Nieuwsuur
AFP

China doet er alles aan om het nieuwe corona-virus, dat tot nu toe 41 mensenlevens heeft gekost, in te dammen. De stad Wuhan, de brandhaard, is door een hermetische afgrendeling een soort verboden stad geworden. Toch lukte het Volkskrant-verslaggever Leen Vervaeke om er binnen te komen. Met eigen ogen ziet ze of alles wat China zegt en doet om het virus te bestrijden ook werkt.

"Ik heb gezien hoe verlaten het was. Hoe weinig verkeer er nog is", vertelt Vervaeke. Ze is gisteren aangekomen en heeft toen meteen met een taxi een rondrit gemaakt. "Alle openbaar transport is stilgelegd. Dus eigenlijk de enige manier om je voort te bewegen is als je een eigen auto ter beschikking hebt, maar vanaf morgen zullen die ook niet meer mogen rijden. Dan wordt het dus een echte spookstad."

Ze wilde met eigen ogen zien hoe de situatie was bij de ziekenhuizen, na verhalen over chaos, de grote toestroom van mogelijke patiënten en tekorten aan medicijnen en artsen. Vandaag ging ze kijken. "Voorzichtig, want daar is natuurlijk veel meer besmettingsgevaar. En daar kon ik zien dat er inderdaad nog steeds een groot tekort heerst. Ik sprak een aantal mensen die familieleden hadden die besmet waren, of die zelf besmet waren en hoopten opgenomen te worden in het ziekenhuis, maar dat niet konden omdat er gewoon geen bedden meer waren."

Duizend bedden

Ze was ook bij het bouwterrein waar een eerste noodziekenhuis met duizend bedden wordt opgebouwd. "Het was heel indrukwekkend. Het was een enorm terrein waar in grote haast werd gewerkt. Daar waren veertig graafmachines naast elkaar aan het graven. Grond werd door honderden vrachtwagens afgevoerd en dat ging als een geoliede machine. Het is heel indrukwekkend hoe ver men al staat in amper één dag."

Het valt de Volkskrant-journalist op dat veel mensen binnen blijven en alleen de straat op gaan met mondkapjes of andere gezichtsbedekking. Zelf neemt ze ook voorzorgsmaatregelen. "Zolang ik binnen ben in het hotel voel ik mij redelijk oké. Naar buiten gaan is wel iedere keer even een stap."

"Gisteren zag ik dat sommige mensen een duikbril droegen en dacht ik: is dat niet een beetje overdreven? Dat doen ze dus omdat ze denken dat het virus ook via de ogen overgedragen wordt. Vandaag, toen ik met mensen rond ziekenhuizen ging praten, heb ik toch ook zelf een veiligheidsbril boven mijn eigen bril op gedaan. Ik wil dat risico toch niet lopen, en maak me wel zorgen."

STER reclame