liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ineffectief Feyenoord en tiental Vitesse sneuvelen in Europa

  • Feyenoord en Vitesse sneuvelen in de derde voorronde van de Europa League
  • Eindstand: FC Basel-Vitesse 1-0 (eerste duel 1-0)
  • Eindstand: Feyenoord-AS Trencín 1-1 (eerste duel 0-4)
  • Alleen Ajax en PSV spelen dit seizoen Europees voetbal
liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee besluiten we het liveblog van de derde voorronde van de Europa League. Vrijdag zijn we rond de lunch alweer terug voor het vrijdagmiddagblog, waarin vooruitgekeken wordt naar het eredivisieweekend. De tweede speelronde begint morgenavond met FC Groningen-Willem II.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Arbiter Siebert gebeten hond bij Vitesse

Zou Vitesse met elf man kans hebben gehad om FC Basel uit te schakelen? We zullen het nooit weten. Want door een onhandige actie van Jake Clarke-Salter tegen Albian Ajeti in de eerste helft, moest Vitesse het grootste deel van de wedstrijd met tien man spelen.

De overtreding leek niet zo ernstig, maar was voor de Duitse scheidsrechter Daniel Siebert toch reden om de Chelsea-huurling van het veld te sturen. En dat schoot in het verkeerde keelgat bij trainer Leonid Sloetski en aanvoerder Maikel van der Werff.

Berghuis: 'Schamen? Hoezo dan?'

Steven Berghuis voelde de bui al hangen na de eerste helft. "Als je er in de eerste helft niet twee of drie maakt, dan weet je dat het moeilijk wordt."

De suggestie dat Feyenoord zich moet schamen om door een ploeg als AS Trencín te worden uitgeschakeld, wierp hij verre van zich. "Daar schaam ik me niet voor. Waarom niet? Omdat ik alles erin heb gestopt, wat ik in me heb."

Deze Nederlanders zijn wel blij

Is het dan een en al treurnis voor Oranje in de Europa League? Niet helemaal. Behalve Ricky van Wolfswinkel (FC Basel), Joey Sleegers, Desley Ubbink, Achraf El Mahdioui en trainer Ricardo Moniz (AS Trencín), plaatsten ook Ryan Babel en Jeremain Lens (Besiktas), Boy Waterman (APOEL Nicosia), Virgil Misidjan (Loedogorets), Marten de Roon en Hans Hateboer (Atalanta Bergamo) zich voor de play-offs.

Lees hier meer over de opvallendste resultaten in de derde voorronde van de Europa League.

Ryan Babel houdt zich op Europa League-voetbal

AFGELOPEN - Feyenoord uitgeschakeld

In blessuretijd kan oud-Feyenoorder Joey Sleegers nog wat zout in de Rotterdamse wonden strooien, maar hij mist de opgelegde kans die hem wordt geboden. Dat zou het hondstrouwe Legioen, waarvan toch al flink wat leden voortijdig zijn vertrokken uit De Kuip, ook niet hebben verdiend.

Ondanks 28 schoten (7 op doel) weet Feyenoord maar één keer te scoren. En dus is ook de laatste Nederlandse club in de voorronde van de Europa League uitgeschakeld.

78' Zit er niet in...

Hoe is het mogelijk dat Feyenoord vanavond nog maar een treffer op het bord heeft staan? Dat zullen de spelers en staf zich ook afvragen. Botteghin had er al vijf kunnen maken en zojuist werd een schot van Malacia door de Trencín-doelman tegen de paal getikt. Het lijkt er gewoon niet in te zitten vanavond.

Luxemburgers redden het wel

Het lijkt er op dat we geen Nederlandse clubs in de play-offs van de Europa League gaan krijgen. Dat geldt niet voor Luxemburg. Vanavond zorgde F91 Dudelange (niet te verwarren met Differdange dat ooit FC Utrecht uitschakelde) voor een grote stunt door Legia Warschau de baas te blijven.

De Luxemburgers wonnen vorige week met 2-1 in Warschau en hielden de Polen - waar de Portugese coach Ricardo Sa Pinto vandaag voor het eerst op de bank zat - vandaag op 2-2.

De spelers van Dudelange vieren een treffer tegen Legia Warschau

AFGELOPEN - Vitesse uitgeschakeld

Het is afgelopen in het Sankt-Jakob Park. Vitesse heeft in de tweede helft geen vuist meer kunnen maken tegen FC Basel en voor Basel hoefde het niet meer zo. En dus eindigt het Europese avontuur van de Arnhemmers in Zwitserland.

FC Basel-Vitesse 1-0 (1-0)

Besiktas door oog van de naald

Ook Besiktas kruipt door het oog van de naald. Op bezoek bij het Oostenrijkse LASK lijkt het mis te gaan. Na de 1-0 thuisoverwinning stond het in de 89ste 2-0 voor LASK uit Linz. Besiktas, met Ryan Babel, Oguzhan Özyakup en Jeremain Lens in de basis, maakte in de 90ste minuut de bevrijdende 2-1. Daardoor gaat de Turkse topclub op basis van uitdoelpunten naar de play-offs.

Invaller Alvaro Negredo maakte het doelpunt en trekt vervolgens zijn shirt uit bij het vieren van zijn doelpunt. Een domme actie, want hij had al geel.

Zenit toch door na 8-1 (!) in verlenging

Spektakel in Sint-Petersburg! Zenit stond tegen Dinamo Minsk voor een heel zware klus om een 0-4 achterstand weg te poetsen in eigen huis. Dat lukte. Nadat het in de reguliere speeltijd 4-0 was geworden, nota bene met een man minder, leek het in de verlenging in eerste instantie nog mis te gaan. Dinamo Minsk maakte de 4-1 in de 99ste minuut. Zenit had ineens nog twee doelpunten nodig.

In de tweede helft van de verlenging stond de wedstrijd op z'n kop. Zenit maakte de 5-1 in de 109de minuut, waarna Artjom Dzjoeba in de 115de minuut de bevrijdende 6-1 wist te maken. Dinamo Minsk moest daarna ook verder met tien man en dat gaf Zenit nog meer energie. Robert Mak wist in de 120ste minuut nog twee keer te scoren.

Eindstand: 8-1 (8-5 over twee duels). Zenit naar de play-offs van de Europa League.

60' Tijd begint te dringen

De tijd begint te dringen voor Feyenoord. Er zijn minimaal vijf goals nodig om door te gaan en er is nog maar iets langer dan een halfuur te spelen. Een kansenregen zoals die voor rust, is nog niet te zien in De Kuip. Feyenoord probeert het wel en is opnieuw gevaarlijk via Robin van Persie, maar de afronding ontbreekt.

Feyenoord-AS Trencín 1-1

Ongeloof bij Robin van Persie: de bal wil er niet in tegen AS Trencín

80' Kaarten op tafel

Ondertussen heeft Sloetski al zijn jokers ingezet. Spits Oussama Darfalou, in het verleden topscorer van de Algerijnse competitie, is in het veld gekomen voor Tim Matavz. En ook de snelle buitenspeler Mitchell van Bergen is zojuist ingevallen voor Roy Beerens. Geen éxtra aanvallers, dus.

De grootste kansen blijven overigens voor Basel.

Leonid Sloetski (links) berustend op de bank van Vitesse

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in De Kuip bij Feyenoord-AS Trencín. Feyenoord moet vijf keer scoren tegen de Slowaken om door te gaan. Maar het is juist Trencín dat de eerste (levens-)grote kans krijgt via Joey Sleegers. De oud-Feyenoorder stuit op Kenneth Vermeer.

60' Kansje Foor

Het lijkt een onbegonnen zaak voor Vitesse: met een man minder twee keer scoren tegen het degelijke FC Basel. Toch was daar net een kansje voor Navarone Foor, maar zijn schot zeilt net over de lat.

RUST - Feyenoord-AS Trencin 1-1

Het is rust in De Kuip en iedereen die Feyenoord een goed hart toedraagt zal zich afvragen hoe het nog altijd 1-1 kan staan. Alle kansen ten spijt, Feyenoord heeft nog altijd vijf treffers nodig om door te gaan.

Kansenregen, maar geen goals

Ongelooflijk! Net leek de storm te gaan liggen in De Kuip, nu is er sprake van een absolute kansenregen.

Het is een wonder dat Feyenoord nog niet voor een tweede keer heeft gescoord. De grootste is voor Jens Toornstra. Hij tikte de bal al over de doelman heen, maar verliest dan het duel van de verdediger van Trencín is hem te slim af. Niet veel later wordt een inzet van Vilhena vlak voor de lijn gekeerd en kopt Botteghin net naast.

29' Bijna weer Botteghin

Feyenoord moet nu zes keer scoren om kans om kans te houden op de groepsfase van de Europa League. Daar ziet het niet direct naar uit, al krijgt Botteghin na bijna een half uur spelen opnieuw een vrije kopkans voor de 2-1. Maar deze keer heeft de Braziliaan geen fortuin, de bal smoort tussen een paar Slowaakse verdedigers.

Ook Steven Berghuis krijgt een goede schietkans, maar zijn schot wordt nog net geblokt.

20' Storm gaat liggen

De storm lijkt wat te gaan liggen in De Kuip. Feyenoord wil aanvallen, maar geeft daardoor ook veel ruimte weg. AS Trencín loert op balverlies van de Rotterdammers, om er vervolgens snel uit te kunnen komen. Van Persie was nog het dichtst bij een treffer, maar hij zag zijn inzet voorlangs gaan.

RUST - FC Basel-Vitesse 1-0

Het is rust in Basel, waar Vitesse het met tien man moeilijk heeft tegen de plaatselijke FC. Na de rode kaart van Clarke-Salter en de treffer van Basel, komen de Arnhemmers er eigenlijk niet meer aan te pas. Heeft Leonid Sloetski nog een truc in petto?

Ondertussen in Rusland

...is Zenit Sint-Petersburg bezig aan een geweldige comeback. De Russische club verloor vorige week met 4-0 in Wit-Rusland van Dinamo Minsk en had dus dezelfde missie als Feyenoord. Zenit maakte in de 22ste, 66ste, 75ste en 79ste een doelpunt. Artjom Dzjoeba maakte de laatste twee doelpunten. En dat terwijl de ploeg vanaf de 2-0 met tien man speelde na een rode kaart voor Paredes.

Met deze stand wordt het verlengen in Sint-Petersburg.

9' GOAL FEYENOORD én TRENCIN

9' GOAL FEYENOORD én TRENCIN - Eric Botteghin bezorgt Feyenoord de droomstart die het nodig had tegen Feyenoord. Maar de Rotterdammers zijn nog niet uitgejuicht of Antonio Mance - vorige week al drie keer trefzeker - brengt de Slowaken alweer op gelijke hoogte: 1-1.

Eric Botteghin kopt de 1-0 tegen de touwen tegen AS Trencín
Sam Larsson treurt na de snelle gelijkmaker van AS Trencín in De Kuip

AFTRAP FEYENOORD

In Rotterdam is Feyenoord voor een volle Kuip begonnen aan de wedstrijd tegen AS Trencín. Wordt dit een wonderbaarlijke avond voor de Feyenoord?

Als het aan Robin van Persie ligt wel, binnen twee minuten krult hij de bal net naast het doel. Kort daarna krijgt Jens Toornstra de kans om de bal in het doel te volleren.

28'GOAL FC BASEL

De vrije trap na de rode kaart van Clarke-Salter levert een corner op. En die wordt schitterend ingekopt door Albian Ajeti. Vitesse moet nu sowieso met tien man twee keer scoren in Basel, een verlenging zit er niet meer in.

Teleurstelling bij Vitesse na de goal van FC Basel

26' RODE KAART VITESSE

Vitesse moet met tien man verder. Verdediger Jake Clarke-Slater krijgt de rode kaart na een ongbehouwen actie. Met zijn te hoog geheven been raakt hij de schouder van de tegenstander. De straf lijkt wat zwaar, maar daar heeft Vitesse niets aan.

Coach Sloetski heeft zijn defensie aangevuld door Rasmus Thelander in te brengen voor Matus Bero.

Jake Clarke-Salter van Vitesse krijgt direct rood in het duel met FC Basel
De jonge Chelsea-huurling Clarke-Salter druipt af na zijn rode kaart tegen FC Basel

Kans Basel

Daar komt Vitesse goed weg. FC Basel zet een vlijmscherpe counter op en doet eigenlijk alles goed behalve de afronding. Fabian Frei plaatst de bal oog in oog met Eduardo in het zijnet.

Bero kopt net naast

En daar is ook de eerste grote kans voor Vitesse. Alexander Büttner mikt een hoekschop precies op het hoofd van Matús Bero, maar de Slowaak kopt net langs de verre paal.

Eerste kans voor Basel

15' De eerste kans van de wedstrijd is voor FC Basel. Een acrobatische actie van Stocker na een mooie aanval bereikt echter niet het doel. Eduardo hoeft niet in actie te komen, de bal gaat via het been van Jake Clarke-Salter over de achterlijn. De hoekschop die volgt levert niets op voor FC Basel.

FC Basel dringt aan

12' De wedstrijd is ruim tien minuten onderweg en FC Basel neemt het initiatief. Vitesse komt er vooralsnog niet aan te pas.

Aftrap: FC Basel-Vitesse is begonnen

1' Vitesse heeft afgetrapt in het St. Jakob-Park. De Arnhemmers zullen minimaal een keer moeten scoren om verlenging af te dwingen.

Tim Matavz ziet voormalig Vitesse-speler Ricky van Wolfswinkel

De basis van Vitesse

De 11 van Vitesse

Als Feyenoord weet te stunten...

...dan spelen de Rotterdammers in de play-offs van de Europa League tegen AEK Larnaca. De ploeg uit Cyprus versloeg Sturm Graz (opponent Ajax in tweede voorronde Champions League) met liefst 7-0 over twee wedstrijden.

Opstelling AS Trencín

Met aanvoerder Achraf El Mahdioui en oud-Feyenoorder Joey Sleegers kiest trainer Ricardo Moniz voor twee Nederlanders.

Opstelling AS Trencín: Semrinec; Yem, Sulek, Lawrence, Skovajsa; Catakovic, El Mahdioui ,Zubairu, Sleegers; Mance, Elayo

Opstelling Feyenoord

Ten opzichte van vorige week heeft Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst vijf wijzigingen doorgevoerd. Kenneth Vermeer staat in het doel in plaats van Justin Bijlow. Sven van Beek, Calvin Verdonk, Sofyan Amrabat en Dylan Vente spelen niet. Eric Botteghin, Tyrell Malacia, Tonny Vilhena (vorige week geschorst) en Robin van Persie staan wel in de basis.

Ondertussen in Italië: hectische slotdagen?

Morgen sluit in Italië de transfermarkt. Er wordt dus nog wel het een en ander verwacht. Een oude bekende keert in ieder geval voor even terug naar de eredivisie. Timo Letschert is dit seizoen weer te zien bij FC Utrecht. De Domstedelingen huren de 25-jarige centrumverdediger, die Utrecht in 2016 verruilde voor het Italiaanse Sassuolo, voor één seizoen. Zijn contract in Italië loopt nog tot medio 2020.

Timo Letschert in het shirt van FC Utrecht

Boëtius ontbreekt bij Feyenoord

Het wangedrag van Feyenoorder Jean-Paul Boëtius wordt hem zwaar aangerekend door de club. De buitenspeler, die afgelopen zondag in het met 2-0 verloren duel met De Graafschap tegen een onnodige rode kaart opliep, is buiten de selectie gehouden voor de Europese wedstrijd van morgen tegen AS Trencín en heeft ook een geldboete opgelegd gekregen.

Van Bronckhorst: 'Het wordt een heel moeilijk verhaal voor Boëtius'

Van Bronckhorst blijft rustig

Een hels karwei, zo mag je de opdracht die voor Feyenoord donderdag op de rol staat wel noemen. De Rotterdammers moeten in eigen huis de smadelijke 4-0 nederlaag van vorige week tegen AS Trencín zien weg te poetsen om zich te plaatsen voor de play-offs van de Europa League.

Maar het rommelt in Rotterdam. Waar vorige week de stemming nog opperbest was na het winnen van de Johan Cruijff Schaal, ging het na de oorwassing in Slowakije ook mis afgelopen zondag tegen De Graafschap (2-0 verlies red.).

Toch is trainer Giovanni van Bronckhorst hoopvol voor de rest van het seizoen. "Ik heb voor zwaardere stormen gestaan", vertelde hij op de persconferentie in aanloop naar de return met Trencín. "Maar uiteindelijk is het de vraag hoe je daar uitkomt en daar heb ik vertrouwen in."

Van Bronckhorst: 'Heb voor zwaardere stormen gestaan'

Terug naar vorige week: Van Wolfswinkel velt Vitesse

Vitesse heeft het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League met 1-0 verloren van FC Basel. De enige treffer van de wedstrijd kwam in de blessuretijd van de voet van uitgerekend Ricky van Wolfswinkel, de aanvaller die Vitesse in 2017 nog naar winst schoot in de bekerfinale tegen AZ.

Vitesse begon onverschrokken aan het duel in de Gelredome en trok meteen ten aanval tegen de Zwitserse ploeg, die een abonnement leek te hebben op de Champions League maar inmiddels veel aan kwaliteit heeft ingeboet en de voorbije weken door PAOK Saloniki uit de voorronde van het lucratieve toptoernooi werd gewipt.

Van Persie werkte als jeugdspeler bij Feyenoord samen met Moniz

Van Persie over Moniz: 'Ik was vanaf dag één groot fan van hem'

Moniz gaat ook in De Kuip niet verdedigen tegen Feyenoord

Het ongeloof was groot in de Nederlandse voetbalwereld: hoe was het mogelijk dat Feyenoord zich zo te kijk had laten zetten door een club als AS Trencín, de nummer vijf van de Slowaakse competitie? Met niets minder dan een 4-0 nederlaag - en een fikse berg huiswerk - werden de Rotterdammers huiswaarts gestuurd in de derde voorronde van de Europa League.

Wie denkt dat de Slowaken vanavond in de return een enorme muur optuigen in De Kuip, heeft het mis. Tenminste, dat beweert Ricardo Moniz, de Nederlandse trainer van de club. "Wij hebben maar één gezicht en kennen maar één filosofie", aldus de 54-jarige Rotterdammer die in de jaren negentig nog jeugdtrainer was bij Feyenoord. "Het wordt een open wedstrijd voor het publiek, want daar spelen wij altijd voor."

Moniz kiest voor de rol van underdog

Welkom!

Het wordt een spannende avond voor het Nederlandse voetbal. Kunnen Vitesse en Feyenoord de play-offs van de Europa League bereiken? Dat zal, met name voor Feyenoord, een lastige opgave worden. Vitesse verloor vorige week in Arnhem met 0-1 van FC Basel. Uitgerekend Ricky van Wolfswinkel, kind van de club, maakte in de blessuretijd het enige doelpunt. Feyenoord legde een beschamende prestatie op de mat in Slowakije en kreeg een flink pak slaag: 0-4. In De Kuip moeten de Rotterdammers hopen op een magisch Europees avondje.

20.00 uur: FC Basel-Vitesse (eerste duel 1-0)

20.30 uur: Feyenoord-Trencín (eerste duel 0-4)