De voetballers van Buriram United komen aan in Shanghai voor hun CL-duel met Shanghai SIPG
NOS Wielrennen

Coronavirus legt sport in China plat, maar Champions League gaat door

De uitbraak van het coronavirus heeft ook grote gevolgen voor de sportwereld. Een voor een worden alle internationale sportevenementen die in de komende weken in China op de planning staan, verplaatst of helemaal geschrapt.

Zo werd maandag bekend dat de Ronde van Hainan, een meerdaagse wielerkoers van 23 februari tot en met 1 maart op het Zuid-Chinese eiland Hainan, niet door gaat.

Vorige week werd al bekend dat het olympisch kwalificatietoernooi boksen, dat van 3 tot en met 14 februari in Wuhan zou worden gehouden, geschrapt is.

Een van de OKT's in het vrouwenbasketbal is door basketbalbond FIBA verplaatst uit China. In plaats van in Foshan (ruim 800 kilometer ten zuiden van Wuhan) wordt het toernooi gespeeld in de Servische hoofdstad Belgrado.

Verplaatst

Ook voor andere grote evenementen wordt een andere locatie gezocht. De voetbalsters zullen hun olympisch kwalificatietoernooi niet in China spelen. Nadat de organisatie dat toernooi eerder al van Wuhan naar het nabijgelegen Nanjing verplaatst had, is inmiddels besloten om uit te wijken naar het Australische Sydney.

De Fed Cup-ontmoeting van (4-8 februari) is niet in Dongguan. In plaats daarvan tennissen de zes Aziatische landenteams die elkaar in China zouden treffen, in de Kazachstaanse hoofdstad Nur-Sultan tegen elkaar.

In verband met het virus is ook de start van de Chinese basketbal- en voetbalcompetitie uitgesteld. Op 5 februari zouden kampioen Guangzhou Evergrande en bekerwinnaar Shanghai Shenhua spelen om de Chinese Supercup. Dat duel gaat voorlopig niet door.

Thaise club Barazite speelt wel

Een andere club uit Shanghai, Shanghai SIPG, speelt dinsdag wel gewoon in de voorronde van de Aziatische Champions League. De ontmoeting met het Thaise Buriram United vindt plaats achter gesloten deuren.

De selectie van Buriram United kwam zondag aan op het vliegveld van Shanghai, met mondkapjes op om besmetting te voorkomen.

Bij de Thaise club staat de Nederlander Nacer Barazite onder contract, al is niet duidelijk of hij met zijn ploeg is meegereisd. De laatste wedstrijd van Barazite, oud-speler van onder meer FC Utrecht en Vitesse, was de laatste speeldag van de Thaise competitie op 28 oktober.

Die dag verspeelde Buriram United, ondanks een goal van Barazite, in extremis de landstitel.

WK indooratletiek

Het grootse sportevenement in China in de komende periode is de WK indooratletiek. Dat toernooi zou van 13 tot en met 15 maart in Nanjing (280 kilometer van virushaard Wuhan) gehouden worden, maar inmiddels is de internationale atletiekfederatie World Athletics in gesprek met de Chinese autoriteiten over mogelijke maatregelen.

De Aziatische kampioenschappen indooratletiek in Guangzhou (600 kilometer van Wuhan) op 12 en 13 februari zijn geannuleerd.

De internationale hockeyfederatie FIH heeft de wedstrijden tussen de vrouwenteams van China en België in de Pro League op 8 en 9 februari in Changzhou uitgesteld. Nieuwe speeldata zijn nog niet vastgesteld. De kwestie speelt niet voor Oranje. De Nederlandse vrouwen hebben hun duels in China al gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl