NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Gele bloemkolen en scheepvaart heeft het moeilijk

Liveblog gesloten
 • Fase 2, wat betekent dat eigenlijk?

  Vandaag zijn we overgegaan naar fase 2 uit het Landelijk Draaiboek Waterverdeling en Droogte. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het betekent in ieder geval dat er "sprake is van een feitelijk watertekort". In dit artikel leggen we helemaal uit wat al die fases en droogtebegrippen precies betekenen en wat we ervan merken.

  Met deze update sluiten we het liveblog. Ook de komende tijd blijven we op NOS.nl verslag doen van het nieuws over de droogte.

 • Geen vuurwerk, maar lasershow

  In Breskens, in Zeeland, worden de Visserijfeesten dit jaar niet met vuurwerk afgesloten. Het risico op brand is door de aanhoudende droogte te groot, daarom is de vuurwerkshow op last van de veiligheidsregio afgelast, meldt Omroep Zeeland. In plaats van een vuurwerkshow komt er nu een lasershow op muziek.

  De vuurwerkshow zou dit jaar extra groot zijn, vanwege het 65-jarige jubileum van de Visserijfeesten. "Het risico is te groot, die verantwoordelijkheid willen wij ook niet", zegt de organisatie.

 • Schippers hebben last van laag water

  Schippers nemen minder lading mee, omdat schepen met de lage waterstand anders te diep komen te liggen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Schippers hebben last van lage waterstanden
 • Mountainbikeroute afgesloten

  In het bos bij Lage Vuursche is het tijdelijk niet toegestaan om te mountainbiken. Door de droogte is de mountainbikeroute afgesloten.

  Mountainbikeroute bij Lage Vuursche afgesloten NOS/Ineke Menheere
 • Boeren mogen langer mest uitrijden

  Vanwege alle droogte mogen boeren dit jaar langer mest uitrijden, zodat gewassen in het najaar nog kunnen groeien. Melkveehouder Geertjan Kloosterboer is daar blij mee:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boeren mogen langer mest uitrijden
 • Zo gaan ze in het buitenland om met de hitte

  We hoeven dit jaar voor de zon en de warmte niet naar het buitenland. Zo gaan ze op de bestemmingen van onze zonvakanties om met de hitte:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe gaan onze vakantiebestemmingen om met hitte?
 • Minder wilde zwijnen afgeschoten op de Veluwe

  Door de droogte is het niet gelukt om het beoogde aantal wilde zwijnen op de Veluwe af te schieten. Het jachtseizoen is op 1 juli begonnen, maar er is zo'n 40 procent minder afgeschoten dan vorig jaar, schrijft Omroep Gelderland. Ieder jaar moeten in de maanden juli en augustus een van te voren afgesproken aantal wilde zwijnen worden afgemaakt. Dat is afgesproken omdat er anders te veel zwijnen bijkomen. Dit jaar moeten er 4000 zwijnen afgeschoten worden, maar door de hitte en droogte laten de beesten zich gedeisd en dus zijn ze minder goed zichtbaar voor jagers.

  Ook dassen hebben ernstig te lijden onder de aanhoudende droogte. Boswachters van De Hoge Veluwe zien dat veel jonge dassen sterven door een gebrek aan voedsel. De insecten die ze eten zitten door de droogte te diep onder de grond.

 • 'Zulke gele bloemkolen heb ik nog nooit gehad'

  Het zijn moeilijke tijden voor boeren door de droogte. Zo moet André Slootmaker uit het Zeeuwse Nieuwerkerk zijn bloemkolen vernietigen omdat ze te geel en te klein zijn, vertelt hij bij Omroep Zeeland. Hij kan zijn bloemkolen niet meer verkopen. "We zijn best wel iets gewend. We hebben schade gehad door te veel regen en vorst, maar schade door de droogte heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Slootmaker.

  André Slootmaker met een gele bloemkool Omroep Zeeland
 • Europees hitterecord vandaag niet gebroken

  Niet alleen in Nederland is het warm, ook in Europa is het op sommige plaatsen erg heet. Vandaag werden in Spanje en Portugal temperaturen van boven de 40 graden gemeten. Er werd zelfs gesproken dat het Europees hitterecord gebroken zou kunnen worden, maar dat is niet gebeurd.

  "In het binnenland van Portugal zijn temperaturen van 44 graden gemeten. Dat is dus nog niet het record van 48 graden in Athene op 10 juli 1977", zegt weerman Marco Verhoef. Toch kan het Europees hitterecord de komende dagen nog gebroken worden, denkt Verhoef. "Alle pijlen staan nu gericht op zaterdag. Dat lijkt de warmste dag te worden."

 • Groen gezichtje op verdord veldje

  Door de droogte zijn veel grasveldjes hun groene kleur verloren en liggen ze erbij als gele verdorde veldjes. Dat bracht Jan de Rond uit Den Bosch op een idee: door dagelijks met twee emmertjes water een tekening te maken, is er nu een groene 'smiley' in het veld ontstaan.

  Tegen Omroep Brabant vertelt hij dat je veel meer kan maken dan alleen een 'simpel' gezichtje. "Je kan het logo van je voetbalclub maken, maar ook de naam van je geliefde, een giraffe, een auto, de zon of een olifant. Je kan het zo gek niet opnoemen of je kan er een groene tekening met de onzichtbare inkt van maken."

  Een groene tekening op verdord grasveldje Omroep Brabant
 • Wijnboer is blij met droogte, melkveehouder maakt zich zorgen

  Terwijl de droogte bij de één problemen veroorzaakt, is de ander er juist blij mee. Melkveehouder Ilse Hartemink vertelt tegen Nieuwsuur dat vooral het probleem met het gras voor haar koeien groot is. "Wij mogen gelukkig nog grondwater pompen, vijf kilometer verderop is dat al verboden", zegt ze. "Als we helemaal niet meer mogen beregenen, dan hebben we een probleem. Dan komen we ook de winter niet door met het voer."

  Wiebe Dirksen kan juist zijn geluk niet op vanwege de droogte. Hij runt een kleine wijngaard vlakbij Zwolle, en verwacht dit jaar zo'n duizend liter wijn te produceren. "Dit kan een topjaar worden voor de Nederlandse wijn. We hebben deze wijngaard nu twaalf jaar, maar dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt."

 • Let op met zwemmen in buitenwater

  Het is natuurlijk erg verleidelijk om met deze warmte verkoeling te zoeken in een meer of een plas. Toch waarschuwt Rijkswaterstaat om niet zomaar overal een verfrissende duik te nemen. "Ik adviseer sowieso om niet te zwemmen in oppervlaktewater waarvan niet op zwemwater.nl staat dat het veilig is.", zegt Bart Vonk.

  Verder zegt hij dat je goed moet opletten als er dode vissen in het water liggen, want dat kan erop wijzen dat de waterkwaliteit slecht is. "Haal die dode vissen niet zelf uit het water, maar meld dat bij het waterschap. Er kunnen bacteriën in zitten waar je ziek van wordt", zegt Vonk.

  Ook de provincie Friesland waarschuwt om goed op te letten bij het zwemmen in buitenwater, want het aantal mensen dat ziek wordt na het zwemmen neemt in de provincie toe. Gedeputeerde Michiel Schrier zegt tegen Omroep Friesland: "In deze uitzonderlijke mooie zomer kunnen we gelukkig nog op veel plaatsen zwemmen. Maar blijf zelf wel alert op blauwalg, ook buiten de aangewezen zwemplaatsen."

  Kijk hier op welke plekken een negatief zwemadvies geldt.

 • Droger dan recordjaar 1976

  De verwachting is dat het neerslagtekort zal oplopen naar 308 millimeter. Dat is hoger dan dezelfde periode in droogterecordjaar 1976. Vorige week schreven we al over de droogte in 1976 en ook maakten we deze video waarin te zien is met welke problemen boeren in dat jaar te maken hadden vanwege de droogte:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Terugblik: de droogte van 1976 veroorzaakte veel problemen bij boeren
 • Drukte bij Bravis Ziekenhuis door de hitte

  Artsen en verpleegkundigen van de afdeling cardiologie van het Bravis Ziekenhuis kunnen het werk amper aan, schrijft Omroep Brabant. De bedden liggen vol met patiënten die door de hitte onwel zijn geworden. Ook andere ziekenhuizen in de regio merken dat het door de hitte wat drukker is. Zo kloppen bij het Maasziekenhuis Pantein in Beugen meer mensen aan die als gevolg van diarree en braken uitdrogingsverschijnselen hebben.

 • 'Onze natuurlijke regenton is nog lekker gevuld'

  De natuurlijke waterreservoirs zijn in Nederland nog vol genoeg, zegt Bart Vonk van Rijkswaterstaat. Wel kunnen er problemen ontstaan doordat steeds meer zout vanuit de zee het land binnendringt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Onze natuurlijke regenton is nog lekker gevuld'