1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP

'Verdachten aanslag waren halverwege met voorbereidingen'

"Dit is wel serieus, dit is een grote groep. Dit is echt meer dan een puberaal jongeren clubje", zegt terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de universiteit Leiden. Anti-terrorismeteams hebben vandaag zeven verdachten aangehouden in Arnhem en Weert. Ze hadden vijf handvuurwapens bij zich. Volgens het Openbaar Ministerie is "een grote aanslag in Nederland voorkomen".

De hoofdverdachte is een man van 34. Hij zou een aanslag hebben willen plegen op een groot evenement in Nederland. Ze waren voor de aanslag op zoek naar kalasjnikovs, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor bommen.

Volgens terrorismedeskundige Van Buuren lijkt het erop dat de mannen al een heel eind waren met de voorbereidingen. "Halverwege zou ik zeggen. Het probleem met dit soort zaken is dat je niet te laat wil ingrijpen, je wilt wel voldoende bewijs verzamelen om echt een zaak te hebben. Anders staan ze vier dagen later op straat, omdat je niks hebt. De politie is in staat geweest om maandenlang onderzoek uit te voeren en op tijd ingrijpen. Timing is heel belangrijk bij dit soort zaken."

Dit laat zien waarom het dreigingsbeeld nog steeds zo hoog is.

Jelle van Buuren, terrorismedeskundige Universiteit Leiden

Drie van de verdachten zijn al langer bij Justitie en veiligheidsdiensten bekend. Ze werden in 2014 veroordeeld voor pogingen om uit te reizen naar Syrië. Maar daar kwamen ze nooit.

Dit soort mislukte uitreizigers is volgens Van Buuren een onderbelichte groep."We zijn veel bezig geweest met uitreizigers en mensen die willen terugkeren. Maar dit zijn mensen die nooit zijn weggeweest. Ze zijn wel zijn gestraft met een gevangenisstraf vanwege een poging tot uitreizen. Hun ideeën en overtuigingskracht zijn ondertussen alleen maar sterker geworden. Het is de nieuwe problematiek waar we nu mee zitten."

Het dreigingsbeeld van de NCTV is de afgelopen tijd steeds op categorie vier gebleven, het een na hoogste niveau. Ook al leek er weinig te merken van terrorisme. Maar dat verbaast Van Buuren niet. "Dit laat zien waarom het dreigingsbeeld nog steeds zo hoog is."

Kijk hieronder naar een reportage en gesprekken met het Openbaar Ministerie en terrorismedeskundige Jelle van Buuren.

Reportage en gesprek: Zeven verdachten aangehouden voor beramen 'grote aanslag'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl