Fruittelers in de problemen door beregeningsverboden
NOS NieuwsAangepast

LTO wil crisismaatregelen voor boeren en tuinders tegen droogte

Land- en tuinbouworganisatie LTO wil crisismaatregelen voor boeren en tuinders. Aanleiding voor de oproep is de huidige droogte, die de grootste ooit in Nederland is.

Drie crisismaatregelen zijn het dringendst en daar moet minister Schouten van Landbouw zich sterk voor maken, zegt de belangenvereniging. Zo moeten boeren en tuinders meer en langer kunnen beregenen. Verder moeten boeren voedergewassen kunnen telen voor het vee voor de winter en moeten ze langer de tijd krijgen om mest uit te rijden.

"De gewassen sterven op het land als ze geen water krijgen", aldus LTO-voorman Marc Calon. "Waterschappen moeten toestemming geven om meer en langer te beregenen." Het is volgens hem begrijpelijk als het overdag niet mag, maar voor 's nachts moet een uitzondering worden gemaakt.

Honger

Daarnaast groeit er geen gras en mais en eten koeien nu al van de wintervoorraad. "Dat betekent dat er helemaal geen voorraad is voor de winter en zonder wintervoer zullen er dieren geslacht moeten worden anders sterven ze van de honger." LTO wil uitzonderingen op de regels en voedergewassen inzaaien in de herfst in plaats van vanggewassen.

Importeren van voer uit het omringende buitenland is geen optie, zegt Calon, want daar is het ook droog en heerst een tekort.

Als derde maatregel wil LTO dat boeren twee weken langer mest kunnen uitrijden. Dat voorkomt een mestoverschot en zorgt ervoor dat gewassen aan het eind van de zomer nog zo veel mogelijk kunnen groeien.

Schade

Het is nog te vroeg om een raming van de schade te geven die de droogte in de landbouwsector heeft veroorzaakt. De financiële schade hangt deels af van de opbrengstprijzen.

In Zeeland zijn er akkerbouwers die echt in de problemen zitten, zegt LTO. "Het voorjaar was extreem nat waardoor de boeren pas laat konden zaaien. De droogte van nu is groot en bovendien is het water brak, waardoor er niet beregend kan worden. Er zijn nog geen faillissementen, maar er zijn boeren die nu al aangeven in betalingsproblemen te komen."

Minister

Minister Schouten is op vakantie, maar een woordvoerder van het ministerie van Landbouw laat weten dat er contact is met verschillende organisaties binnen de sector en dat van diverse kanten verzoeken zijn binnengekomen in verband met de droogte.

"We staan welwillend tegenover verzoeken waar we met praktische maatregelen kunnen helpen en als regels knellen, dan kijken we daarnaar", zegt de woordvoerder. "Als het gaat om financiële compensatie voor de gevolgen van het weer: dat zit er niet in. Daar kunnen boeren zich tegen verzekeren."

Het gortdroge voorjaar van 2011 leverde een groot neerslagtekort op, uitgerekend in het groeiseizoen
De warmte en droogte van 2018 komt na een koud en nat voorjaar maar is veel groter dan in 2011

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl