NOS Nieuws Politiek Aangepast

Zwaar debat over Michael P., Dekker mag van Kamer door met beleid

 • De Kamer geeft nu haar oordeel over het optreden van minister Dekker
 • Het debat gaat over het rapport Michael P.
 • Tijdens een verlof in 2017 bracht hij Anne Faber om het leven
 • Er zijn grote fouten gemaakt rond Michael P., zeggen onderzoekers
 • Vanmorgen bleek dat de vrijheden van 24 mensen ipv 21 zijn ingetrokken
Liveblog gesloten
 • Het debat is afgelopen

  Na een korte pauze is er nog over de PVV-motie van wantrouwen gestemd. Alleen Denk steunde de motie en daarmee is hij verworpen. En daarmee sluiten we dit liveblog. Een samenvatting teruglezen kan hier.

 • Arib en Dekker bedanken de nabestaanden

  Na afloop van het debat bedankt Kamervoorzitter Arib de nabestaanden voor hun aanwezigheid. "Het moet voor u niet makkelijk zijn geweest om dit debat zo te volgen. Maar weet dat heel Nederland mee heeft gekeken." Na afloop maakten minister Dekker en de Kamervoorzitter nog een praatje met de nabestaanden van Anne Faber en Joost Wolters, die is doodgestoken in een Amsterdamse metro.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dekker en Arib spreken na afloop met nabestaanden
 • Dekker vindt debat "goed en grondig"

  De minister is nu weer aan het woord en hij reageert op de moties, de voorstellen van allerlei Kamerfracties. Aan het slot van het debat zegt de minister dat hij vertrouwen heeft dat de goede weg is ingeslagen.

 • "Steun en ook twijfel"

  NOS-verslaggever Ron Fresen benadrukt dat Dekker wel de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer heeft, maar dat een deel van de Kamer toch wel twijfels heeft over het gevoel van urgentie van de minister. "De inhoud is op zich in orde, maar het was vaak ook technocratisch, of te afhoudend en hij laat te weinig zien dat hij de man is die de bezem erdoor gaat halen", aldus Fresen. Hij krijgt dus het voordeel van de twijfel.

 • Forum voor Democratie niet meer bij 2e termijn

  Kamerlid Hiddema is niet meer aanwezig voor de tweede termijn, dat is het onderdeel van het debat waar de partijen weer kunnen reageren op het antwoord van de minister. De reden van zijn afwezigheid is niet bekend.

 • GroenLinks: steun, maar minister kijkt niet graag terug

  Ook oppositiepartij GroenLinks steunt minister Dekker, omdat de partij ziet dat hij maatregelen wil uitvoeren. "De minister had ook kunnen opstappen maar hij kwam met maatregelen. Ik hoop dat hij al die beloftes ook waarmaakt," zei Kamerlid Buitenweg. Ze zegt wel kritisch te zijn. "De minister kijkt liever voor dan achteruit."

 • D66: we moeten het goed in de gaten houden

  Coalitiepartij D66 spreekt over een "goed en waardig debat" op een paar uitzonderingen na. Wel benadrukt Kamerlid Groothuizen dat er goed in de gaten gehouden moet worden of de maatregelen ook gaan werken.

 • Denk steun motie van wantrouwen

 • Denk: conclusies zijn knagend

  Denk zal de motie van wantrouwen van de PVV steunen. De partij vindt de conclusies van het onderzoeksrapport te ernstig. Kamerlid Azarkan: Azarkan: "De minister is diep door het stof gegaan en daar waardeer ik hem voor. Maar de overheid heeft fors gefaald en de minister heeft zelf erkend dat er een structurele fout in het systeem zit. Dat komt door politieke keuzes. Door zijn ministeriële verantwoordelijkheid steunen wij de motie van wantrouwen."

 • CDA houdt vertrouwen in minister

  Regeringspartij CDA houdt vertrouwen in het beleid van minister Dekker. Kamerlid Van Toorenburg: "Het is een beladen debat maar bittere noodzaak dat we het voeren."

 • 50Plus kritisch

  50Plus was kritisch over minister Dekker, maar partijleider Krol dient niet zelf een motie van wantrouwen in. Of 50Plus ook geen motie van wantrouwen van een andere partij zal steunen is nog niet bekend.

 • PVV: minister moet weg

  De PVV vindt dat de minister veel te weinig heeft gedaan. Hij heeft de betrokken functionarissen niet ontslagen. Hij heeft de Kamer laat geïnformeerd. Hij heeft niet snel genoeg ingegrepen bij andere delinquenten die onterecht verlof hadden. De partij zegt het vertrouwen in de minister op. Kamerlid Markuszower: "Er is een rechtstreeks verband tussen het beleid van de minister en de moord op Anne Faber. Deze had voorkomen kunnen worden. De minister weigert de verantwoordelijkheid daarvoor te nemen. Ik betreur te moeten concluderen dat Sander Dekker niet de minister is om Nederland te beschermen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Motie van wantrouwen door PVV
 • 'Alsnog tbs'

  De VVD, de partij van minister Dekker, wil dat Dekker nog wel onderzoekt of delinquenten die geen tbs kregen van de rechter, dat alsnog opgelegd kunnen krijgen als daar aanleiding voor is.

 • SGP wil nog dit jaar evaluatie van minister

  Ook de SGP houdt vertrouwen in minister Dekker en wil dat hij doorgaat met zijn beleid. De partij wil wel nog dit jaar informatie terughoren over hoe de maatregelen van Dekker uitpakken.

 • SP wil dat minister doorgaat

  De SP zegt dat er al eerder toezeggingen zijn gedaan dat het systeem voor de opvang van zware delinquenten. Nu moet er echt iets gebeuren, zegt Kamerlid Van Nispen. "De minister geeft aan dat hij scherp gehouden wil worden en daar zullen wij zeker gehoor aan geven." De SP wil ook een onderzoek naar de werkdruk in de klinieken en gevangenissen.