De psychiatrische kliniek in Den Dolder waar Michael P. werd behandeld toen hij Anne Faber ombracht
NOS NieuwsAangepast

Kamer zeer kritisch over zaak-Faber: 'Laat dit kantelpunt zijn'

De Tweede Kamer heeft zware kritiek op de gang van zaken in de zaak-Anne Faber. De vrouw werd anderhalf jaar geleden verkracht en gedood en volgens onderzoeksrapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en twee inspecties is bij de behandeling van de dader, Michael P., van alles mis gegaan. Kamerleden vragen zich ook af of minister Dekker niet eerder maatregelen had moeten nemen.

In het debat, bijgewoond door familieleden van Anne Faber, over de zaak met minister Dekker zei Kamerlid Van Wijngaarden van regeringspartij VVD dat deze affaire model staat voor een forensische zorg die te goed van vertrouwen was. "Laat de onderzoeken naar Michael P. een kantelpunt worden in de geschiedenis van de forensische zorg in Nederland: niet vertrouwen, maar wantrouwen is de moeder van veiligheid."

De samenleving heeft oneindig veel meer recht op bescherming en veiligheid dan dat de gedetineerde recht heeft op privacy en vrijheid", voegde hij eraan toe. De VVD vindt dat Dekker goede maatregelen neemt. Volgens hem zijn die maatregelen "geen lege hulzen".

Structurele verbetering nodig

Ook andere partijen zetten grote vraagtekens bij diverse beslissingen en fouten. Woordvoerder Van Toorenburg van coalitiepartner CDA noemde het onbegrijpelijk dat vrijheden zijn toegekend op basis van onvolledige papieren. Ze wil dat er "steviger onafhankelijk toezicht" komt.

D66-woordvoerder Groothuizen zei dat de minister alles op alles zal moeten zetten om het vertrouwen van de samenleving in veiligheid, justitie en zorg terug te winnen. "Er is een structurele verbetering van het systeem nodig."

Kamerlid Drost van regeringspartij Christenunie trok de "verdrietige conclusie" dat de dood van Anne Faber wellicht had kunnen worden voorkomen.

Geen incident

Ook PvdA-Kamerlid Kuiken zei dat als er niet zoveel fouten waren gemaakt, Anne waarschijnlijk nog had geleefd. Ze wilde van Dekker de erkenning dat de zaak-Faber geen incident was, maar dat er sprake is van een systematische fout.

PvdA: minister erken dat het systeem fout is

Ook SP-Kamerlid Van Nispen vindt dat deze tragedie niet op zichzelf staat. Hij leverde er kritiek op dat "routinematig vrijheden zijn toegekend". Volgens hem zijn basale dingen niet op orde. Van Nispen benadrukte dat bezuinigingen van de afgelopen tijd hebben geleid tot personeelstekorten in de publieke sector. Ook Denk-Kamerlid Azarkan legde die link. "Het kabinet heeft met deze politieke keuzes Russische roulette gespeeld met de samenleving; het was niet of of maar wanneer het zou misgaan", zei Azarkan.

Kamerlid Buitenweg van GroenLinks noemde het een van de meest onbegrijpelijke feiten dat gedetineerden verlof kunnen krijgen zonder dat er een analyse is gemaakt van het gevaar dat de betrokkenen betekenen voor de samenleving.

SGP-leider Van der Staaij zei dat de overheid tekortgeschoten is in de bescherming van de maatschappij. "Het is echt waar dat op grond van privacyregels belangrijke informatie niet wordt meegenomen en dat er geen serieuze risicotaxatie is gemaakt."

Schipholbrand

PVV-woordvoerder Markuszower noemde de justitie-keten "zo verrot dat dit kon gebeuren". Volgens hem neemt de minister niet de juiste maatregelen om Nederland adequaat te beschermen.

Forum voor Democratie-Kamerlid Hiddema besteedde in het debat aandacht aan de gebrekkige reportages over Michael P. Hij benadrukte dat voor iedereen het vonnis tegen P. in een eerdere verkrachtingszaak op internet te vinden is en dat daaruit duidelijk zijn seksuele stoornis duidelijk blijkt.

Daarbij ging hij ook in op allerlei, soms weerzinwekkende, details uit het vonnis. Dat leverde hem kritiek op van andere Kamerleden en van voorzitter Arib. De Kamervoorzitter zei dat niet iedereen het op prijs stelt om met gruwelijke details te worden geconfronteerd.

50Plus-leider Krol noemde het opmerkelijk dat Dekker al voor het debat heeft gezegd dat hij niet van plan is op te stappen. Azarkan riep de minister met zoveel woorden op om af te treden. Hij trok een parallel met het opstappen van minister Donner na de Schipholbrand.

Woordvoerder Van Kooten van de Partij voor de Dieren vroeg zich af of er niet nog meer ex-gedetineerden zijn die op vrije voeten zijn zonder risico-analyse en of dat met terugwerkende kracht alsnog moet worden bekeken.

Drie mensen teruggebracht naar gevangenis

Dekker schreef vanochtend, vóór het debat, dat drie gedetineerden die in een kliniek werden behandeld, zijn teruggebracht naar een gevangenis. Volgens Dekker waren in zijn eerdere reactie deze drie gevallen "abusievelijk niet vermeld".

In een toelichting, vlak voor het Kamerdebat (volg hier het liveblog), zei hij vanochtend dat dit niet is gebeurd in de haast bij het opstellen van zijn reactie vorige week. "Dat is vervelend, maar kan gebeuren, en is hiermee hersteld."

Dekker voorafgaand aan het debat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl