NOS Voetbal

Van Bronckhorst: 'Heb voor zwaardere stormen gestaan'

Van Bronckhorst: 'Heb voor zwaardere stormen gestaan'

Een hels karwei, zo mag je de opdracht die voor Feyenoord donderdag op de rol staat wel noemen. De Rotterdammers moeten in eigen huis de smadelijke 4-0 nederlaag van vorige week tegen AS Trencín zien weg te poetsen om zich te plaatsen voor de play-offs van de Europa League.

Maar het rommelt in Rotterdam. Waar vorige week de stemming nog opperbest was na het winnen van de Johan Cruijff Schaal, ging het na de oorwassing in Slowakije ook mis afgelopen zondag tegen De Graafschap (2-0 verlies red.).

Toch is trainer Giovanni van Bronckhorst hoopvol voor de rest van het seizoen. "Ik heb voor zwaardere stormen gestaan", vertelde hij op de persconferentie in aanloop naar de return met Trencín. "Maar uiteindelijk is het de vraag hoe je daar uitkomt en daar heb ik vertrouwen in."

Van Bronckhorst snapt heel goed dat het onrustig is rondom de club. "Dat is in mijn ogen normaal als je niet wint in Trencín en van De Graafschap. Je kunt daarvoor weglopen, maar dat doe ik niet. Het vertrouwen is er in mijn spelers, in mijzelf en mijn aanpak en daar steken wij heel veel energie in."

Ricardo Moniz en Giovanni van Bronckhorst na Trencín-Feyenoord

Van Persie 'Niet bedroefd in een hoekje gaan zitten'

En wat kan Feyenoord in de eigen Kuip? Weet de ploeg zich op te richten en Trencín met ruime cijfers te verslaan? Van Bronckhorst denkt van wel.

"Er zijn genoeg voorbeelden dat het kan, alleen het wordt een hele zware opgave. Dat hebben we onszelf aangedaan. Het zal niet makkelijk worden, maar het kan wel. We hebben grotere uitslagen neergezet in De Kuip."

Les van Ferguson

Aanvoerder Robin van Persie kon zich goed vinden in de woorden van de trainer. "Het is natuurlijk een erg grote achterstand. Maar ook een mooie uitdaging. Want Feyenoord kan van een ploeg als Trencín met 4-0 of 5-0 winnen."

De positiviteit straalt er vanaf bij Van Persie, die in zijn tijd bij Manchester United een wijze les leerde van manager Sir Alex Ferguson.

"Ik had in mijn eerdere jaren heel veel moeite om teleurstelling een plekje te geven. Als ik dan verloor met Arsenal of Manchester was ik dagenlang van slag. Maar dat is niet de oplossing. Je moet juist positief zijn en leren van wat er is gebeurd. Bedroefd in een hoekje gaan zitten levert niks op."

Van Persie profiteert van wijze lessen Ferguson: niet bedroefd in hoekje gaan zitten

Strijdbaar

De slechte reeks van Feyenoord is voor Van Bronckhorst echter nog geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Hoewel er geruchten zijn dat hij zijn eigen positie ter discussie stelde na de nederlaag tegen De Graafschap, denkt hijzelf dat er nog genoeg aanknopingspunten zijn om Feyenoord verder te helpen.

"Het kan zo zijn dat de spelers geen vertrouwen meer hebben in mij als trainer of mijn aanpak. Dat de club geen vertrouwen heeft of dat ik als coach geen vertrouwen meer heb en opstap. Alleen hier zit een coach die 100 procent gefocust zal zijn, 100 procent steun vanuit de club heeft en 100 procent steun vanuit de spelersgroep heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl