De drie verdachten bij een eerdere zitting
NOS Nieuws

Celstraffen voor drie jihadgangers die IS hielpen

In Rotterdam zijn drie mannen veroordeeld voor steun aan de terreur van IS. De rechter acht bewezen dat ze terreurdaden hebben voorbereid en IS financieel hebben geholpen.

De 27-jarige Seyed H. kreeg de zwaarste straf: 2,5 jaar cel met een proeftijd van 3 jaar. Hij is in Syrië geweest en wilde daar een transportbedrijf opzetten. De rechter ziet dat als deelname aan een criminele organisatie. Volgens de rechtbank leverde hij verder een wezenlijke bijdrage aan de gewapende strijd door telefoons en laptops naar jihadstrijders te sturen.

Een tweede verdachte, Hardi N., kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf omdat hij volgens de rechtbank ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de strijd van IS. N. zegt dat hij alleen maar weeskinderen wilde gaan helpen.

De derde man, Adil C., is schuldig bevonden aan financiering van de gewapende strijd. Hij moet een half jaar achter de tralies. De drie jihadisten houden vol dat ze onschuldig zijn.

Beperkingen

De drie veroordeelden hebben na het uitzitten van de celstraf van de Rotterdamse rechtbank ook een beperking van hun bewegingsvrijheid gekregen. Ze mogen niet in het grensgebied met België en Duitsland komen.

Ze moeten bovendien uit de buurt blijven van alle vliegvelden in Nederland. Ze worden met elektronisch toezicht in de gaten gehouden.

Het Openbaar Ministerie is tevreden over de uitspraak, maar de hoofdverdachte gaat in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl