Minister Dekker
NOS Nieuws

Kamer wil opheldering Dekker over 21 vergelijkbare 'Michael P.-gevallen'

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Dekker voor Rechtsbescherming over de 21 gedetineerden die net als Michael P. veel vrijheden hadden. Dekker trok hun verlofregelingen in na het rapport over Michael P., de man die Anne Faber heeft verkracht en gedood.

"Hoeveel risico's zijn er gelopen?", vraagt PvdA-Kamerlid Kuiken. "Zijn er misschien nog meer meisjes bijna slachtoffer geworden?" De Kamer wil voor het Kamerdebat van morgen weten hoeveel gedetineerden die een ernstig zedenmisdrijf pleegden, zonder toezicht de straat op mochten.

GroenLinks-Kamerlid Buitenweg: "En op welk moment wist de minister dit?" De controle van de dossiers van overgeplaatste gedetineerden is ongeveer een maand geleden begonnen, toen minister Dekker de eerste versie van het onderzoeksrapport kreeg. "Had hij dat niet eerder kunnen doen?", wil Buitenweg weten.

Hoeveel gevaar liep de samenleving en wie is daarvoor verantwoordelijk?, vragen de Kamerleden zich af:

Kamer: nog heel veel vragen over detentie Michael P. en andere gedetineerden

Structurele tekortkomingen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert in het rapport dat het gaat om structurele tekortkomingen in het stelsel: klinieken richten zich te veel op patiënten in plaats van op het beschermen van de samenleving.

Ook dat punt neemt de Kamer hoog op. "De mensen die die rapporten over Michael P. schreven, de psychologen, de gevangenisdirecteuren, dat zijn natuurlijk de echte faalhazen in dit verhaal. En Dekker laat ze gewoon zitten", zegt PVV-Kamerlid Markuszower.

PvdA-Kamerlid Kuiken zei vorige week al: "Als de overheid geen fouten had gemaakt dan had Anne Faber nog geleefd". Maar net als vorige week wilden de Kamerleden ook nu niet vooruitlopen op een eventueel aftreden van minister Dekker als politiek verantwoordelijke.

"Daar heb ik geen enkele behoefte aan voordat het debat heeft plaatsgevonden, met de nabestaanden van Anne Faber in de zaal", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg.

Aftreden

Minister Dekker zegt tot nu toe dat hij niet denkt aan aftreden, maar dat hij "de klus wil afmaken". Hij bedoelt daarmee het aanpassen van het systeem voor de opvang van plegers van ernstige (zeden-)misdrijven.

In de recente parlementaire geschiedenis zijn verschillende ministers afgetreden vanwege sterfgevallen die direct of indirect in verband stonden met het falen van de overheid. De ministers Donner en Dekker traden af na de Schipholbrand, waarbij 11 mensen omkwamen in het cellencomplex van een detentie- en uitzetcentrum. Zij deden dit voordat het debat hierover in de Kamer plaatsvond.

Zij lichtten hun besluit destijds in de Tweede Kamer toe:

Terugkijken: Achtuurjournaal over aftreden Donner en Dekker

Mali en Srebrenica

Minister Hennis trad af vanwege het ongeval in Mali met een mortiergranaat waarbij twee militairen om het leven kwamen en een militair zwaargewond raakte. Zij deed dit in het Kamerdebat over de kwestie, nadat zij de vragen van de Kamer grotendeels had beantwoord.

Politiek verslaggever Ron Fresen verwacht een moeilijk debat voor minister Dekker. "Hij kan twee dingen doen, net als destijds de ministers Donner en Dekker zeggen 'dit is te erg, dit moet politieke gevolgen hebben'. Of zeggen 'ik ben verantwoordelijk, ik wil dit oplossen'." Of Kamer dat laatste accepteert hangt af van het optreden van Dekker en zijn antwoorden op alle kritische vragen.

Het Kamerdebat over het onderzoek van de OVV is morgen vanaf 10.15 uur live te volgen via nos.nl en NPO1 en NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl