In het Pellegrin-ziekenhuis in Bordeaux ligt een van de besmette patiënten AFP

De drie coronapatiënten die in Frankrijk wonen, zijn allen besmet geraakt in Wuhan, de stad waar de uitbraak eind december begon.

Twee van hen, die in Parijs in het ziekenhuis liggen, zijn een stel met een Chinese achtergrond. De man is 31, de vrouw is 30. Ze kwamen vorige week zaterdag terug van een verblijf in Wuhan en hadden toen nog geen klachten.

Enkele dagen geleden meldden ze zich met gezondheidsproblemen. "Ze hadden koorts en ademhalingsproblemen", zegt hoofd tropische ziekten Yazdan Yazdanpanah van het Bichat-hospitaal. Omdat ze daarmee 'medisch verdacht' waren, werd er meteen een onderzoek opgestart. Inmiddels worden ze in quarantaine gehouden. Ze maken het relatief goed.

De derde patiënt in Frankrijk, die in Bordeaux in het ziekenhuis ligt, hoest nog steeds en krijgt paracetamol tegen de koorts. Hij wordt niet op een speciale manier behandeld, maar ligt wel in quarantaine. De man weet niet wanneer hij het ziekenhuis mag verlaten en wil anoniem blijven. Dit hebben zijn familieleden gezegd tegen een lokale televisiezender.

Zustersteden

Het gaat om een 48-jarige Fransman van Chinese afkomst die in Bordeaux woont en daar in de wijnindustrie werkt. Hij reisde daarvoor regelmatig heen en weer naar Wuhan. Bordeaux en Wuhan zijn al meer dan twintig jaar zustersteden en werken op verschillende terreinen samen.

Afgelopen week kwam de man terug van zo'n reis naar Wuhan. Hij vloog eerst naar Parijs en vandaar met Air France naar Bordeaux, meldt de Franse pers.

Air France wil contact zoeken met inzittenden en personeel op die vlucht, om eventueel te onderzoeken of mensen in het vliegtuig zijn besmet. Met welke maatschappij de man vanuit China naar Frankrijk vloog, is nog onbekend.

Strenge instructies

Artsen hebben inmiddels tien tot vijftien mensen gescreend met wie hij in Frankrijk contact heeft gehad, voordat hij in het ziekenhuis werd opgenomen. Niemand van hen heeft symptomen van de ziekte, maar die personen hebben wel strenge instructies gekregen.

Ze moeten meermalen per dag hun temperatuur opnemen, mogen voorlopig hun huis niet verlaten om besmetting van anderen te voorkomen en moeten het noodnummer bellen als ze symptomen hebben. Volgens het ministerie van Gezondheidszorg gelden die regels voor iedereen die contact heeft met een patiënt.

Het ministerie heeft inmiddels een landelijke waarschuwing doen uitgaan. Als mensen symptomen vertonen van het nieuwe virus, moeten ze niet de deur uitgaan, om contact met andere mensen, en zo verdere besmetting, te voorkomen. Ook moeten ze een noodnummer bellen.

Ook in Nederland wordt het coronavirus goed in de gaten gehouden, zegt minister Bruins voor Medische Zorg:

Bruins over coronavirus: 'We zijn zeer alert'

STER reclame