Geen cassatie zaak-Schipholbrand

Aangepast op

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad tegen de vrijspraak van de verdachte van de Schipholbrand. Daarmee is de zaak definitief gesloten.

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol kwamen in 2005 elf mensen om het leven. Het vuur was ontstaan nadat een Libiër een smeulende peuk had weggeschoten.

De Libiër is daarvoor twee keer veroordeeld, maar in 2010 verwees de Hoge Raad de zaak terug naar het gerechtshof in Den Haag. Het hof sprak de Libiër twee weken geleden vrij.

'Onvoorzichtig'

Volgens het hof was de Libiër weliswaar onvoorzichtig geweest, maar is hij daarmee nog niet schuldig aan de dodelijke brand. Hij heeft niet bewust dat risico genomen, redeneerde het hof.

Het Openbaar Ministerie is het daar nog steeds niet mee eens, maar juridisch zijn er onvoldoende aanknopingspunten om in cassatie te gaan. De Hoge Raad kijkt immers alleen of de juiste procedures zijn gevolgd en dat is volgens het OM het geval.

Vrijspraak

Volgens het OM heeft het gerechtshof zijn arrest bovendien duidelijk gemotiveerd, dus ook dat is geen reden om in cassatie te gaan.

Het OM wijst erop dat het bewijsmateriaal twee keer tot een veroordeling heeft geleid: eerst bij de rechtbank in Haarlem en daarna bij het gerechtshof in Amsterdam. Twee weken geleden kwam het gerechtshof in Den Haag op basis van hetzelfde bewijsmateriaal tot vrijspraak. Daaraan kan niets meer worden veranderd, concludeert het OM nu.