Een ziektegeval in Hongkong
NOS Nieuws

Chinese Muur en andere grote attracties dicht vanwege nieuwe coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen, gaat de Chinese Muur ten noorden van Peking morgen dicht voor publiek. In heel China mogen reisbureaus bovendien per direct geen binnen- of buitenlandse vakanties meer verkopen.

Ook de Verboden Stad, de dierentuin van Peking en Disneyland Shanghai worden voor onbepaalde tijd gesloten. De autoriteiten hebben de bewoners van Peking en Shanghai opgeroepen hun stad twee weken niet te verlaten.

De maatregelen worden genomen in aanloop naar het Chinese nieuwjaar, zaterdag, dat normaal gesproken voor honderden miljoenen Chinezen hét moment is om op reis te gaan om familie of toeristische attracties te bezoeken.

Reisbeperkingen

In de provincie Hubei gelden nu reisbeperkingen in dertien steden met in totaal meer dan 40 miljoen mensen, en dat aantal loopt op. In de steden zijn openbare gebouwen gesloten en is het openbaar vervoer geheel of gedeeltelijk stilgelegd. Ook McDonald's sluit zijn vestigingen in vijf steden.

Wegverkeer is wel toegestaan, al zijn in sommige steden ook wegen afgesloten. Volgens de gouverneur van de regio kunnen winkels nog worden bevoorraad, maar veel inwoners zijn daar niet gerust op en kopen de winkels leeg.

Noodhospitaal

In Wuhan, waar het virus uitbrak, wordt een noodhospitaal met duizend bedden uit de grond gestampt. Dat moet 3 februari opengaan en daarmee de ziekenhuizen van de stad ontlasten. Die gaan nu gebukt onder voorraadtekorten en een grote toestroom van mensen die bang zijn dat ze besmet zijn.

In 2003 werd in China in zes dagen een vergelijkbaar ziekenhuis gebouwd. Dat was voor het SARS-virus, een andere variant van het coronavirus.

De bedoeling is dat het ziekenhuis over tien dagen klaar is:

China stampt in no time groot noodhospitaal uit de grond

Inmiddels zijn bijna 900 besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld, waarvan meer dan de helft in Wuhan. Patiënten hebben klachten als koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. Zeker 26 mensen, voornamelijk zieke en verzwakte ouderen, zijn overleden.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassade in Peking de situatie op de voet volgt. Voor de provincie Hubei geldt het reisadvies 'alleen noodzakelijke reizen'. Het ministerie adviseert reizigers de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de gaten te houden.

Beide organisaties oordelen tot nu toe dat er geen extra maatregelen nodig zijn voor reizigers van en naar China. "In het algemeen geldt het advies voor reizigers om markten met vis of levende dieren te vermijden en om algemene hygiënemaatregelen te nemen, ook vanwege het risico op de vogelgriep", zegt het LCR.

De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt de uitbraak van het virus als een Chinese aangelegenheid. Hoewel er ook wat ziektegevallen zijn in andere Oost-Aziatische landen is van een internationale noodtoestand geen sprake. Ook in de VS is bij twee mensen het virus vastgesteld, een man uit Seattle en een vrouw uit Chicago. Zij waren naar China geweest.

Maatregelen op vliegvelden

Wel hebben verschillende vliegvelden maatregelen genomen. Sinds gisteren worden reizigers uit China gescreend op de vliegvelden van Dubai, Sydney en Rome. Vandaag werd bekend dat buurland Pakistan, Qatar en Koeweit dat voorbeeld volgen.

Vanuit Rusland gaan vanaf vandaag geen vluchten meer naar China. In Caïro wordt luchthavenpersoneel getraind in de omgang met Chinese passagiers. Bahrein heeft ook veiligheidsmaatregelen getroffen, maar zegt niet welke.

Schiphol neemt vooralsnog geen extra maatregelen. De luchthaven volgt daarmee de lijn van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat acht temperatuurcontroles "geen passende maatregel", omdat dan vooral mensen met griep of een verkoudheid worden opgespoord.

Er komen uit Wuhan geen directe vluchten aan op Schiphol. Dat verlaagt het risico dat een besmette patiënt naar Nederland komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl