liveblog
NOS VoetbalAangepast

Flitsend Oranje brengt Frankrijk zeldzame nederlaag toe


Tot maandag!

We houden ermee op hier in de Rotterdamse Kuip. Maandag volgt het laatste wedstrijd van Oranje in de Nations League. In Gelsenkirchen is het al gedegradeerde Duitsland dan de tegenstander. Nederland heeft aan een punt genoeg om de groep te winnen en zich te plaatsten voor het eindtoernooi van de Nations League.

Van Hooijdonk: 'Stift Depay absolute vernedering'

Neymar schiet Brazilië voorbij Uruguay

Brazilië heeft de vriendschappelijke wedstrijd tegen Uruguay gewonnen. Aanvoerder Neymar maakte een kwartier voor tijd het enige doelpunt in het Emirates-stadion, de thuishaven van de Engelse club Arsenal.

Neymar maakt uit een strafschop de enige goal voor Brazilië tegen Uruguay

Oranje verbaast zelfs Koeman: 'Het was exceptioneel goed'

Een opgetogen Ronald Koeman had niet verwacht dat het Nederlands elftal in staat zou zijn wereldkampioen Frankrijk vrijwel de hele wedstrijd te domineren. Dat zei de bondscoach na de gedenkwaardige 2-0 zege van Oranje in de Nations League.

"Dit is een enorme stap die we op deze avond hebben gemaakt. Het was een wedstrijd waarin we van het begin tot en met het einde goed hebben gespeeld", zei Koeman. "Het was exceptioneel goed."

Oranje verbaast zelfs Koeman: 'Het was exceptioneel goed'

Trotse Depay genoot van Kuip: 'Sfeer gaf ons extra kracht'

"Ik geniet er echt van hoe we als team bezig zijn. We doen het echt samen", sprak Memphis Depay na de 2-0 overwinning op wereldkampioen Frankrijk in Rotterdam.

Depay prijst volwassenheid: 'Dan zie je wat we kunnen'

De andere duels in de Nations League

Bekijk de hoogtepunten uit de Nations League-wedstrijden Cyprus-Bulgarije, Slovenië-Noorwegen en Slowakije-Oekraïne.

Bulgarije en Noorwegen houden het spannend, goal AZ-spits Johnsen

De zege op de radio

Het was een bijzondere avond, in de zinderende Kuip, achter de televisie, in dit liveblog, maar zeker ook op de radio.

Luister naar een montage van het radiocommentaar van Arno Vermeulen en Jeroen Elshoff bij de 2-0 zege van Nederland op Frankrijk in de Nations League.

De samenvatting

Even nagenieten van de samenvatting van Nederland-Frankrijk.

Samenvatting Nederland-Frankrijk

Van Dijk geniet: 'We waren hier klaar voor'

De aanvoerder van Oranje kan natuurlijk niets anders dan tevreden zijn na de uitstekende 2-0 zege op wereldkampioen Frankrijk.

Van Dijk geniet: 'We waren hier klaar voor'

Denemarken wint en promoveert

Denemarken is dankzij een 2-1 zege op Wales gepromoveerd naar de A-divisie van de Nations League. De Deense doelpunten kwamen van Nicolai Jørgensen en Martin Braithwaite, namens de Welshmen scoorde Gareth Bale.

Uitslagen Nations League

Nederland Frankrijk 2-0
Slowakije Oekraïne 4-1
Wales Denemarken 1-2
Cyprus Bulgarije 1-1
Slovenië Noorwegen 1-1
Liechtenstein Macedonië 0-2
Gibraltar Armenië 2-6

Duitsland degradeert

Het is voor het eerst sinds het WK dat Frankrijk een nederlaag moet incasseren. Vijftien duels op rij waren Les Bleus ongeslagen.

Voor Duitsland betekent de zege van Nederland degradatie uit Divisie A van de Nations League.

AFGELOPEN

Nederland heeft in de Nations League een knappe 2-0 overwinning op Frankrijk geboekt. Het prima spelende Oranje versloeg de wereldkampioen dankzij doelpunten van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay.

Oranje viert de openingstreffer van Georginio Wijnaldum

90+5' GOAL NEDERLAND

Na een overtreding op De Jong gaat de bal op de stip. Depay schiet de penalty binnen met een panenka. Wat een einde van de wedstrijd. Oranje staat op 2-0 tegen de wereldkampioen.

Depay was sowieso de gevaarlijkste speler op het veld. Hij schoot vijf maal en creëerde zes kansen.

Panenka Depay bezorgt Oranje 2-0 zege op Frankrijk

90+3' Kans De Jong

In blessuretijd is het even gevaarlijk als Mbappé voor een vrije trap aanlegt, maar de bal wordt weggewerkt door Aké waarna een razendsnelle counter tot een schietkans van De Jong leidt. Zijn subtiele schot wordt uit de hoek getikt door de absolute uitblinker bij Frankrijk: doelman Lloris.

83' Spannende slotfase

Frankrijk heeft ondertussen al drie keer gewisseld, bij Nederland staan nog altijd de elf basisspelers in het veld. En Oranje speelt uitstekend, dus bondscoach Koeman zal ook geen reden zien om in te grijpen.

Dit gezegd hebbende wordt Bergwijn vervangen door Promes. De slotfase loopt en de spanning loopt op. Houdt Nederland stand tegen de wereldkampioen?

Nederland-Frankrijk 1-0

Ondertussen in Casablanca

Hakim Ziyech heeft zijn goede spel van Ajax meegenomen naar de nationale ploeg van Marokko. De middenvelder bezorgde zijn land met twee doelpunten de winst in het kwalificatieduel met Kameroen (met bondscoach Clarence Seedorf) voor het toernooi om de Afrika Cup (2-0).

Hakim is het middelpunt van de feestvreugde bij Marokko tegen Kameroen

75' Kansen Depay

Het is nog altijd Oranje wat de klok slaat in De Kuip. In de 73ste minuut was weer een kans voor Nederland via een vrije trap van zo'n 20 meter. Het lage schot van Depay wordt gekeerd door keeper Lloris.

En een minuutje later is er wéér een schot van Depay, waar Lloris een hoekschop van maakt. En even later gebeurt nog eens hetzelfde: Depay schiet, Lloris redt. De andere Franse spelers geven nauwelijks thuis, maar het blijft natuurlijk oppassen voor die vermaledijde Franse omschakeling.

Nederland-Frankrijk 1-0

Spelverdeler Frenkie de Jong

Net als in zijn eerste interlands wordt Frenkie de Jong veel gezocht. Hij heeft nu de meeste passes en balcontacten van alle spelers van het veld. In de vorige wedstrijd tegen Duitsland had hij ook de meeste passes van Oranje. In de uitwedstrijd tegen Frankrijk had alleen De Ligt er meer.

Oranje staat ook in de tweede helft uitstekend te voetballen en is ook veel gevaarlijker dan Frankrijk. Nederland had tot nu toe 22 balcontacten in de vijandelijke zestien, Frankrijk maar 4.

Frenkie de Jong in actie tegen Antoine Griezmann

62' Prachtige aanval

Een geweldige aanval van Nederland leidt tot twee kansen voor Dumfries. Depay geeft de bal met de hak door aan Blind, die een prima voorzet aflevert waarna Dumfries eerst kopt (redding Lloris) en daarna nog een schiet (opnieuw redding Lloris).

Frankrijk, dat op een 1-0 achterstand staat, maakt nog altijd geen aanstalten om daar iets aan te doen.

Nederland-Frankrijk 1-0

59' Geel en kans

Hij had al een paar keer gesolliciteerd, maar in de 58ste minuut gaat verdediger Digne dan eindelijk op de bon bij scheidsrechter Taylor. Dat mocht ook wel, na een harde tackle op Dumfries. De PSV'er kan na een korte behandeling weer verder.

Een minuutje later is er opnieuw een aardige kans voor Nederland: aanvoerder Van Dijk kopt een paar decimeter over het doel van Lloris.

Nederland-Frankrijk 1-0

Ondertussen in Offenbach

Een vernieuwd Jong Oranje heeft in een oefeninterland tegen Jong Duitsland geen indruk kunnen maken. De Duitsers, die zich in tegenstelling tot hun Nederlandse leeftijdsgenoten wél hebben geplaatst voor het EK 2019, waren in Offenbach met 3-0 te sterk voor de ploeg van Erwin van de Looi.

Bondscoach Erwin van de Looi van Jong Oranje

54' Nederland heeft de bal

Nederland heeft de bal in de tweede helft, terwijl Frankrijk ondanks de 1-0 voor Oranje nog afwacht en loert op de snelle omschakeling.

Babel kwam nog tot een actie en een schot, maar dat ging via een Frans been over.

Nederland-Frankrijk 1-0

Wijnaldum op schot

Het is niet zo verrassend dat de 1-0 van de voet van Wijnaldum kwam. Drie van de vijf schoten van Oranje kwamen van Wijnaldum. De laatste keer dat Wijnaldum drie keer schoot in een Oranje shirt was in oktober 2016.

Ruststanden

Nations League

Nederland Frankrijk 1-0
Slowakije Oekraïne 2-0
Wales Denemarken 0-1
Cyprus Bulgarije 1-0
Slovenië Noorwegen 1-0
Liechtenstein Macedonië 0-0
Gibraltar Armenië 1-1

Ondertussen in Offenbach

Met Jong Oranje gaat het niet zo goed als met het oudere Oranje. Jong Duitsland komt in de oefenwedstrijd in Offenbach tien minuten voor tijd op 3-0 door een goal van Törless Knöll.

Jong Duitsland-Jong Oranje 3-0

RUST

Het is rust in De Kuip. Nederland staat op een 1-0 voorsprong tegen Frankrijk dankzij een doelpunt op slag van rust van Georginio Wijnaldum.

44' GOAL NEDERLAND

Doelpunt voor Oranje! Georginio Wijnaldum schiet Nederland op voorsprong tegen wereldkampioen Frankrijk.

Eerst krijgt Babel een schietkans, zijn inzet wordt gekeerd door keeper Lloris, maar bij de rebound is Wijnaldum alerter dan de Franse defensie en hij schiet de 1-0 binnen.

Wijnaldum zet Oranje vlak voor rust op voorsprong

38' Franse druk

De druk van Frankrijk neemt na een half uur spelen langzaam toe, zonder dat het tot al te veel gevaar voor het doel leidt. De wedstrijd is even niet zo sprankelend, maar wel interessant.

Even later is er een blessurehandeling voor Depay, na een lelijke maar niet geconstateerde tik van Digne. De scheidsrechter lijkt zich vervolgens te verexcuseren dat hij de overtreding niet heeft gezien.

Nederland-Frankrijk 0-0

Ondertussen in Offenbach

Jong Duitsland is na een klein uur op 2-0 gekomen tegen Jong Oranje. Abdelhamid Sabiri is de doelpuntenmaker in het oefenduel in Offenbach.

Jong Duitsland-Jong Oranje 2-0

28' Knal Pavard

Daar was het bijna 1-0 voor Frankrijk. Verdediger Pavard, die we nog kennen van een fantastische uithaal tegen Argentinië tijdens het WK, haalt gevaarlijk uit vanaf de rand van het strafschopgebied en de bal suist snoeihard rakelings over het doel van Cillessen.

Nederland-Frankrijk 0-0

18' Balbezit Oranje

Nederland heeft in de openingsfase bijna 80 procent balbezit. Dat is opvallend, want onder bondscoach Koeman had Oranje in zes van acht duels minder balbezit dan de tegenstander.

Niet alles gaat goed bij Nederland, maar de ploeg speelt tot nu alleraardigst en met durf. Inmiddels is er wel een gele kaart geweest voor Wijnaldum.

Nederland-Frankrijk 0-0

Matthijs de Ligt in duel met Kylian Mbappé

10' Kans Frankrijk

Ook de Fransen hebben hun eerste kans kunnen noteren, en die komt voort uit de beruchte Franse omschakeling. Razendsnel stomen Les Bleus na balverlies van Nederland op, uiteindelijk is er een knappe kopbal van Griezmann die relatief makkelijk wordt gepakt door Cillessen.

Twee minuten later is er weer een mogelijkheid voor Oranje: na een pass van De Ligt kopt Babel naar Depay, wiens schot wordt gepareerd door Lloris.

Nederland-Frankrijk 0-0

2' Kans Oranje

Nederland had zichzelf zomaar een droomstart kunnen bezorgen. Al na anderhalve minuut krijgt Wijnaldum, na goed voorwerk van Depay, een enorme kans om de score te openen. Maar doelman Lloris staat op de goede plek en kan redding brengen.

Nederland-Frankrijk 0-0

AFTRAP

De bal rolt in de Rotterdamse Kuip. Het Nations League-duel tussen Nederland en Frankrijk is begonnen.

Live op NPO Radio 1

Natuurlijk is de wedstrijd ook live te beluisteren bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Virgil van Dijk tijdens de warming-up

Live op NPO 1 en NOS.nl

We zijn in de lucht op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

Kylian Mbappé

Borsato en Kuijt zijn binnen

Aandachtige toeschouwers in De Kuip: Dirk Kuijt en Marco Borsato.

Dirk Kuijt en Marco Borsato zijn binnen in De Kuip

Ondertussen in Offenbach

Jong Oranje staat in het vriendschappelijke duel met Jong Duitsland in Offenbach op een 1-0 achterstand. Na een overtreding van Dani de Wit schiet Philipp Ochs de Duitsers vanaf de strafschopstip op voorsprong.

Jong Duitsland-Jong Oranje 1-0

Stel je vragen over Nederland-Frankrijk

Wat wil jij weten over Oranje in aanloop naar het Nations League-duel met Frankrijk? Rafael van der Vaart en Jeroen Elshoff zitten sinds 20.00 uur klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

De Q&A is te zien op NOS.nl, de NOS-app, onze Facebook-pagina en ons YouTube-kanaal.

Opstelling Frankrijk

Bij Frankrijk hebben Steven N'Zonzi, Presnel Kimpembe en Lucas Digne een basisplaats. Zij profiteren van de afwezigheid van de geblesseerde Paul Pogba, Samuel Umtiti en Lucas Hernandez.

Opstelling Oranje

Het Nederlands elftal begint met Denzel Dumfries aan de thuiswedstrijd tegen Frankrijk. De rechtsback van PSV krijgt de voorkeur boven Kenny Tete, die op de bank start. Bondscoach Ronald Koeman liet afgelopen week doorschemeren dat hij Tete misschien wel zijn meest complete rechtsback vindt.

Koeman houdt vast aan de spelers die vorige maand de basis legden voor de 3-0 zege op Duitsland.

'Niets is onmogelijk, een overwinning voor Oranje ook niet'

Tom Egbers blikt vanuit de Rotterdamse Kuip vooruit naar het Nations League-duel tussen Nederland en Frankrijk.

'Niets is onmogelijk, een overwinning voor Oranje ook niet'

De onaangename eerste kennismaking met Mbappé

Het was een warme zomermiddag in 2016 in het Zuid-Duitse Aalen. Rode blosjes op de wangen en schaamrood op de kaken bij de leden van Oranje Onder-19.

De Nederlandse ploeg van bondscoach Aron Winter was op het EK met 5-1 verslagen door de Franse leeftijdsgenoten en was daarmee uitgeschakeld. Wat nog restte was een uiteindelijk ook mislukte missie om het WK te halen. Een van de grote jongen aan Franse zijde was een 17-jarige aanvaller met de naam Kylian Mbappé.

2016: Kylian Mbappé op het EK Onder 19 in Duitsland

Depay 2.0: geloof, goals en een beetje wrijving

Het Nederlands elftal treedt vanavond aan tegen wereldkampioen Frankrijk in een sfeer vol verwachting en positiviteit. Met Memphis Depay als stralend middelpunt. En dat is weleens anders geweest.

"Ik speel vrij en ik geniet. Dat is mijn manier van leven voor het voetbal, voor mijn sport. Ik doe dat in relatie met God. Daar voel ik me heel erg prettig bij. En aan het einde van mijn carrière kunnen we wel kijken waar we dan zijn", vertelde een ontspannen Depay afgelopen dinsdag.

Recordaantal Franse fans

Liefst 2.500 Franse supporters nemen er straks plaats in De Kuip in Rotterdam. Het is acht jaar geleden dat Les Bleus zoveel fans bij een uitwedstrijd konden begroeten.

Deschamps onder de indruk van 'interessante' De Jong

"Nederland heeft een jonge, aanstormende generatie", zei de Franse bondscoach Didier Deschamps gisteren tijdens de persconferentie. "Als ik één speler eruit moet pikken, dan kies ik Frenkie de Jong vanwege zijn spelinzicht en zijn technische kwaliteiten. Hij is goed in het diep spelen van de bal. Het is een erg interessante speler."

Deschamps onder de indruk van 'interessante' De Jong

Programma

Niet alleen Nederland-Frankrijk staat om 20.45 uur op het programma, er zijn nog zes wedstrijden in de Nations League.

Programma Nations League vrijdag

Nederland Frankrijk
Slowakije Oekraïne
Wales Denemarken
Cyprus Bulgarije
Slovenië Noorwegen
Liechtenstein Macedonië
Gibraltar Armenië

Misschien wel de meest complete rechtsback van Nederland

"Ik heb een lijstje met spelers per positie. Ik vind Kenny Tete misschien wel de meest complete rechtsback van dat hele lijstje." Bemoedigende woorden van bondscoach Ronald Koeman, afgelopen week op de persconferentie, voor de rechtsback die dat misschien wel het meest nodig heeft.

Want het is tot nu toe nog niet helemaal het seizoen van Tete. Of beter gezegd: helemaal niet. Bij zijn ploeg Olympique Lyonnais komt hij amper aan de bak. Pas twee wedstrijden heeft de van Ajax afkomstige verdediger in zijn benen.

Een lach op het gezicht van Kenny Tete tijdens de training van Oranje

Van Dijk: 'Ik weet donders goed wanneer ik iets fout doe'

Virgil van Dijk leidt het Nederlands elftal vanavond en maandag als aanvoerder in de Nations League-wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland. De centrale verdediger merkt dat de stemming rondom Oranje steeds positiever wordt.

"Er zijn wel momenten dat het rustig is geweest, maar niet zo rustig als nu. We hebben een uitstekende interlandperiode achter de rug en willen die lijn natuurlijk doortrekken tegen Frankrijk en Duitsland."

Lees een interview met Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk.

Van Dijk: 'We hebben het een beetje in eigen hand'

Wat staat er op het spel?

Wat is het belang van de wedstrijden die Oranje vanavond en maandag speelt in de Nations League? Nederland staat in groep 1 van divisie A op de tweede plaats tussen wereldkampioen Frankrijk en Duitsland in.

Groepswinst zit er nog altijd in. Een zege op Frankrijk en een gelijkspel tegen de oosterburen is voldoende om door te gaan naar het finaletoernooi van de Nations League. Twee nederlagen betekenen echter dat Oranje degradeert. Maar er is meer: goede resultaten in de Nations League zorgen voor een gunstige plek bij de loting voor de kwalificatie voor het EK voetbal.

Stand Nations League groep 1, divisie A

1 Frankrijk 3-7 4-2
2 Nederland 2-3 4-2
3 Duitsland 3-1 1-5

Welkom bij Nederland-Frankrijk

Het Nederlands elftal krijgt in de Rotterdamse Kuip wereldkampioen Frankrijk op bezoek. Het is voor Oranje de derde wedstrijd in Nations League-groep 1, waarin het nog steeds meedoet om de eerste plaats.

Het duel, dat om 20.45 uur begint, is rechtstreeks te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Ook Langs de Lijn En Omstreken is er op NPO Radio 1 van begin tot einde bij.

Op NOS.nl, de NOS-app en de Facebook-pagina van NOS Sport blikken presentator Gert van 't Hof, analyticus Pierre van Hooijdonk en commentator Jeroen Elshoff vanaf 20.00 uur vooruit.

Antoine Griezmann en Virgil van Dijk tijdens het Nations League-duel in september in Parijs