Medisch personeel brengt een patiënt naar het ziekenhuis in Wuhan AFP

Het aantal mensen dat is overleden door het nieuwe Chinese corona-virus is opgelopen van 41 naar 56. Dat is bekendgemaakt op de Chinese staatszender CCTV. In totaal zijn volgens de laatste cijfers ongeveer 2000 besmettingen vastgesteld.

Bijna alle doden zijn gevallen in de provincie Hubei, waar Wuhan ligt. Dat is de stad waar het longvirus eind vorige maand uitbrak. Ook in de aangrenzende provincie Henan en in Shanghai, zo'n 800 kilometer van Wuhan, zijn mensen overleden.

Vannacht werd bekend dat in Canada het eerste geval is geconstateerd. Die patiënt ligt in stabiele toestand in een ziekenhuis in Toronto. Ook in landen als Frankrijk, de Verenigde Staten, Thailand en Japan is het virus opgedoken.

Openbare leven plat

De uitbraak heeft grote gevolgen voor tientallen miljoenen Chinezen. Om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, hebben de autoriteiten het openbare leven in veel steden stilgelegd.

Bekijk in de reportage van Sjoerd den Daas hoe de bewoners van Peking omgaan met de ziekte:

'Normaal is dit een levendige plek, dit jaar niet'

President Xi Jinping hield gisteren spoedberaad met de leiding van de communistische partij. Er werd onder meer afgesproken om in Wuhan noodziekenhuizen te bouwen en extra medisch personeel naar de provincie te sturen.

In verband met de uitbraak repatriëren de Verenigde Staten hun werknemers van het consulaat van Wuhan. Zij vliegen dinsdag naar San Francisco. In dat vliegtuig zullen ook enkele stoelen worden gereserveerd voor Amerikaanse burgers die in het gebied verblijven.

STER reclame