Vreugde bij de spelers van Excelsior
NOS VoetbalAangepast

Excelsior is allang niet meer 'die oudpapierclub'

Rotterdam zinderde, die zondagmiddag in mei. Toenmalig Feyenoord-directeur Eric Gudde was klaar voor een groots kampioensfeest voor Feyenoord. Alleen maar even winnen van Excelsior, dat kleine broertje uit Kralingen. De club die geleid wordt door zijn zoon Wouter en oud-speler Ferry de Haan.

Niet dus. Excelsior was die dag de baas tussen de golfplaten van Woudestein - dat uitgerekend die dag werd omgedoopt in het Van Donge & De Roo Stadion -, won volledig terecht met 3-0 en dwong daarmee Feyenoord het kampioensfeest een week uit te stellen.

Bijna een jaar later neemt Feyenoord het weer op tegen Excelsior. Niet tegen de oudpapierclub of het kleine broertje, zoals de Kralingers altijd zijn bestempeld. Nee, Excelsior is een zelfbewuste eredivisionist geworden. Al is de basis nog altijd broos.

'Succes Excelsior is geen rocket science, maar kwestie van normaal doen'

"We zijn al een tijdje goed bezig", weet commercieel directeur Gudde. "En dat gaat opvallen. We zitten in de luxepositie dat we zes wedstrijden al min of meer veilig zijn. Dat is wel fijn om mee te maken. Maar volgend jaar moeten we gewoon weer knokken tegen degradatie."

Laatste in de Jupiler League

In het seizoen 2013/14 kregen Wouter Gudde (destijds pas 27) en Ferry de Haan (destijds 40), allebei net gestopt als voetballer, de leiding in handen bij Excelsior. Destijds was de club nog voor een groot deel afhankelijk van spelers van Feyenoord. Excelsior eindigde dat jaar als 15de in de Jupiler League.

"In het eerste jaar dat Ferry en ik hier de directie mochten voeren, is alles misgegaan", blikt Gudde terug op die turbulente tijd. "Dat vergeten mensen heel snel, maar wij stonden toen laatste in de Jupiler League. Vanaf dat moment zijn we dingen anders gaan doen."

Ferry de Haan en Wouter Gudde

Wat dat inhield? De band met Feyenoord werd verbroken en met vereende krachten werd gezocht naar nieuwe inkomsten. "Excelsior werd weer baas in eigen huis", beaamt Gudde. "Geen samenwerking meer met Feyenoord, maar wel een goede relatie."

Een dapper besluit, met ingrijpende gevolgen. "We hadden toen al geen sluitende begroting, dus er moest echt wat gebeuren. We zijn toen zelf op vrijdag- en maandagavond gaan scouten, spelers gaan benaderen en een team gaan samenstellen. Het jaar daarop werden we derde en promoveerden we via de nacompetitie. Met Lars Veldwijk hadden we iemand die dertig goals maakte en die wij goed konden verkopen. Daarna is het in een stijgende lijn blijven gegaan."

Mitchell van der Gaag

Volgend seizoen speelt Excelsior voor het vijfde jaar op rij in de eredivisie. Het geheim? "De perceptie is soms dat bij dit clubje niet zoveel geëist wordt, maar dat is niet zo", bezweert trainer Mitchell van der Gaag. "Excelsior is onder Marinus Dijkhuizen gepromoveerd en draaide daarna een prima seizoen in de eredivisie. Daarna kwam Alfons Groenendijk en die kreeg het ook voor elkaar. En mij lukt het ook. Trainers zijn passanten, maar de stabiliteit zit in de club."

Zelf heeft Van der Gaag aangegeven de club in de zomer te verlaten. "Ik ben Portugal gewend. Daar staat de president naast je tafel als je twee keer verloren hebt. Hier weet je dat je de weg kunt blijven volgen die je bent ingeslagen. Dat heb ik als heel prettig ervaren. En dat zal de volgende trainer ook als heel prettig ervaren."

Ferry de Haan in 2003 na de degradatie met Excelsior

Een opvolger zoeken van succestrainer Van der Gaag, dat is de taak van technisch directeur Ferry de Haan. "We willen een trainer die voortgaat op de manier waarop wij nu werken. Het liefst zo snel mogelijk, maar we willen vooral de juiste keuze maken."

De voormalige verdediger van Feyenoord doet geen gekke dingen. Nog niet zo lang geleden vertoefde Excelsior nog in de kelder van de Jupiler League. Dat was de tijd waarin het inzamelen van oud papier een zeer welkom zakcentje opleverde. "Nu is er een totaal andere beleving", beaamt De Haan. "En het belangrijkste is, er wordt nu ook heel anders naar Excelsior gekeken. Ik denk dat dat de grootste winst is."

En voor de lange termijn? "Een stabiele eredivisieclub worden. Of dat nu plaats tien of veertien is, maakt niet zoveel uit."

Wouter Gudde in 2010 als speler van Excelsior

Ook Gudde is wars van luchtfietserij, al hoopt hij over een paar jaar wel een financiële slag te kunnen maken met de verbouwing van het stadion.

"We begonnen in 2013 met 2,2 miljoen euro en volgend jaar werken we met een begroting van 7 miljoen. Maar in de eredivisie is 7 miljoen niets. Volgend jaar moeten we gewoon weer knokken tegen degradatie."

Het maakt de prestaties van de Kralingers alleen maar knapper. "Ik vind het niet zo heel bijzonder", blijft Gudde nuchter. "Je hebt een bepaald budget en dat moet je proberen zo slim mogelijk uit te geven. Het is geen rocket science. Blijf gewoon normaal doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl