Wuhan-virus is vooralsnog een Chinees probleem, zegt de WHO
De uitbraak van het nieuwe coronavirus in China is nu nog geen reden voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om een internationale noodtoestand uit te roepen. Dat heeft de VN-organisatie in Genève bekendgemaakt.
Het is nog te vroeg voor zo'n maatregel omdat het aantal ziektegevallen buiten China beperkt blijft en het land zelf strenge maatregelen neemt, zei het hoofd van de WHO, de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Vergis je niet, in China is dit wel een noodsituatie", zei Tedros. "Maar het is nog geen wereldwijde bedreiging voor de gezondheid. Dat kan nog wel gebeuren", voegde hij eraan toe. Voor nu ziet hij nog geen noodzaak om bijvoorbeeld op te roepen tot wereldwijde maatregelen om handel en reizen aan banden leggen.
Honderden zieken, duizenden besmettingen
Volgens de Chinese autoriteiten is het nieuwe virus dat longontsteking kan veroorzaken, bij 571 mensen vastgesteld en zijn er naar schatting zo'n 4000 mee besmet. Achttien mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun besmetting, allen in en rond de miljoenenstad Wuhan.
Bekijk welke maatregelen Wuhan heeft genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan:
Wuhan is samen met nog vier Chinese steden inmiddels zo goed als afgesloten van de buitenwereld om te voorkomen dat nog veel meer mensen besmet raken.
Eerste gevallen in Vietnam, Hongkong
Het virus is ook opgedoken in andere landen, waaronder Zuid-Korea, Thailand, Japan en de VS. Singapore, Saudi-Arabië, Vietnam en Hongkong meldden eerder vandaag de eerste gevallen van het nieuwe coronavirus.
In Vietnam gaat het om een inwoner van Wuhan en diens zoon en ook in Singapore en Hongkong is de besmetting vastgesteld bij Chinezen afkomstig uit Wuhan. De politieke leider van Hongkong, Carrie Lam, zegt voorzichtig optimistisch te zijn dat de stad zich kan beschermen tegen een grote uitbraak van het virus. Inwoners wordt geadviseerd niet naar Wuhan en de wijde omgeving te reizen als dat niet strikt noodzakelijk is.
Eerder riep de WHO de noodtoestand uit bij de uitbraken van de Mexicaanse griep (2009), ebola in Westelijke Afrika (2014), polio (2014), het zikavirus (2016) en de ebola-uitbraak in Congo (2019).