NOS NieuwsAangepast

Kamer ontdaan, volgende week debat over zaak-Faber

De Tweede Kamer is geschrokken van de conclusies over de zaak-Anne Faber. Onderzoeksinstanties brachten vanochtend vernietigende rapporten uit over de gang van zaken rond Michael P., de man die Anne Faber heeft verkracht en gedood. De Onderzoeksraad voor Veiligheid en twee inspecties constateerden ernstige tekortkomingen en minister Dekker neemt de conclusies en aanbevelingen over.

Kamerlid Van Toorenburg van regeringspartij CDA vindt het "stuitend dat de veiligheidsrisico's ondergeschoven kindjes zijn geweest in de behandeling van psychiatrisch zware gevallen." Ze begrijpt niet hoe het in deze zaak zo fout is gegaan.

Ze vindt dat Dekker goede maatregelen neemt om de risico's beter mee te wegen, maar volgens haar is ook "een kritischer oog" nodig van instanties die buiten het systeem staan om te kijken of er in concrete gevallen fouten worden gemaakt.

Veroordeelde vs. samenleving

Volgens Kamerlid Van Wijngaarden van coalitiepartner VVD blijkt uit de rapporten dat de belangen van de veroordeelde te vaak zwaarder hebben gewogen dan het belang van de samenleving om te worden beschermd. "Daar moeten we echt vanaf. Die balans moet worden hersteld." Hij vindt dat Dekker nu verstandige maatregelen neemt om dingen te verbeteren.

Kamerlid Groothuizen van D66 spreekt van een trieste gang van zaken. Ook volgens hem heeft het belang van resocialisatie zwaarder gewogen dan het voorkomen van recidive. "We hebben een hoop dingen op papier goed geregeld, maar gaat het dan ook in de praktijk goed? Dat is de hamvraag", zegt Groothuizen.

Tweede Kamer geschokt door conclusies in zaak Faber

Dekker heeft veel uit te leggen

SP-Kamerlid Van Nispen vindt dat Dekker veel heeft uit te leggen. Volgens de oppositiepartij is de kernvraag "waarom niet de veiligheid van de samenleving voorop is gesteld en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dat de volgende keer wel gebeurt." Van Nispen vraagt zich ook af of personeelstekorten en bezuinigingen op de ggz hebben bijgedragen aan deze gang van zaken.

PvdA-Kamerlid Kuiken is kwaad en ontdaan. Volgens haar laten de rapporten zien dat wat Anne Faber is overkomen niet had gehoeven als er minder fouten waren gemaakt. Ook volgens haar had bij de overdracht van de gevangenis naar de kliniek duidelijk moeten zijn dat het om een gevaarlijke zedendelinquent ging. "Je bent gedetineerde en geen patiënt, je hebt geen recht op privacy." Kuiken vindt ook dat eerder de vrijheden van andere gevangenen hadden moeten worden ingetrokken, iets wat minister Dekker vandaag deed naar aanleiding van de rapporten.

De Kamer houdt volgende week een debat met Dekker over de zaak. De meeste Kamerleden willen nu nog niet vooruitlopen op de vraag of de gebeurtenissen politieke gevolgen voor Dekker moeten hebben. PVV-leider Wilders twittert al wel dat hier "ook politiek verantwoordelijkheid moet worden genomen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl