'Iedereen hamstert en draagt mondkapjes', zegt Belgische inwoner van Wuhan
De noedels waren op, er waren geen flessen water meer en ook de groente-afdeling van de supermarkt was volgens David Wilmots leeg. De Belg woont al jaren in de Chinese miljoenenstad Wuhan en ziet dat daar "de paniek erin is geslagen" vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
De stad is sinds vandaag nagenoeg afgesloten van de buitenwereld. Honderden mensen zijn besmet en 17 mensen zijn door het virus overleden. Ook in nabijgelegen steden neemt de Chinese overheid maatregelen.
Net voordat Wuhan op slot ging, is Wilmots, die in de stad een café heeft, op vakantie gegaan naar Vietnam. Die reis had hij al gepland. Omdat alle treinstations, wegen en het vliegveld nu dicht zijn, weet hij nog niet wanneer hij weer naar huis kan. "Onze terugreis staat geboekt op 30 januari, maar het is nog afwachten of dat lukt."
Het vliegveld van Wuhan is nu in geval grotendeels verlaten, vertelt een van de weinige reizigers die nog de moeite heeft genomen om naar de luchthaven te gaan:
Net voor zijn vertrek zag Wilmots de angst onder de bewoners toenemen. "Iedereen begon te hamsteren. Steeds meer mensen zag je een mondkapje dragen en vanaf vandaag zijn die verplicht." Ook heeft hij zijn kroeg vandaag gesloten, omdat hij zich zorgen maakt over zijn personeel.
In de krant The South China Morning Post staan vergelijkbare verhalen. Een bewoner uit Wuhan zegt tegen de krant dat een kool inmiddels 35 yuan kost (4,55 euro), ook vertelt hij dat de winkelcentra en restaurants leeg zijn, net als de wegen, zelfs tijdens piekuren. "Wuhan lijkt wel een spookstad."
Wilmots woont al jaren in Wuhan. Hij heeft wel meer virusuitbraken meegemaakt, zoals SARS en het vogelpestvirus. De maatregelen die de overheid nam bij de SARS-uitbraak in 2003 gingen volgens hem veel verder.
"Toen mocht je bijvoorbeeld niet van de compound af. De overheid onderneemt nu veel sneller actie om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bovendien is de communicatie nu veel beter." Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van WeChat, de Chinese versie van WhatsApp.
Vanuit Vietnam probeert hij op de hoogte te blijven van al het nieuws over zijn stad. Hij heeft bijvoorbeeld net gehoord dat alle patiënten vandaag worden overgebracht naar één ziekenhuis dat geïsoleerd aan de rand van de stad ligt. Hier zou plek zijn voor 1200 geïnfecteerden.
Een groot voordeel ten opzichte van vorige virusuitbraken is dat Chinezen tegenwoordig betalen met hun mobiel. Munten en papiergeld gebruiken ze nauwelijks nog, wat volgens Wilmots nu een mooie bijkomstigheid is. Want hoe minder contact, hoe minder het virus zich verspreidt.