Basel-speler Ricky van Wolfswinkel excuseert zich bij het Vitesse-publiek

Van Wolfswinkel velt 'zijn' Vitesse in blessuretijd

Vitesse heeft het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League met 1-0 verloren van FC Basel. De enige treffer van de wedstrijd kwam in de blessuretijd van de voet van uitgerekend Ricky van Wolfswinkel, de aanvaller die Vitesse in 2017 nog naar winst schoot in de bekerfinale tegen AZ.

Vitesse begon onverschrokken aan het duel in de Gelredome en trok meteen ten aanval tegen de Zwitserse ploeg, die een abonnement leek te hebben op de Champions League maar inmiddels veel aan kwaliteit heeft ingeboet en de voorbije weken door PAOK Saloniki uit de voorronde van het lucratieve toptoernooi werd gewipt.

Alexander Büttner drong al in de eerste minuut op links door tot de achterlijn en wist de vrijstaande Tim Matavz te vinden. De inzet van de spits strandde van dichtbij echter op de voet van Basel-doelman Jonas Omlin, die in de derde minuut ook goed het oog had op de kopbal van aanvoerder Maikel van der Werff.

Kopbal van Maikel van der Werff tegen FC Basel

De thuisploeg bleef druk op de ketel houden en opnieuw Matavz testte de doelman, maar die gaf geen krimp bij het dreigend ogend afstandsschot van de Sloveen. Basel kwam nauwelijks tot grote kansen, al had de op de rechtsbuitenpositie geposteerde Van Wolfswinkel zijn oude club in de 31ste minuut al pijn kunnen doen als hij zorgvuldiger was omgesprongen met een kopkans.

Basel-spits Albian Ajeti dreigt gevaarlijk te worden

Twee minuten later was Albian Ajeti dicht bij een Zwitserse treffer, toen hij doelman Eduardo omspeelde. De hoek was echter te moeilijk voor de 21-jarige spits, door Vitesse-trainer Leonid Sloetski vooraf al bestempeld als de gevaarlijkste Basel-speler, om de bal tussen de palen te mikken. Een schuiver van Valentin Stocker vlak voor rust verdween net naast het Arnhemse doel.

Weer Van Wolfswinkel

Na de pauze gooiden beide ploegen veel energie in de strijd, maar tot kansen leidde dat niet of nauwelijks. Pas halverwege het tweede bedrijf was er weer sprake van serieus doelgevaar, toen na goed voorbereidend werk van de balvaste Ajeti opnieuw Van Wolfswinkel in scoringspositie kwam. Eduardo pareerde het schot echter.

Ricky van Wolfswinkel was dicht bij een Basel-treffer

In de slotfase kwam Vitesse opnieuw goed weg toen de diepgaande Kevin Bua richting het Arnhemse doel stormde. Een treffer leek in de maak, maar de invaller werd op de hielen gelopen door Van der Werff die van geluk mocht spreken dat de scheidsrechter het bij een gele kaart liet. De toegekende vrije trap leverde Basel niets op.

Maar de gasten voelden dat er op de valreep nog wat te halen viel in de Gelredome. De Zwitsers gaven nog even gas en in de extra tijd werd Van Wolfswinkel met een fraaie pass de diepte in gestuurd. Het bleek driemaal is scheepsrecht te zijn voor de tweevoudig international: hij schoot de bal hoog in het net, zijn oude werkgever met een kater achterlatend.