Een ijsverkoper in Nijmegen
NOS NieuwsAangepast

Hitte en droogte: wordt vandaag Europees hitterecord verbroken?

De recordzomer gaat maar door. Dat levert veel groot en klein nieuws op. In dit artikel verzamelden we het hitte- en droogtenieuws van deze donderdag.

We zijn inmiddels overstapt naar een liveblog. Rond het middaguur wordt bekend of er nieuwe maatregelen worden genomen vanwege de droogte in Nederland.

Minder legionellabesmettingen ondanks warm water

Volgens deze waterkaart van Rijkswaterstaat schommelt de temperatuur van het oppervlaktewater in half Nederland inmiddels rond de 25 graden. In stilstaand water vanaf 25 graden kan de bacterie die legionella veroorzaakt sneller groeien. Maar in de warme maand juli zijn er juist mínder legionellameldingen binnengekomen, zegt Petra Brandsma van het RIVM.

"Dat zal met de lage luchtvochtigheid te maken hebben", zegt Brandsma. "Vorig jaar rond deze tijd zagen we meer legionellapatiënten. Toen was het ook even droog weer, maar daarna volgde een periode met hevige regenval. Bij die weersomstandigheden heb je meer kans op verspreiding van de bacterie."

Brandsma voegt toe dat de meeste mensen die een legionellabesmetting oplopen boven de 50 jaar zijn. "Er worden vrijwel nooit kinderen ziek. En er zijn ook geen voorbeelden van uitbraken die zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld een fontein in de buitenlucht. Dus laat kinderen daar maar lekker in spelen."

Problemen op het spoor

ProRail waarschuwt dat je de komende dagen misschien wat langer onderweg bent met de trein. Door de hoge temperaturen is er een grotere kans op storingen. Ook gaan sommige materieelsoorten sneller kapot door de hitte. ProRail heeft voor de komende dagen extra personeel ingezet, schrijven ze op Twitter.

Recordtemperatuur?

Het wordt vandaag puffen in het zuiden van Europa. In Spanje en Portugal worden temperaturen boven de 45 graden verwacht.

Sterker nog: het Europees hitterecord zou er weleens aan kunnen gaan. Ben Lankamp van Weerplaza memoreert aan 10 juli 1977, toen in Athene 48,0 graden werd gemeten. Dat record zou vandaag uit de boeken kunnen. Het Portugese KNMI verwacht op sommige plekken ook de 48 graden te halen. Een Amerikaans weermodel voorspelt zelfs 50 graden.

"Het is de vraag in hoeverre zulke extreme waardes te vertrouwen zijn", zegt Lankamp. "We zitten op dit moment namelijk in een onbekend terrein wat betreft de weermodellen. In de Sahara wordt het weleens boven de 50 graden, maar dat is een heel grote zandbak. Dat is toch iets anders dan Portugal."

Of we het record halen "hangt echt op tienden", verwacht Lankamp. "Het is bijna net zo spannend als een sportwedstrijd."

Voedselvergiftiging door hitte

Afgelopen maand hebben in België 94 kinderen een voedselvergiftiging opgelopen terwijl ze op jeugdkamp waren. Het Nieuwsblad meldt dat het federaal voedselagentschap op tot dusver acht kampen heeft ingegrepen, twee keer zoveel als in andere zomers.

Zo werden in het Vlaamse Limburg acht kinderen ziek nadat ze pannenkoeken hadden gegeten en hadden jonge scouts in een ander kamp bedorven melk gedronken.

Volgens het agentschap is de hitte de boosdoener. Daardoor is het lastiger om voedsel koud te bewaren. Ook kunnen de kinderen ziek worden van water dat lang in de zon heeft gestaan.

Meer maatregelen tegen droogte?

Rond het middaguur wordt bekend of er nieuwe maatregelen worden genomen vanwege de droogte in Nederland. Er geldt nu nog droogtefase 1, wat inhoudt dat er een watertekort dreigt. Als wordt besloten dat het fase 2 wordt, dan volgen maatregelen. Welke dat zullen worden, is nog onduidelijk, maar het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om een sproeiverbod of het dichthouden van de sluizen.

Over de droogte is gisteravond overlegd in Lelystad. Aan tafel zaten het KNMI, Rijkswaterstaat, de waterschappen en de provinciebesturen.

Kan de zomer opraken?

We krijgen de komende dagen mogelijk voor de tweede keer dit jaar te maken met een hittegolf. Houdt het mooie weer dan nooit op? Onze weerman Peter Kuipers Munneke legt het uit in deze video:

Kan de zomer opraken?

Het RIVM heeft wat tips voor je in verband met de hitte:

- voldoende drinken;
- draag dunne en beschermende kleding;
- gebruik zonnebrandcrème;
- zoek de schaduw op;
- probeer lichamelijke inspanning 's middags te beperken;
- houd de woning koel;
- let extra op zorgbehoevenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl