De vlag van Mississippi hangt tussen de andere staatsvlaggen in Washington DC
NOS Nieuws

Bekende inwoners Mississippi willen van omstreden vlag af

Acteur Morgan Freeman, schrijver John Grisham en zanger Jimmy Buffet hebben het parlement van Mississippi in een ingezonden brief opgeroepen om de vlag van hun thuisstaat te veranderen. Mississippi is de enige Amerikaanse staat die daarin nog de omstreden Confederatievlag voert.

"Het is niet eerlijk om zwarte inwoners van Mississippi te vragen om hun leven te leiden, terwijl ze een staatsvlag hebben waarmee een oorlog wordt verheerlijkt die werd gevochten zodat hun voorouders slaaf konden blijven", staat in de brief, die werd ondertekend door tientallen prominenten uit de staat. "Het is de hoogste tijd dat Mississippi een vlag krijgt voor iedereen."

Onderdrukking

De Confederatievlag werd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog op het slagveld gebruikt door de zuidelijke staten. Tegenwoordig wordt de vlag door sommige blanken in het Zuiden gezien als een eerbetoon aan de offers die hun voorouders destijds brachten. Voor hen is het een symbool van regionale trots, maar voor de zwarte minderheid is het juist een herinnering aan eeuwenlange onderdrukking en racisme.

De vlag was daardoor altijd al controversieel, maar dat weerhield een aantal zuidelijke staten er niet van om hem te gebruiken. Enkele maanden geleden laaide het debat over de Confederatievlag in alle hevigheid op na de terreuraanslag op een zwarte kerk in Charleston. Op foto's poseerde schutter Dylann Roof met de vlag.

Vlag weg

Binnen een maand na de aanslag verdween de Confederatievlag uit het regeringscentrum van de staat South Carolina, waarin Charleston ligt. Ook haalden verschillende grote ketens de vlag uit hun assortiment.

Of de oproep in Mississippi slaagt, is desalniettemin de vraag. De gouverneur van de staat zegt dat hij vooralsnog niet van plan is om de kwestie op de agenda te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl