liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie: alle verdachten van deze groep zijn aangehouden

De politie heeft zeven mannen aangehouden die worden verdacht van het beramen van een aanslag in Nederland. In dit liveblog volgden we het nieuws en de reacties. Het liveblog is gesloten.

  • Aanhoudingen waren in Weert en Arnhem
  • Bij de actie werden 400 mensen ingezet
  • Volgens Minister Grapperhaus is er een terroristische cel aangehouden en opgerold
  • Alle verdachten van deze groep zijn aangehouden, zegt de politie
  • De spil in de groep is de 34-jarige Hardi N. uit Arnhem
liveblog gesloten

Dit weten we over Hardi N.

Van één van de verdachten is bekend om wie het gaat. is Het is Hardi N. Hij wordt gezien als de spil in de groep. In 2014 werd hij gearresteerd op verdenking van uitreizen naar Syrië. Hij zei in 2015 tijdens zijn rechtszaak nooit de intentie te hebben gehad om zich bij een strijdgroep aan te sluiten. "Ik ben gelovig, maar niet radicaal."

Desondanks kreeg hij in 2016 anderhalf jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. Die straf werd in 2017 in hoger beroep omgezet in 3 maanden gevangenisstraf en 21 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

Marcouch: radicalisering aanpakken

"Deze gebeurtenis maakt maar weer duidelijk dat we samen met het Openbaar Ministerie en de politie blijvend moeten inzetten op de aanpak van radicalisering. Ons doel is daarbij altijd het beschermen van de samenleving." Dat zegt de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch in een reactie op de arrestatie en invallen in zijn stad. Verder zegt hij "geschrokken" te zijn en dat de zaak "veel impact" op de omwonenden heeft.

Kermis Weert gaat gewoon door

Volgens de politie gaat de kermis in Weert morgen gewoon door. Er is geen relatie tussen de aanhouding van de verdachten en de kermis in Weert. De zeven verdachten werden vanmiddag in Arnhem en Weert aangehouden. De recherche zoekt nog altijd uit welk groot evenement in Nederland het doelwit zou zijn geweest van de aanslag.

'Verdachten aanslag waren halverwege met voorbereidingen'

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren zegt tegen Nieuwsuur dat de verdachten al een heel eind waren met de voorbereidingen. "Halverwege zou ik zeggen. Het probleem met dit soort zaken is dat je niet te laat wil ingrijpen, je wilt wel voldoende bewijs verzamelen om echt een zaak te hebben."

Arrestatieteam valt woning Huissen binnen

Arrestatieteam valt woning Huissen binnen

Geweld gebruikt, maar niet geschoten in Weert

Bij de actie in Weert zijn drie auto's in beslag genomen: een gehuurde bus uit Frankrijk, een Volkswagen Golf en een Peugeot. Ook is in Weert een verdachte licht gewond geraakt bij de aanhouding door de Dienst Speciale Interventies. De politie zegt dat er geweld is gebruikt, maar dat er niet is geschoten.

Beelden van de arrestaties

De politie heeft beelden vrijgegeven van de arrestaties:

Politiebeelden van arrestaties in terrorismeonderzoek

Bus uit Frankrijk in beslag genomen

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegen de NOS dat bij de actie in Weert een gehuurde bus uit Frankrijk in beslag is genomen. Het is nog niet duidelijk wat deze bus met het Franse kenteken met dit onderzoek te maken heeft.

Politie ook in Weert in actie

Huiszoekingen nog gaande

Op dit moment zijn er nog altijd huiszoekingen gaande in Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Dat zijn de plaatsen waar de zeven verdachten vandaan komen. De verdachten werden eind van de middag aangehouden door anti-terrorismeteams in Arnhem en Weert. Ze hadden vijf handvuurwapens bij zich.

Ollongren: trots op AIVD

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie trots te zijn op de AIVD en de samenwerking met het OM en de politie.

Politie doet inval in Rotterdam

De politie is donderdag aan het begin van de avond een woning aan de Junolaan in Rotterdam binnengevallen. Volgens omwonenden kwam een speciaal team rond 18:30 uur naar de woning op de eerste verdieping en forceerde de deur. Naar schatting twintig politieagenten in burger gingen vervolgens met apparatuur en een politiehond de woning in.

Ook politieactie in Rotterdam

Beelden van invallen in Arnhem

Arrestatieteams zijn donderdagmiddag op meerdere plekken in Arnhem woningen binnengevallen.

Invallen in meerdere woningen in Arnhem

Alle verdachten aangehouden

De politie gaat ervan uit dat van deze groep alle verdachten zijn aangehouden. In totaal zijn zeven mannen aangehouden die worden verdacht van het beramen van een grote terroristische aanslag in Nederland. Drie van de mannen komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Huissen en een uit Vlaardingen.

'Politie valt woning Koerdisch gezin binnen'

Eén van de woningen waar de politie tijdens de acties huiszoekingen heeft gedaan was in Huissen waar een Koerdisch gezin woont. Volgens De Gelderlander ging het arrestatieteam met behulp van een kettingzaag naar binnen. Buurtbewoners zeggen tegen de krant dat het gezin bekendstaat als 'hartstikke aardig'. Het gezin zou vorige week nog op een buurtfeest zijn geweest.

Foto's van politie-inval in Arnhem

  • Persbureau Heitink
    Politie-inval in Arnhem
  • Persbureau Heitink
    Politie bij één van de arrestaties in Arnehm

Recherche onderzoekt doelwit aanslag

Een groot evenement in Nederland zou het doelwit zijn geweest van de aanslag. De opzet was dat daar veel slachtoffers bij zouden vallen. De politie en het OM zeggen nog niet te weten welk evenement dat zou moeten zijn.

Naam verdachte bekend

De 34-jarige man uit Arnhem die is opgepakt voor het verijdelen van de aanslag is Hardi N. Hij wordt gezien als de spil in de groep. In 2014 werd hij gearresteerd op verdenking van uitreizen naar Syrië.

Dreigingsniveau blijft gelijk

Het dreigingsniveau blijft op niveau 4, dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. De acties van het OM en politie passen volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in dat huidige dreigingsbeeld. Daarom wordt het niveau niet verhoogd naar 5, het hoogste niveau.

400 mensen ingezet bij actie

Bij de politie-actie werden zo'n 400 mensen ingezet en er zijn op verschillende plaatsen huiszoekingen gedaan. Uiteindelijk werden de mannen in Arnhem en Weert aangehouden, vertelt verslaggever Henrik-Willem Hofs.

'Het gaat om vergevorderde plannen voor een aanslag'

Onderzoek gaat door

Naast de arrestaties in Weert en Arnhem zijn er op meerdere plekken in het land invallen gedaan. Ook nu zijn er nog politie-acties bezig, zoals in Rotterdam. RTV Rijnmond meldt dat volgens omwonenden er een speciaal team rond 18:30 uur in een woning op de eerste verdieping een deur forceerde. Uit beelden blijkt dat het vermoedelijk gaat om een anti-terreureenheid. Naar schatting twintig politieagenten in burger gingen vervolgens met apparatuur en een politiehond de woning in.

'Wij beschouwen dit als een terroristische groepering'

Jirko Patist van het Openbaar Ministerie over de arrestatie van zeven mannen die verdacht worden van het beramen van een grote terroristische aanslag. Volgens Patist werden bij de aanhoudingen vuurwapens gevonden en zijn er nog verschillende zoekingen in Nederland gaande.

'Wij beschouwen dit als een terroristische groepering'

Grapperhaus reageert

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid reageert op de arrestatie: "In zekere zin is dit heftig, maar gelukkig ook goed nieuws.

Minister Grapperhaus over de arrestaties

Politie voorkomt aanslag

Aan het begin van de avond meldde de politie dat er een 'grote terroristische' aanslag is voorkomen. Zeven verdachten zijn opgepakt door anti-terrorismeteams. Ze werden aangehouden in Weert en in Arnhem. De aanslag zou moeten plaatsvinden op een groot evenement in Nederland, daar zouden veel slachtoffers bij moeten vallen. De verdachten waren voor de aanslag op zoek naar automatische geweren van het type AK47, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor bommen.