NOS Nieuws

Hoe alles op alles wordt gezet om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Eind december dook het nieuwe coronavirus voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Het spoor van het virus leidde naar de lokale vismarkt. Die werd op 1 januari gesloten. Een overzicht van de ongekende maatregelen die verdere verspreiding van het virus moeten voorkomen.

Lockdown

Nog nooit eerder werd een hele regio op zo'n grote schaal afgesloten om verspreiding van een virus te voorkomen. Een paar weken na de uitbraak besloot de Chinese regering de stad Wuhan en de omliggende regio op slot te doen: een lockdown.

Er rijden nauwelijks nog treinen, bussen of metro's en vrijwel alle vluchten vanuit de stad zijn geschrapt. Op grote wegen zijn blokkades geplaatst die ook het autoverkeer tegenhouden. De winkels zijn dicht.

Hoe lang de lockdown in en rond Wuhan in stand blijft, heeft de overheid niet gezegd. Ruim 36 miljoen mensen kunnen geen kant op.

Koortsmetingen

Op veel luchthavens, bus- en treinstations in China wordt de lichaamstemperatuur van reizigers gecheckt, om te kijken of ze koorts hebben en mogelijk zijn besmet.

Dat gebeurt ook op steeds meer vliegvelden buiten China, zoals in Australië en de Verenigde Staten. In Rome en Istanbul worden mensen uit het gebied rond Wuhan naar een speciale quarantaineruimte gebracht.

Op Schiphol worden reizigers niet getemperatuurd, omdat er geen rechtstreekse vluchten zijn vanuit Wuhan.

Deze reizigers op Schiphol vertrekken met gemengde gevoelens naar China:

Reizigers naar China bezorgd, maar veel gaan toch: 'Ik moet terug naar mijn land'

Nieuw ziekenhuis

In de provincie Hubei, aan de rand van de stad Wuhan, worden ondertussen in allerijl twee gloednieuwe ziekenhuizen uit de grond gestampt om het toenemend aantal besmette mensen te kunnen behandelen. Het eerste ziekenhuis moet begin februari klaar zijn en biedt plek aan duizend patiënten.

Toeristische plekken dicht

Ook voor toeristen heeft de ziekte gevolgen. Zo blijft een deel van de Chinese muur dicht voor publiek. En ook bijvoorbeeld de Verboden Stad en de dierentuin van Peking zijn gesloten. Reisbureaus mogen geen reizen meer verkopen.

In Peking, op zo'n duizend kilometer afstand van Wuhan, zijn de mensen in de ban van de nieuwe variant van het coronavirus, zag verslaggever Sjoerd den Daas:

'Normaal is dit een levendige plek, dit jaar niet'

Testen liggen klaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft regelmatig spoedbijeenkomsten om vast te stellen of er sprake is van een internationale bedreiging van de volksgezondheid. Tot nu toe is dat nog niet het geval. Wel worden er in veel landen voorzorgsmaatregelen genomen. Ook in Nederland.

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft artsen geïnformeerd over de uitbraak. Ook liggen tests klaar waarmee het virus aangetoond kan worden. Volgens de WHO zijn er voorlopig geen aanvullende maatregelen nodig voor reizigers naar China. In het algemeen geldt het advies voor reizigers om markten met levende dieren te vermijden en om algemene hygiënemaatregelen te nemen.

Reisadvies

De Verenigde Staten hebben inmiddels aangekondigd hun diplomaten en Amerikaanse staatsburgers uit Wuhan te evacueren. Ook Frankrijk en Japan zijn dit van plan. Nederland nog niet. Wel vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders in de provincie Hubei hun familie te laten weten hoe het met ze gaat. Het ministerie raadt niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Hubei af, maar reizen naar andere plekken in China kan gewoon.

Verkoop illegale dieren

China heeft zondag, per direct, de handel in en consumptie van een groot aantal dieren verboden. In het hele land mogen dieren als slangen, pauwen, krokodillen en dassen voorlopig niet meer worden verkocht. Het verbod geldt voor markten, supermarkten, restaurants en voor de onlineverkoop. Er zouden illegale dieren zijn verkocht op de vismarkt in Wuhan. Ook de SARS-epidemie in 2003 is in verband gebracht met de consumptie van illegale dieren in de zuidelijke stad Guangzhou.

Dagelijkse briefing

De afgelopen tijd waren de meeste Chinezen vrij in verband met het Chinees Nieuwjaar. Die festiviteiten duren nog tot en met donderdag 30 januari. Daarna zou, normaal gesproken, het openbare leven weer van start gaan. Maar Peking heeft bekendgemaakt dat peuterspeelzalen, scholen en universiteiten voorlopig langer dicht zullen blijven.

Vanaf maandag zal de Chinese gezondheidsorganisatie elke ochtend een informatiesessie houden, om de meest actuele stand van zaken over het virus te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl