaarden in een gezamenlijke operatie met Frankrijk weggehaald uit China.

  Een van de Spanjaarden die nu in Wuhan woont is de Madrileense trainer Oliver Cuadrado. Hij leeft nu in quarantaine in de stad en sprak met de Spaanse zender RTVE via Skype. Op de beelden is goed te zien hoe leeg de straten van Wuhan zijn: