Personeel van een ziekenhuis in Wuhan
NOS NieuwsAangepast

Dodental nieuw coronavirus stijgt naar 41, alle slachtoffers Chinees

Het aantal mensen dat is overleden aan het nieuwe coronavirus is opgelopen naar 41. Gisteren stond het dodental nog op 26. Alle slachtoffers zijn Chinees en op twee na komen ze uit de provincie Hubei. Daar ligt de miljoenenstad Wuhan, waar de uitbraak begon.

Bij 1300 mensen is het virus vastgesteld, 400 meer dan een dag eerder. Hoewel het dodental flink is opgelopen, is de verhouding tussen het aantal zieken en het aantal doden ongeveer gelijkgebleven. Zo'n 3 procent van de patiënten overlijdt.

Een van de doden is een 62-jarige arts uit Wuhan die corona-patiënten behandelde. Staatsmedia melden dat hij al met pensioen was en zich vrijwillig had gemeld om te helpen. Hij zou hartpatiënt zijn geweest.

Twee noodhospitalen

De ziekenhuizen in de stad kunnen de toestroom nauwelijks aan. Vanuit het hele land zijn artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel naar Wuhan gestuurd om te assisteren bij de gezondheidscrisis. Ook raken de voorraden van de ziekenhuizen op.

Om de ziekenhuizen te ontlasten worden twee noodhospitalen uit de grond gestampt met samen plek voor meer dan 2000 patiënten. De bedoeling is dat het eerste ziekenhuis over negen dagen opengaat.

Gisteren werd begonnen met het bouwrijp maken van de grond op de eerste locatie:

China stampt in no time groot noodhospitaal uit de grond

Om verdere verspreiding te voorkomen hebben de Chinese autoriteiten ongekende maatregelen genomen. Tientallen miljoenen inwoners van grote steden in Hubei zijn afgesloten van de rest van China doordat het openbaar vervoer is stilgelegd en de luchthavens zijn gesloten. Autoverkeer wordt tegengehouden.

In Wuhan mogen vanaf morgen alleen strikt noodzakelijke voertuigen in het centrum de straat op. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpdiensten en toeleveranciers van ziekenhuizen en winkels.

De Verenigde Staten gaan met een vliegtuig burgers en diplomaten vanuit Wuhan repatriëren, meldt The Wall Street Journal op basis van een anonieme bron. Er zouden zo'n duizend Amerikanen in de stad wonen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Nederlanders niet geëvacueerd worden. Het ministerie paste donderdag het reisadvies wel aan: niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Veel nieuwjaarsfeesten afgelast

De uitbraak van het nieuwe coronavirus valt samen met het Chinese Nieuwjaar, dat dit weekend wordt gevierd. Normaal gesproken een reden voor Chinezen om familie op te zoeken en eropuit te gaan, maar nu zijn veel attracties, tempels en horecagelegenheden gesloten. Officiële nieuwjaarsfestiviteiten zijn door de autoriteiten afgelast.

Dat geldt ook voor Hongkong. Bestuurder Carrie Lam heeft meer noodmaatregelen afgekondigd. Zo blijven de scholen tot half februari dicht. In de stadstaat is het virus bij vijf patiënten vastgesteld en van meer dan honderd mensen is het vermoeden dat ze het hebben.

Virus ook in Frankrijk

Gisteren werd de ziekte voor het eerst in Europa vastgesteld, bij drie mensen in Frankrijk die onlangs in China waren geweest. Twee patiënten liggen geïsoleerd in het ziekenhuis in Parijs en een in Bordeaux. Een veronderstelde link met Nederland is door het RIVM ontkracht. Ook Australië en Maleisië melden de eerste corona-patiënten.

Over het nieuwe coronavirus is nog veel onbekend, bijvoorbeeld hoe gevaarlijk het precies is en hoe makkelijk het zich verspreidt van mens tot mens. Patiënten hebben koorts en zijn kortademig. Sommigen krijgen een longontsteking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het nog geen wereldwijde bedreiging voor de gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl