Minister Bruins voor Medische Zorg zegt dat Nederland heel alert is als het gaat om de ontwikkeling van het nieuwe coronavirus. "We bekijken van dag tot dag welke extra maatregelen nodig zijn."

Bruins over coronavirus: 'We zijn zeer alert'

Het virus, dat zijn oorsprong vindt in de Chinese miljoenenstad Wuhan, heeft aan meer dan veertig Chinezen het leven gekost. Gisteren werden de eerste Europese ziektegevallen vastgesteld, in Frankrijk. Drie patiënten liggen in ziekenhuizen in Parijs en Bordeaux.

Bruins was bij de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag. Hij stak de aanwezigen een hart onder de riem en zei dat de regering meeleeft met hen en met hun naasten in China.

Minutieus gemonitord

De minister zei dat Nederland veel informatie krijgt van de autoriteiten in China en uit andere landen over het nieuwe virus. Dat is van belang om op zijn beurt Nederlandse huisartsen en GGD's te informeren. "We hebben ook het RIVM opdracht gegeven om te kijken hoe het virus zich ontwikkelt. Dat wordt minutieus gemonitord."

Veel reizigers op Schiphol die naar China willen reizen, zijn bezorgd over het nieuwe coronavirus. Toch vertrekt het overgrote deel wel gewoon.

Reizigers naar China bezorgd, maar veel gaan toch: 'Ik moet terug naar mijn land'

Gisteren kon het gezondheidsinstituut daardoor snel het bericht ontkrachten dat een van de Franse patiënten ook in Nederland was geweest. Volgens het RIVM is het wel mogelijk dat het nieuwe coronavirus via reizigers ook in Nederland opduikt. Dan is het zaak om dat zo snel mogelijk op te merken en te zorgen dat het virus zich niet of nauwelijks kan verspreiden.

STER reclame