Mensen op straat in Peking dragen mondkapjes uit angst voor het virus
NOS NieuwsAangepast

Miljoenensteden China in isolatie om coronavirus

Het aantal grote Chinese steden die zijn afgesloten in een poging om het nieuwe coronavirus in te dammen, is uitgebreid naar vijf. Het openbaar vervoer in Wuhan, waar het virus uitbrak, en in twee steden in de buurt is platgelegd. Dezelfde maatregelen gelden nu ook voor Xiantao, waar ruim een miljoen mensen wonen.

Verder vraagt het lokale bestuur van het nabijgelegen Huanggang mensen om de stad niet te verlaten, tenzij dat noodzakelijk is. Eerder werd besloten om geen vliegtuigen meer vanuit Wuhan te laten vertrekken.

Critici zeggen dat het haast onmogelijk is om een stad met zoveel inwoners hermetisch af te sluiten van de buitenwereld. In Wuhan wonen zo'n elf miljoen mensen, in Huanggang zo'n zeven miljoen. Daar hebben de autoriteiten ook verordonneerd dat openbare plekken als bioscopen en internetcafés hun deuren moeten dichthouden.

Peking

In de hoofdstad Peking, zo'n duizend kilometer noordelijker, worden grote openbare evenementen uit voorzorg afgelast. Het gaat dan bijvoorbeeld om de populaire optochten voor het Chinese nieuwjaar.

Een andere stad in de buurt, Ezhou, laat het voorlopig bij het stilleggen van het treinverkeer. De Chinese spoorwegen hebben laten weten dat klanten het geld van hun kaartjes kunnen terugkrijgen.

Volgens de Chinese autoriteiten is het nieuwe SARS-achtige virus bij 571 mensen vastgesteld en zijn er naar schatting zo'n 4000 mee besmet. Achttien mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun besmetting, allen in en rond Wuhan. De getroffen provincie Hubei krijgt van de centrale overheid 1 miljard yuan (omgerekend zo'n 130 miljoen euro) om de crisis te lijft te gaan.

Een fabriek in China waar mondkapjes worden gemaakt draait overuren

Omdat virussen moeilijk binnen landgrenzen zijn te houden, worden op verschillende luchthavens de reizigersstromen in de gaten gehouden. Zo heeft Dubai besloten om alle passagiers uit China te screenen op een verhoogde lichaamstemperatuur. Ook kregen passagiers van de laatste vluchten uit Wuhan naar Sydney en Rome bij aankomst een medische inspectie.

Schiphol

Vooralsnog neemt Schiphol geen extra maatregelen. Er gaan geen directe vluchten van Wuhan naar Amsterdam en het RIVM zegt dat het opnemen van de temperatuur van mensen op de luchthaven onwenselijk is, omdat er veel mensen met een griepvirus rondlopen, dat ongeveer dezelfde symptomen heeft als het nieuwe virus. Wel zegt de dienst er goed op voorbereid te zijn, mocht het virus hierheen komen.

Wel kijkt het RIVM uit naar het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over het virus. Die beslist later vandaag of de noodtoestand moet worden uitgeroepen. Dat gebeurde eerder vanwege de uitbraken van de Mexicaanse griep (2009), ebola in Westelijke Afrika (2014), polio (2014), het zikavirus (2016) en de ebola-uitbraak in Congo (2019).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl