liveblog

Huntelaar redt Ajax, makkelijke middag Feyenoord, punt voor Twente

liveblog gesloten

Tot volgende week!

De eredivisie gaat volgende week weer verder en dan staan er een paar interessante wedstrijden op het programma. Met als uitschieter de topper tussen AZ en PSV. Tot volgende week!

De stand

Met nog vijf wedstrijden op het programma is dit de stand in de eredivisie. Ajax blijft, met hangen en wurgen, op zeven punten van koploper PSV staan. FC Twente pakt een punt maar blijft hekkensluiter.

De uitslagen

Dat was het dan, de 29ste speelronde in de eredivisie. Dit zijn de uitslagen.

Klaar in De Kuip

Het is klaar in De Kuip: Feyenoord had weinig moeite met kleine broer Excelsior en wint met 5-0.

76' Doelpunt Feyenoord!

En dan wordt het ook nog 5-0 voor Feyenoord door een ongelukkig eigen doelpunt met links van De Wijs, na een voorzet van invaller Basaçikoglu.

Het is alweer het vijfde eigen doelpunt van Excelsior in dit seizoen. En daarmee naderen de Kralingers het record van Heracles (2012/2013) en de Volewijckers (1962/1963), die ooit zes eigen goals in één seizoen maakten.

Feyenoord-Excelsior 5-0

74' Wedstrijd gespeeld

De wedstrijd is met de 4-0 op het scorebord al lang en breed gespeeld. En er gebeurt ook niet zo veel meer. Bij Feyenoord zijn Vilhena, Boëtius en Berghuis vervangen door Amrabat, Larsson en Basaçikoglu.

Feyenoord wil geen blessures oplopen met het oog op de bekerfinale tegen AZ over drie weken. Het publiek vermaakt zich dan maar met het overgooien met een bal die op de tribune is beland.

Feyenoord-Excelsior 4-0

55' Doelpunt Feyenoord!

Het kwartet van Feyenoord is vol. Berghuis speelt zichzelf vrij en haalt uit, Zwarthoed is kansloos, het is 4-0 tegen Excelsior. Het is de dertiende competitietreffer van Berghuis.

Meteen daarna grijpt Excelsior-trainer Van der Gaag in: Faes en García worden vervangen door De Wijs en Fortes.

Steven Berghuis schiet de 4-0 langs Wout Faes

53' Eerste gevaar na rust

Het eerste gevaarlijke moment van de tweede helft komt van het dijbeen van Excelsior-speler Faes. Keeper Zwarthoed kan net op tijd ingrijpen als een voorzet van Berghuis via dat been bijna het doel ingaat.

Feyenoord-Excelsior 3-0

Tweede helft

Feyenoord heeft afgetrapt voor de tweede helft van het duel met Excelsior. De stand is 3-0.

Rust

Het is rust in Rotterdam. Feyenoord leidt met 3-0 tegen Excelsior. De tweede helft lijkt een eitje te worden voor de kampioen.

42' Doelpunt Feyenoord!

Het is een eenvoudige paasmiddag voor Feyenoord. Excelsior geeft veel ruimte weg en Vilhena schiet de 3-0 binnen.

Excelsior deelt weliswaar af en toe een speldenprikje uit, maar verder is er weinig aan de hand voor Feyenoord.

Tonny Vilhena viert zijn goal

27' Doelpunt Feyenoord!

Feyenoord had moeite om een gaatje te vinden in de handbalverdediging van Excelsior, maar nu lukt het wel: Boëtius geeft voor, Toornstra maakt er koppend 2-0 van.

Feyenoord-Excelsior 2-0

Jens Toornstra kopt de 2-0 binnen

19' Iets rustiger

Na de vliegende start van Feyenoord, die al snel leidde tot de 1-0, is het iets rustiger geworden in De Kuip. Excelsior heeft herstelwerkzaamheden verricht aan de defensie. Feyenoord domineert nog wel, maar is niet meer zo gevaarlijk.

Feyenoord-Excelsior 1-0

4' Doelpunt Feyenoord!

Feyenoord komt razendsnel op voorsprong in de Rotterdamse derby tegen Excelsior. Na een mooie combinatie en een handig overstapje van Vilhena schiet Boëtius fraai de 1-0 in de hoek.

Jean-Paul Boëtius juicht na zijn snelle treffer

Aftrap

De Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Excelsior is begonnen.

Klaar in Almelo

Het is klaar in Almelo. Heerenveen verslaat Heracles met 2-1 en wipt in de ranglijst over de Almeloërs heen.

90+3' Doelpunt Heracles!

Het is wat aan de late kant, maar Heracles komt terug tot 1-2 tegen Heerenveen. De treffer van Darri is wel wonderschoon.

Heracles-Heerenveen 1-2

Klaar in Groningen

Het is gedaan in Groningen. Huntelaar houdt Ajax op de been in de titelrace met een late treffer. Groningen-Ajax eindigt in 1-2.

Klaas-Jan Huntelaar viert zijn treffer

89' Doelpunt Ajax!

Huntelaar schiet de tien man van Ajax één minuut voor tijd op 2-1! Wat een ontknoping in Groningen.

Aan de goal ging een mooie aanval vooraf. De voorzet was van Kluivert en Huntelaar scoort.

FC Groningen-Ajax 1-2

86' Rode kaart Veltman

Veltman krijgt zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moet van het veld. Hij kegelt Van Weert omver dus de gele kaart is terecht. Zijn rentree als aanvoerder van Ajax was niet bijster gelukkig.

FC Groningen-Ajax 1-1

Joël Veltman krijgt de rode kaart gepresenteerd

83' Spannende slotfase

Ajax heeft nog minder dan tien minuten om de zege binnen te halen. Tagliafico kreeg nog een geweldige kopkans, maar de bal ging over. Houdt Groningen stand en loopt PSV verder uit? Of kan Ajax nog scoren?

Opstellingen Feyenoord-Excelsior (16.45 uur)

Bij Feyenoord nemen Vente en Toornstra de plekken van Jørgensen en Van Persie in. Bij Excelsior worden Messaoud en Hadouir vervangen door Van Duinen en Elbers.

75' Laatste kwartier

FC Groningen heeft driekwart wedstrijd alles gegeven, maar moet nu lijdzaam toezien dat Ajax vertrouwen heeft gekregen door de gelijkmaker van Kluivert. In de 72ste minuut was het bijna raak via een schot van Ziyech (net naast). Maar ook Groningen blijft gevaarlijk: zo kon Onana een minuut later een krulschot van Mahi pakken.

66' Kans Heracles

Heracles is op jacht naar de aansluitingstreffer ,en daar was hij bijna: een ziedend afstandsschot van Peterson wordt gepareerd door Hansen, in de rebound tikt Kuwas de bal over.

Heracles-Heerenveen 0-2

64' Doelpunt Ajax!

Ajax komt op gelijke hoogte in Groningen! Een prachtige voorzet van Ziyech wordt door Kluivert binnengekopt. Het is 1-1.

Het doelpunt komt uit het niets, want het was eigenlijk de eerste echt uitgespeelde aanval van de Amsterdammers.

Justin Kluivert viert zijn gelijkmaker

60' Wachten op elan

Heracles hoopte met twee verse krachten op nieuw elan in de tweede helft, maar dat is er nog niet. Er werd weliswaar gescoord door Gladon, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

55' Problemen voor Ajax

Het spelbeeld in Groningen is sinds de rust ongewijzigd: de thuisploeg is veel gevaarlijker dan Ajax. De Amsterdammers hebben het aan keeper Onana te danken dat het nog maar 1-0 staat.

Zo greep de keeper uitstekend in bij een enorme kans van Bacuna in de 54ste minuut. Aan de andere kant is Ajax niet verder gekomen dan een mislukt schot van Ziyech.

Bij Ajax is Schöne vervangen door Siem de Jong.

FC Groningen-Ajax 1-0

De tweede helft is begonnen bij Groningen-Ajax. De Amsterdammers moeten aan de bak om de titelkansen nog enigszins in leven te houden, want het staat 1-0 voor de thuisploeg.

De bal rolt ook weer bij Heracles-Heerenveen. De Almeloërs hebben twee keer gewisseld (Duarte en Gladon voor Baas en Jakubiak) en kijken tegen een 0-2 achterstand aan.

De reacties na VVV-FC Twente (0-0)

Rust

Het is rust in Groningen na een spectaculaire eerste helft. Ajax mag zich gelukkig prijzen dat het slechts 1-0 voor Groningen staat.

Ook Heracles en Heerenveen zoeken de kleedkamers op. Het duel begon eigenlijk pas in de 38ste minuut, de ruststand is 2-0 voor Heerenveen.

43' Spektakel in Groningen

Ajax is wakker geworden na de gemiste strafschop van Groningen en heeft het heft in handen genomen. Groningen komt er nog maar spaarzaam uit, maar als het gebeurt, is het meteen gevaarlijk. Zo moet Onana ingrijpen bij een gevaarlijke voorzet van Doan en bij een enorme kans van Mahi.

40' Doelpunt Heerenveen!

Heerenveen krijgt vlak na de openingsgoal een strafschop, als Ghoochannejhad ten val wordt gebracht door Pröpper. Zeneli schiet, Castro gaat naar de goede hoek, maar de bal gaat erin en het is 2-0 voor de Friezen.

Arber Zeneli loopt blij weg na zijn benutte strafschop

37' Doelpunt Heerenveen!

Heerenveen komt op voorsprong bij Heracles! Thorsby kopt de Friezen op fraaie wijze op 1-0 uit een hoekschop van Zeneli. De voorsprong is terecht, want Heerenveen had tot nu toe het betere van het spel.

Heracles-Heerenveen 0-1

Kik Pierie en Morten Thorsby vieren de 1-0

25' Groningen mist penalty!

De bal gaat op de stip na een handsbal van Ajax-aanvoerder Veltman. Mahi neemt de strafschop, maar Onana tikt de bal uit de hoek. Het blijft 1-0!

Mahi werd voor zijn penalty danig lastiggevallen door Ziyech (gele kaart) en Onana. Het lijkt effect te hebben gehad, want zijn strafschop is matig. Voor Onana is het al de derde keer dat hij een strafschop in de eredivisie stopt, op een totaal van zes.

André Onana stopt de strafschop van Mimoun Mahi

23' Zonnig Almelo

Bij het duel Heracles-Heerenveen in zonnig Almelo is tot nu toe nog niet veel gebeurd. De Friezen hebben een overwicht, maar het publiek heeft vooralsnog alle tijd om het paasontbijt na te bespreken.

Heracles-Heerenveen 0-0

14' Doelpunt Groningen!

Groningen begon gretig aan de wedstrijd tegen Ajax en dat betaalt zich uit: Van Weert zet de thuisploeg op 1-0. Mahi zet voor van links, Van Weert is De Ligt te snel af en schiet de bal knap en hoog langs Onana.

Het is alweer de 11de keer in 29 wedstrijden dat Ajax in de eredivisie op achterstand komt.

De felicitaties zijn voor Tom van Weert na zijn goal tegen Ajax

12' Gretig Groningen

FC Groningen is gretig begonnen aan het thuisduel met Ajax, wat een kansje via Mahi opleverde. Het tempo ligt hoog en het aanvallende spel van Groningen biedt Ajax ruimte. Dus het is tot nu toe aardig om te zien.

FC Groningen-Ajax 0-0

Aftrap

De bal rolt bij FC Groningen-Ajax. Kunnen de Amsterdammers in het kielzog blijven van PSV?

Ook in Almelo is afgetrapt voor het duel tussen Heracles en sc Heerenveen.

Het Groningse publiek eert Tonny van Leeuwen op zijn 75ste geboortedag

Klaar in Venlo

Het is afgelopen in Venlo. FC Twente was dicht bij een overwinning, maar het duel met VVV-Venlo eindigt zoals het begon: 0-0.

85' Het einde nadert

Het einde nadert in Venlo en de stand is nog 0-0. VVV had enkele minuten geleden nog een prima kans: keeper Drommel greep goed in bij een afstandsschot van Leemans.

VVV-FC Twente 0-0

'Younes naar VfL Wolfsburg'

Amin Younes keert komend voetbalseizoen terug in de Bundesliga, meldt de Duitse tv-zender Sport1. De buitenspeler van Ajax zou nagenoeg rond zijn met VfL Wolfsburg. Younes heeft in Amsterdam een aflopend contract en is door Erik ten Hag tot het einde van het seizoen teruggezet naar Jong Ajax omdat hij in de ogen van de trainer niet gemotiveerd genoeg is.

Younes was in de winterstop dicht bij een overgang naar Napoli, maar die transfer ging op het laatste moment niet door. Volgens de Italiaanse club heeft de Duitser echter liefst 31 handtekeningen gezet.

Amin Younes op weg naar de bank in de Amsterdam Arena

73' Kans Twente

Twente blijft geduldig zoeken naar dat ene moment, en in de 73ste minuut was dat moment er bijna. Na een pass van Slagveer schiet Jensen vanuit kansrijke positie op doel, maar Unnerstall pareert opnieuw op prachtige wijze. Zo blijft het 0-0 in Venlo.

Tonny van Leeuwen

De wedstrijd Groningen-Ajax staat in het teken van de 75ste geboortedag van Tonny van Leeuwen. De voormalige keeper van GVAV kwam in 1971 bij een auto-ongeluk om het leven. Bij zijn standbeeld voor het Groningen-stadion zijn bloemen neergelegd.

60' Aangenamer

Het tempo in Venlo is een stuk hoger dan voor rust en dat maakt de wedstrijd een stuk aangenamer. FC Twente dringt aan, maar ook VVV is af en toe gevaarlijk.

De vraag is hoeveel risico Twente wenst te nemen. Bij een zege is de ploeg uit Enschede van de laatste plaats af, maar een punt zal door Twente ook worden gekoesterd.

Opstellingen FC Groningen-Ajax (14.30 uur)

Bij Ajax keert aanvoerder Joël Veltman terug in de basis, ten koste van Maximilian Wöber. FC Groningen begint voor de vierde wedstrijd op rij met dezelfde opstelling.

49' Twente op de paal!

VVV ontsnapt meteen na rust. Een schitterend schot van Tighadouini gaat via de vingertoppen van Unnerstall op de paal! In de rebound schiet Boere in het zijnet. Dit was de kans voor Twente om op voorsprong te komen.

De tweede helft is begonnen bij VVV-FC Twente. De stand in regenachtig Venlo is 0-0.

Excelsior is allang niet meer 'die oudpapierclub'

Rotterdam zinderde, die zondagmiddag in mei. Toenmalig Feyenoord-directeur Eric Gudde was klaar voor een groots kampioensfeest voor Feyenoord. Alleen maar even winnen van Excelsior, dat kleine broertje uit Kralingen. De club die geleid wordt door zijn zoon Wouter en oud-speler Ferry de Haan.

Niet dus. Excelsior won met 3-0 en dwong daarmee Feyenoord het kampioensfeest een week uit te stellen. Bijna een jaar later neemt Feyenoord het vanmiddag om 16.45 uur weer op tegen Excelsior. Excelsior is een zelfbewuste eredivisionist geworden. Al is de basis nog altijd broos.

'Succes Excelsior is geen rocket science, maar kwestie van normaal doen'

Rust

Het is rust in Venlo. FC Twente begon fel en enthousiast, maar na een aardige openingsfase was er nog maar weinig te beleven. De ruststand bij VVV-FC Twente is dan ook 0-0.

Vlak voor rust was er nog een prima kans voor de thuisploeg: een loeihard schot van Post suisde rakelings naast de rechterpaal. En Unnerstall voorkwam op slag van rust nog een goal van Twente.

40' Geen spektakel

De rust nadert in Venlo. Na een aardig begin van Twente, met een handvol kansjes, is de amusementswaarde van de wedstrijd flink afgenomen. Er is al een tijdje vrij weinig te beleven. Wel zagen we een gele kaart voor VVV-verdediger Rutten na een harde tackle op de enkels van Boere.

26' VVV meldt zich

Na 25 minuten is er het eerste serieuze werk voor FC Twente-goalie Drommel: hij tikt een prima vrije trap van Leemans uit de kruising. Voor de rest heeft VVV nog niet veel laten zien.

Ook de aanvalsdrang van Twente uit de openingsfase begint iets af te nemen. Het komt de wedstrijd niet ten goede.

21' Twente blijft proberen

De eerste 20 minuten van FC Twente zijn alleraardigst, terwijl VVV vrij slordig speelt. De ploeg uit Enschede rijgt de kansjes aaneen. Er waren onder meer schoten van Jensen (na een fout van Röseler) en van Holla. Maar het staat nog 0-0.

11' Fel Twente

FC Twente begint fel aan het duel en gaat vol in de aanval. Dat heeft al tot wat kansjes geleid: een min of meer mislukt schot van Holla wordt in de zevende minuut gepakt door keeper Unnerstall.

Vier minuten later is er weer een kans, als Maher als een haas door de VVV-defensie snelt. Zijn strakke voorzet wordt echter door iedereen gemist.

Daar is Thy weer in het shirt van VVV

Aftrap

De bal rolt in Venlo. Het duel tussen VVV-Venlo en hekkensluiter FC Twente is begonnen. Wat doet het vertrek van Gertjan Verbeek met de spelers van FC Twente? We weten het over ruim anderhalf uur.

Ster De Ligt rijst snel: 'Barcelona zou ideale club voor hem zijn'

'Stormachtig' doet bijna eufemistisch aan als omschrijving van de ontwikkeling van Matthijs de Ligt. De jongste Ajax-aanvoerder ooit. Uitblinkend in Oranje. Maar hoe goed kan De Ligt de komende jaren eigenlijk worden?

Heel goed, blijkt uit een analyse van SciSports en vinden ook Jaap de Groot en Auke Kok. Om 14.30 uur neemt De Ligt het met Ajax op tegen FC Groningen.

Matthijs de Ligt heeft de potentie beter te worden dan Bonucci en Ramos nu zijn

Het fenomenale debuut van Zlatan bij LA Galaxy

Een training en een invalbeurt doet hij mee met LA Galaxy. De oogst: een fenomenale gelijkmaker en een winnende treffer in de stadsderby tegen LAFC. "He's just being Zlatan."

Hiele: het valt nu extra op dat Jones bij Feyenoord minder presteert

Brad Jones staat symbool voor de terugval van regerend landskampioen Feyenoord. De 36-jarige doelman pakt geen punten meer voor de Rotterdammers en is al geruime tijd op zoek naar zijn vorm.

Joop Hiele, die tussen 1978 en 1990 onder de lat stond in De Kuip en later als keeperstrainer fungeerde bij de Rotterdamse club, meent dat de vele wisselingen in de verdediging een negatieve uitwerking hebben gehad op het presteren van Jones. We stelden hem vijf vragen over de doelman van Feyenoord.

Feyenoord-keeper Brad Jones

Groningen houdt nog steeds van Veldmate

Ruim 33 jaar was Henk Veldmate actief bij FC Groningen. Als speler, als hoofd jeugdopleiding en technisch manager. Twee jaar geleden maakte hij de overstap naar Ajax, waar hij als hoofd scouting verantwoordelijk is voor het aankoopbeleid in Amsterdam. Om 14.30 uur treffen Groningen en Ajax elkaar in de eredivisie.

Een nieuwe Luis Suárez heeft Veldmate bij Ajax nog niet gevonden, maar de waardering voor de hoofdscout blijft enorm.

Henk Veldmate, scout bij Ajax

Opstellingen VVV-FC Twente (12.30 uur)

Bij VVV keert stamceldonor Lennart Thy terug in de basis. Bij FC Twente ontbreken de geschorste Thomas Lam en de geblesseerde Oussama Assaidi. Tom Boere is de spits, met Adnane Tighadouini en Luciano Slagveer op de vleugels.

Turbulente week FC Twente

Het was een week vol onheil voor FC Twente. Trainer Gertjan Verbeek werd ontslagen en nu moet interim-trainer Marino Pusic het de rest van het seizoen ook nog eens doen zonder Haris Vuckic. De 25-jarige Sloveen ligt er minstens een halfjaar uit met een knieblessure.

Ondanks alle zorgen is trainer Pusic goedgeluimd in de aanloop naar het duel met VVV-Venlo. "Ik ga met acht aanvallers spelen. Allemaal lekker voor de bal", grapte hij vrijdag.

'Redder' Pusic moet Twente behoeden voor degradatie

De stand op dit moment

Zo ziet de stand in de eredivisie eruit, met nog vier duels in de 29ste speelronde te gaan.

Stand eredivisie

Programma en uitslagen

PSV maakte gisteravond geen fout tegen NAC Breda en ook nummer drie AZ sleepte redelijk eenvoudig drie punten binnen. Dus Ajax weet straks wat het moet doen in de uitwedstrijd bij FC Groningen. Maar we beginnen om 12.30 uur met het duel tussen VVV-Venlo en hekkensluiter FC Twente. Wat kan de ploeg uit Enschede na het ontslag van trainer Gertjan Verbeek?

Programma en uitslagen speelronde 29

Welkom bij de eredivisiezondag!

Het is vandaag 1 april, het is Eerste Paasdag, het is de dag van de Ronde van Vlaanderen, maar het is - voor de voetballiefhebbers - bovenal eredivisiezondag. Met vier wedstrijden op het programma.