Memphis Depay na zijn treffer bij Oranje
NOS Voetbal

Depay 2.0: geloof, goals en een beetje wrijving

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

Het Nederlands elftal treedt vanavond aan tegen wereldkampioen Frankrijk in een sfeer vol verwachting en positiviteit. Met Memphis Depay als stralend middelpunt. En dat is weleens anders geweest.

Want het ging bij de 24-jarige aanvaller vaak over randzaken. Over zijn auto, zijn getatoeëerde lijf, de inbraak in zijn huis en natuurlijk die beroemde hoed. Terwijl Depay het zo graag over voetbal wil hebben. En daar lijkt nu ook eindelijk eens tijd voor.

In de zomer van 2014 sprak NOS-verslaggever Joep Schreuder met de toen 20-jarige Depay. Vlak na het WK, waar Nederland verrassend derde werd en de PSV'er twee keer scoorde en als een van de grootste talenten werd genomineerd.

'Wil de allerbeste worden'

"Ik was geen makkelijke jongen", sprak Depay, die zijn doelen zelfverzekerd formuleerde: "Ik wil de allerbeste worden bij PSV. En als ik dat ben, wil ik een droomtransfer maken."

Hij noemde Cristiano Ronaldo als de grootste voetballer en zag zich in zijn dromen in het shirt van Real Madrid spelen.

Memphis Depay komt in 2015 in een opvallende outfit aan bij Oranje

Eén zomer later leek Depay goed op weg. Hij verliet PSV - als landskampioen en topscorer van Nederland - en verhuisde naar Manchester United, waar Louis van Gaal aan het roer stond. Bij Oranje was hij de aangewezen persoon om de leemte op te vullen van spelers als Wesley Sneijder en Arjen Robben, van wie het afscheid langzaam naderde.

Rolls Royce en cowboyhoed

Maar het liep anders. Bij het kwakkelende Oranje liet hij weinig zien en ook in Manchester vielen zijn prestaties tegen. De focus ging al snel weer naar zijn doen en laten buiten het veld. Zoals de keer dat hij in zijn Rolls Royce met een rode leren jas en een cowboyhoed arriveerde bij een wedstrijd van het tweede team in Altrincham.

Een incident waar Wayne Rooney twee maanden geleden nog in een interview zijn verbazing over uitsprak. En waarop Depay ad rem reageerde.

Tegenwoordig gaat het rond Depay echter weer vooral over voetbal. In het Nederlands elftal is hij geregeld de grote uitblinker en lijkt hij inmiddels écht de leemte van Robben te hebben ingevuld. En ook bij Olympique Lyon maakt hij indruk, hoewel hij niet altijd in de basis staat.

Relatie met God

In het kalenderjaar 2018 was hij bij zijn club al goed voor 16 doelpunten en 13 assists. Daarmee staat hij in de top-4 van Europa, na grote namen als Luis Suárez (24 goals,15 assists), Lionel Messi (28/11) en Cristiano Ronaldo (30/8).

"Leuk om te horen, die statistieken. Want daar ben ik zelf niet zo mee bezig", aldus Depay aan de vooravond van het duel met Frankrijk.

"Ik speel vrij en ik geniet. Dat is mijn manier van leven voor het voetbal, voor mijn sport. Ik doe dat in relatie met God. Daar voel ik me heel erg prettig bij. En aan het einde van mijn carrière kunnen we wel kijken waar we dan zijn", vertelt een ontspannen Depay.

Sinds een kleine twee jaar heeft de christelijke opgevoede Depay naar eigen zeggen rust gevonden, onder meer door zijn geloof weer op te pakken. Hij ging op zoek naar zijn Ghanese roots en richtte de Memphis Foundation op voor blinde en dove kinderen in Ghana.

Toch ontsnapt Depay 2.0 niet altijd aan de randzaken. Tijdens een rondje met de pers werd hij dinsdag gebeld omdat het alarm in zijn huis in Frankrijk afging. Er bleek niets aan de hand, maar voor journalisten was dat aanleiding om weer eens te beginnen over de inbraak in zijn huis in september, toen er naar verluidt voor anderhalf miljoen euro aan spullen werd meegenomen.

Vergrootglas

"Ik kreeg meteen weer dat soort vragen, over die inbraak, en of de boeven al zijn gepakt. Dat is mijn persoonlijke leven. Als je onder een vergrootglas leeft, krijg je zulke vragen. Maar het is inderdaad minder dan twee jaar geleden bij Manchester. Toen kreeg ik alleen maar dat soort vragen."

Depay is blij dat het tegenwoordig meer gaat over zijn prestaties binnen de lijnen. "Uiteindelijk is dat waar ik op beoordeeld word. Ik ben niet heel veel meer bezig met de headlines over mij. Daardoor gaan dat soort dingen langs me heen. Terwijl ik het vroeger wel vervelend vond."

De status van zijn voorbeeld Ronaldo heeft Depay nog niet. Maar bij het nieuwe, jonge, frisse Oranje is hij tegenwoordig wel een van de leiders. Samen met aanvoerder Virgil van Dijk bewaakt hij de sfeer en heeft hij nu een rol die hij zelf graag heeft. Ook op het veld, waar hij sinds de interland tegen Portugal (3-0) een vrije rol in de aanval heeft gekregen, net als bij zijn club.

Toch nog even heibel

En toch was er in Lyon vorige maand weer even heibel. Depay, zo kwam in de Franse pers naar buiten, beklaagde zich over het feit dat hij niet altijd een basisplaats heeft en vroeg trainer Bruno Génésio om meer respect. Volgens Franse media reageerde de coach met een sarcastische toespraak in de kleedkamer over de outfits van Depay en het feit dat hij weleens te laat is.

Memphis Depay op de training bij Oranje

"Wat er in de kleedkamer wordt gezegd, gaat vaak niemand wat aan", zegt Depay daarover. "Dat het naar buiten kwam, was wonderlijk. Ik heb gezegd wat ik heb gezegd. Dat waren duidelijke woorden en dat was - met alle respect - hoe ik het op dat moment zag."

De strijdbijl tussen Depay en Génésio is inmiddels begraven. En Depay heeft zijn voeten weer laten spreken: afgelopen weekeinde bekroonde hij een uitmuntend optreden in het competitieduel met Guingamp met twee doelpunten en twee assists.

Gelukkig voor Depay gaat het dan ook weer over voetbal: het duel van vanavond met Frankrijk in De Kuip. Het land siddert een beetje voor de ontmoeting met de wereldkampioen. Heeft Depay dat ook, of is hij net zo ontspannen als hij altijd uitstraalt?

Spanning afvuren

"Ik heb altijd wel gezonde, goede spanning voor de wedstrijd", vertelt Depay. "Die verzamel ik en die probeer ik dan af te vuren op het veld. Dat oogt vaak heel ontspannen, maar ik ben heel erg opgewonden voor dit soort wedstrijden."

"Zeker in De Kuip, in Rotterdam, dat vind ik lekker. De vorige wedstrijd telt niet meer, we moeten laten zien dat we meer in ons mars hebben. We gaan proberen een goed resultaat te boeken en dan zien we wel wat er in Duitsland gaat gebeuren. Ik heb er heel veel zin in, ik denk iedereen wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl