NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Politiek Economie Aangepast

Boerenprotest Den Haag voorbij, 2200 trekkers terug naar huis

 • Vandaag was er een groot boerenprotest geweest op het Malieveld in Den Haag. Inmiddels is de bijeenkomst afgelopen.
 • Rijkswaterstaat verwacht een zeer drukke avondspits. Weggebruikers wordt geadviseerd rekening te houden met extra reistijd.
 • Minister Schouten zei vanmiddag: "Zolang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel."
 • Drie mensen zijn gearresteerd nadat er met trekkers over dranghekken en door een middenberm was gereden.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  Vandaag was er een groot boerenprotest geweest op het Malieveld in Den Haag. Inmiddels is de bijeenkomst afgelopen. Met het vertrek van de boeren wordt een zeer drukke avondspits verwacht. Weggebruikers wordt geadviseerd rekening te houden met extra reistijd. Lees hier meer over in ons nieuwe liveblog.

 • 'Dit doet van binnen wat met je'

  Na afloop van het protest in Den Haag heerst onder deelnemende boeren een gevoel van verbondenheid.

  'We hebben vandaag laten zien dat ze niet meer om ons heen kunnen'
 • Protest in Groningen

  Terwijl er in Den Haag een grote uittocht gaande is parkeerden protesterende boeren rond 15.00 uur hun trekker in een rij voor het treinstation in Groningen.

 • Farmers Defense Force: ‘Zolang het nodig is gaan we door’

  "Het wordt tijd dat mensen en de politiek voor ons gaan zorgen, anders gaan wij ook niet meer voor hen zorgen", zegt Mark van den Oever, oprichter van de Farmers Defense Force. Deze Facebookgroep werd na de stalbezettingen van afgelopen mei opgericht en telt inmiddels al 16.000 leden.

  Bij het protest op het Malieveld heeft Van den Oever laten weten dat zij willen dat er binnen vier weken een aantal dingen veranderen. "Er moet geen vee worden ingeleverd, de boeren wensen fatsoenlijke gewasbeschermingsmiddelen en goede stikstofmetingen", vertelt hij. Als dat niet gebeurt, volgen er volgens de Farmers Defense Force 'harde acties'. "Dan leggen we de voedselvoorziening en Schiphol plat, en gaat de Formule 1 niet door. Zolang het nodig is gaan we door."

 • Vertrek uit Den Haag

  De politie is een half uurtje geleden begonnen met het begeleiden van trekkers uit Den Haag, en dat zorgt er alweer voor dat het verkeer in de stad vastloopt. Ze mogen op dezelfde manier de stad uit als ze zijn gekomen. De politie gaat uit van ten minste 2200 trekkers.

  De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten een vroege en drukke avondspits. In de ochtendspits zorgden de protesterende boeren voor chaos op de Nederlandse wegen en een enorme drukte in en naar Den Haag. Op het hoogtepunt, even na 08.30 uur, stond er op de wegen in totaal 1136 kilometer file.

 • Steun uit Brussel

  Op dit moment is er een hoorzitting gaande in het Europees Parlement. De nieuwe landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei daar dat het steeds lastiger is om boer te zijn in Europa. "De komende drie uur verliezen meer dan honderd (100) boeren hun baan. Dat is een drama."

 • Uitgefloten Kamerleden blijven bij standpunt

  Zowel Tjeerd de Groot (D66) als Jesse Klaver (GroenLinks) werden vanmiddag uitgejouwd toen ze op het podium bij het Malieveld stonden. Beide Kamerleden begrijpen de reactie, maar blijven bij hun standpunt: we moeten naar minder dieren in Nederland.

  Uitgejouwde Kamerleden 'snappen wel dat boeren boos zijn'
 • Zeer drukke avondspits verwacht

  Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor een zeer zware dinsdagavondspits. Een combinatie van regenbuien in het midden en zuiden van het land, die gepaard kunnen gaan met onweer en hagel, en een altijd al drukke avondspits op dinsdag zorgen ervoor dat weggebruikers rekening moeten houden met flinke vertragingen. Ook kunnen weggebruikers extra hinder ondervinden van boeren die na afloop van de manifestatie in Den Haag weer huiswaarts gaan.

  Weggebruikers wordt geadviseerd rekening te houden met extra reistijd, de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen en vooraf de verkeersinformatie te checken.

 • Boeren trekken de stad in

  De bijeenkomst op het Malieveld is afgelopen. Veel boeren verlaten het veld en gaan de stad in. De straten rond het Binnenhof zijn afgezet.

 • Kamerleden GroenLinks en D66 uitgejouwd

  Op het podium op het Malieveld komen verschillende Kamerleden kort aan het woord. Kamerlid Tjeerd de Groot (D66), die eerder pleitte voor halvering van de veestapel, wordt uitgejouwd en even onderbroken door protestorganisator Bart Kemp. Ook Jesse Klaver (GroenLinks) heeft weinig fans op het Malieveld vandaag. Hij wordt begroet met opgestoken middelvingers.

  Tjeerd de Groot (D66) uitgefloten door boeren
  Jesse Klaver (GroenLinks) uitgejouwd bij boerenprotest
 • Ook tegendemonstranten in Den Haag

  Terwijl duizenden boeren op het Malieveld naar toespraken luisteren, hebben tegendemonstranten zich elders in de stad verzameld. Dat zijn er een stuk minder.

  NOS
  NOS
 • Offroad naar het Malieveld

  Dit filmpje werd veel gedeeld vandaag. Vanochtend lieten enkele boeren zich weinig gelegen liggen aan de verkeersregels.

 • Trekkers op het strand

  Tientallen boeren die naar het protest op het Malieveld gingen, parkeerden hun trekker op het strand.

  Dronebeelden van trekkers geparkeerd op het strand bij Scheveningen
 • 'Zolang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel'

  Minister Schouten kreeg te maken met wat geroep uit de menigte maar ze kon haar betoog ongestoord houden. "Niemand kan meer om de boeren heen. Dat hebben jullie wel voor elkaar vandaag", begon ze haar speech.

  "Jullie werken keihard. Ik weet hoe het is om te werken op boerderij. Jullie weten wat is om met onzekerheden te leven. Ik ben het eens dat er meer waardering moet komen van de samenleving, overheid en politiek. Daar wil ik me hard voor maken. Het gaat ook over wat voor prijs je voor je product krijgt, vaak zijn er te lage prijzen voor hoog kwalitatieve producten."

  Schouten zei te begrijpen dat de boeren bezorgd zijn over hun toekomst. "De Nederlandse landbouw is in ontwikkeling, jullie doen het anders dan jullie ouders, en jullie opvolgers zullen het weer anders doen. Dat is de kracht van onze landbouw. Daar zijn we trots op."

  Boeren die willen blijven boeren, en het bedrijf door willen geven aan hun zonen en dochters moeten dat kunnen, stelde Schouten. "Zolang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel."

  Bekijk haar toespraak ook via deze video:

  'Zo lang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel'
 • NPO Nieuws

  Hoogtepunten uit het speeches van het boerenprotest zijn te bekijken via de livestream van NPO Nieuws.