NOS Voetbal

Moniz gaat ook in De Kuip niet verdedigen tegen Feyenoord

Moniz kiest voor de rol van underdog

Het ongeloof was groot in de Nederlandse voetbalwereld: hoe was het mogelijk dat Feyenoord zich zo te kijk had laten zetten door een club als AS Trencín, de nummer vijf van de Slowaakse competitie? Met niets minder dan een 4-0 nederlaag - en een fikse berg huiswerk - werden de Rotterdammers huiswaarts gestuurd in de derde voorronde van de Europa League.

Wie denkt dat de Slowaken vanavond in de return een enorme muur optuigen in De Kuip, heeft het mis. Tenminste, dat beweert Ricardo Moniz, de Nederlandse trainer van de club. "Wij hebben maar één gezicht en kennen maar één filosofie", aldus de 54-jarige Rotterdammer die in de jaren negentig nog jeugdtrainer was bij Feyenoord. "Het wordt een open wedstrijd voor het publiek, want daar spelen wij altijd voor."

Minder stress

Moniz is veel te veel liefhebber om met afbraakvoetbal op de proppen te komen. Als groot bewonderaar van iconen als Johan Cruijff en Piet Keizer zal hij immer 4-3-3 spelen, met buitenspelers dus. En hij wil ook zo diep mogelijk staan met zijn ploeg, verdedigen op de middenlijn. Eén speelstijl is bovendien wel zo helder. "Dat geeft minder stress, voor mij en voor de spelers."

Trencín-aanvaller Antonio Mance viert zijn derde treffer tegen Feyenoord

Vandaar ook dat Trencín in ieder geval niet vrijwillig de verdediging zal induiken. "Nee, want je moet je doorontwikkelen. Als je vorige week vier keer scoorde, moet je proberen je nu te verbeteren. Meer scoringskansen creëren, meer druk zetten ook. Dat hielden we niet lang vol, vond ik. Het omslagpunt was na zeventig minuten. Nou, dat moet je zien te verbeteren."

Ook functionele techniek staat hoog in het vaandel bij Moniz, die veel heeft opgestoken van de kap- en draaioefenstof van Wiel Coerver en het betreurt dat iemand als voormalig balvirtuoos Gerald Vanenburg - "Technisch gezien is er geen betere" - niet meer in de voetballerij actief is.

Muurtraining

Moniz zelf introduceerde de 'muurtraining', waarbij - inderdaad - een muur wordt benut bij de verfijning van de technische vaardigheden. Daar kan Robin van Persie - uitgerekend een van de tegenstanders van Trencín vanavond - over meepraten. Hij leerde Moniz kennen nadat hij de overstap had gemaakt van Excelsior naar Feyenoord.

Van Persie over Moniz: 'Ik was vanaf dag één groot fan van hem'

"Ik heb hem als techniektrainer gehad toen ik een jaar of 13, 14, 15 was", herinnert Van Persie, die in Slowakije niet van de partij was, zich nog. "Ik had een bijzondere klik met hem. Hij is echt een voetbaldier. Ik was eigenlijk al vanaf dag één groot fan van hem. Puur door zijn bezetenheid voor het spelletje, hoe hij erover praat."

Illustratief is een recent voorval. "Ik belde hem toevallig een paar weken geleden - toen was nog niet duidelijk dat we tegen elkaar moesten - en ik vroeg: hoe gaat het? En het eerste wat hij zei ging over voetbal, over spelsituaties, over penetreren en over extra overhebben. Dat soort teksten. Prachtig vind ik dat."

Robin van Persie op de training van Feyenoord

De Feyenoord-aanvoerder heeft dan ook het beste voor met de coach. "Ik gun hem heel veel. Alleen donderdag niet natuurlijk. Maar het is mooi om te zien dat hij het bij een relatief kleinere ploeg zo goed doet. Ik weet hoe moeilijk het is om een ploeg zo goed te laten voetballen zoals Trencín vorige week heeft gedaan. Dat is echt knap", sluit Van Persie de lofzang af.

Stemmingmakerij

"Het gaat om een eigen focus waarbij je onafhankelijk blijft van stemmingmakerij", vertelt Moniz. "Dat zie je hier nu ook. Belachelijk", verwijst hij naar de crisis waarin Feyenoord, dat zondag ook nog eens van De Graafschap verloor (2-0), dreigt te belanden. "Ze hebben wel heel veel over zich gekregen, vind ik. Een week geleden hebben ze nog een prijs gewonnen. Het gaat wel heel snel."

Teleurstelling bij Feyenoord in het duel mer De Graafschap

"Ik heb het gevoel dat ze de wedstrijd bij ons een beetje hebben onderschat. En door die wedstrijd is alles in een stroomversnelling geraakt. Maar met acht veldspelers verliezen bij De Graafschap kan gebeuren."

Moniz acht zijn ploeg dan ook nog niet veilig. "Het is moeilijk, maar alles is mogelijk in het voetbal. Zij moeten. En wij spelen voor het Legioen, hè."

Trainingsmentaliteit

Veel zal ook afhangen van Feyenoord en vooral van de vraag: gelooft de ploeg er zelf nog in dat het geschonden blazoen kan worden opgepoetst? "Zo ja, dan wordt het een interessante wedstrijd", voorspelt Moniz. "Feyenoord mag ons dan onderschat hebben, wij moeten op onze beurt onze eigen prestatie ook niet overschatten. Al hebben we wel laten zien dat we het kunnen."

Of dat ook genoeg zou zijn om een goed figuur te slaan in de eredivisie, durft hij niet te zeggen, ondanks de oorvijg die Trencín uitdeelde aan de kampioen van Nederland van 2017. "Ik denk dat wij door onze trainingsmentaliteit - wij trainen echt heel veel, veel kracht, sprintcapaciteit, zelfwerkzaamheid - fysiek ons mannetje wel zouden staan. Maar verder weet ik het niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl