OM: Arnhemse moslims wilden gaan strijden in Syrië
Robert Bas
Justitieredacteur
Robert Bas
Justitieredacteur
Door justitieredacteur Robert Bas
Twee jonge moslims uit Arnhem hebben voorbereidingen getroffen om zich in Syrië aan te sluiten bij de gewapende strijd. Dat zou onder meer blijken uit gesprekken die in een auto zijn afgeluisterd. Daarin spraken de 31-jarige Hardi N. en de 26-jarige Seyed H. onder meer over hun aansluiting bij een andere groepering dan IS, en zeiden ze dat ze elkaar zouden weerzien op het slagveld.
Dat maakte het Openbaar Ministerie bekend tijdens een zogenaamde pro-formazitting in Rotterdam. De twee in Irak en Afghanistan geboren mannen worden er ook van verdacht dat ze met een derde verdachte, de 27-jarige Adil C. uit Doesburg, geld hebben overgemaakt naar vrienden in Syrië die al aan de gewapende strijd deelnemen. Daarmee zouden ze terrorisme financieren, vindt het OM.
Nieuw jihadproces
De drie verdachten staan terecht in een nieuw jihadproces in Rotterdam. Het gaat volgens het OM nadrukkelijk niet om een proefproces, maar de tenlastelegging is wel breed geformuleerd omdat er volgens het OM behoefte is aan jurisprudentie over dit onderwerp.
De drie mannen maken deel uit van een groep jonge moslims uit de omgeving van Arnhem die al geruime tijd door de geheime dienst AIVD in de gaten worden gehouden. Verschillende leden van dit netwerk zijn al naar Syrië gereisd om daar te strijden. Enkelen van hen zijn daar ook al omgekomen. Seyed H. is een teruggekeerde Syriëganger die volgens de AIVD van plan was opnieuw naar Syrië te reizen.
"Niet radicaal"
De twee verdachten ontkennen dat ze radicaal zijn en deel wilden nemen aan de gewapende strijd. "Ik distantieer me van IS en gebeurtenissen in Parijs. Ik wil daar niet mee geassocieerd worden", zegt Seyed H.
Ook Hardi N., die vreemdelingenbewaarder is bij justitie, zegt nooit de intentie te hebben gehad om zich bij een strijdgroep aan te sluiten. "Ik ben gelovig, maar niet radicaal. Radicalen zien me als een afvallige omdat ik voor de overheid werk. Ik was niks geks van plan."
De rechtbank heeft het voorarrest van Hardi N. vanmiddag geschorst. Hij mag de uitspraak in vrijheid afwachten, onder strenge voorwaarden. Seyed H. moet wel achter de tralies blijven en Adil C. zat al thuis met een enkelband.
Niet bewezen
In februari sprak de rechtbank in Arnhem twee anderen uit het netwerk vrij. Volgens de rechter was niet bewezen dat Hakim B. en Mohamed el A. onderweg waren naar Syrië om daar deel te nemen aan de gewapende strijd. Zij zaten woensdag bij de rechtbank in Rotterdam op de publieke tribune.
Het OM is tegen die vrijspraak in Arnhem in beroep gegaan. Woensdag benadrukte het OM nog eens het volledig oneens te zijn met de uitspraak van de rechtbank in Arnhem. "Er is behoorlijk wat af te dingen op dit vonnis", stelde de officier van justitie.