Welk geheim draagt Amin Younes met zich mee?

Aangepast
Amin Younes ANP
Geschreven door
Jitse Bos
redacteur Sport

De dagen van Amin Younes bij Ajax zijn geteld. Hij komt niet meer in actie voor de club waarvoor hij exact honderd officiële wedstrijden heeft gespeeld. Daarmee lijkt de soap rond de 24-jarige Duitser in Amsterdam een triest einde te hebben gekregen, al blijven vele vragen rond de in ongenade gevallen aanvaller nog altijd onbeantwoord.

Ajax deed het maandagmiddag af met een opvallend kort persbericht. Welgeteld drie zinnen. "Amin Younes traint de rest van het seizoen met de selectie van Jong Ajax", luidde de boodschap. Trainer Erik ten Hag had nog een korte reactie laten optekenen en daarmee was de kous af. Geen uitgebreide toelichting, liet de persvoorlichter weten. Geen verrassing, want zo gaat het al twee maanden als er vragen worden gesteld over Younes.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Younes weigert invalbeurt tegen Heerenveen
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het nieuws was verrassend te noemen. Twee weken geleden zette Ajax Younes uit de selectie van het eerste elftal nadat hij had geweigerd in te vallen tegen sc Heerenveen. Nota bene in een interlandperiode is die straf verlengd tot het einde van het seizoen.

"Hij geeft ons niet het gevoel dat zijn aandacht volledig bij Ajax is", legt Ten Hag uit. "Marc Overmars en ik hebben hem vandaag meegedeeld dat hij de resterende weken van dit seizoen bij Jong Ajax traint."

De reactie van Ajax doet vermoeden dat tussentijds iets is voorgevallen. Hoe is het anders mogelijk dat Younes, die te boek stond als een voorbeeldige professional, met het WK van komende zomer in het achterhoofd niet langer voldoende gemotiveerd is om voor Ajax te spelen?

Transferraadsel

Om de verwarring compleet te maken moeten we terug naar het begin, naar 24 januari. 'Napoli neemt Younes per direct over Ajax', kopten die dag verschillende kranten in Italië, Duitsland en Nederland. Ajax zou 5 miljoen euro ontvangen voor de aanvaller die voor vijfenhalf jaar zou tekenen in Napels. Het officiële bericht van Ajax bleef echter uit.

Op de slotdag van de winterse transferperiode kwamen de eerste geruchten naar buiten. De transfer zou zijn afgeketst, al bleef onduidelijk waarom. De geruchten werden even later bevestigd door Ajax. Younes blijft tot het einde van het seizoen bij Ajax wegens privéomstandigheden, luidde de verklaring. Directeur Overmars gaf daarop een korte reactie: "Amin vond het uiteindelijk voor zichzelf beter om bij Ajax te blijven en van ons hoefde hij bovendien niet weg. Wij kunnen hem goed gebruiken en zijn dan ook blij met deze beslissing."

Ook Nicola Innocentin, de zaakwaarnemer van Younes, hield het op privéomstandigheden. Maar wat die privéomstandigheden inhouden, is tot op de dag van vandaag nooit duidelijk geworden. Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis gaf destijds wel een voorzetje. "De transfer gaat niet door wegens tragische familieomstandigheden. In juli zal hij zeker van ons zijn", liet hij aan La Gazzetta dello Sport weten. Het was het begin van een ordinair welles-nietesspelletje.

Geen handtekening vs. 31 handtekeningen

Younes liet twee weken geleden weten dat hij helemaal niets getekend heeft. "Ik heb geen enkel voorcontract of andere overeenkomst met Napoli gesloten", aldus Younes bij het Duitse Sport1. Hij zou liefst vier advocaten in de arm hebben genomen om onder zijn 'zogenaamde contract' uit te komen. Mattia Grassani, de advocaat van Napoli, noemde de uitlatingen van Younes "verbazingwekkend" en "verontrustend".

"Je zou er bijna om lachen, ware het niet dat er al een contract is getekend, inclusief het vastleggen van portretrechten, met in totaal 31 handtekeningen onder verschillende contracten", zei Grassani tegen het Italiaanse Radio Kiss Kiss. "Er zijn ook mails waarin hij Napoli vroeg hem de contracten op te sturen met de handtekening van de voorzitter, zodat hij ze aan zijn advocaat kan geven."

En dan die opmerking van Napoli-voorzitter De Laurentiis over tragische familieomstandigheden. Dat was aanleiding voor navraag bij Ajax. Het antwoord zorgde opnieuw voor verwarring. "Het zijn absoluut geen tragische familieomstandigheden", was de reactie. Maar wat er dan wel aan de hand is, wilde niemand in Amsterdam zeggen. "Daar laten we ons niet over uit. Dat blijft privé."

"In Napels begrijpen ze er niets van", zegt Mimmo Malfitano, Napoli-watcher bij La Gazzetta dello Sport. "Hij is in januari twee dagen met zijn vader in Napels geweest en is daarna zomaar vertrokken. Hier wordt inderdaad beweerd dat er een deal is, maar verder heerst ook vooral veel onduidelijkheid."

Wel of niet gemotiveerd?

Hoewel Younes door de laatste maatregel van Ajax gedwongen is tot het einde van het seizoen bij Jong Ajax te blijven, is het niet zo dat trainer Michael Reiziger van zijn diensten gebruik kan maken. Younes heeft daarvoor al te veel wedstrijden in het eerste van Ajax gespeeld en mag volgens de regels van de KNVB niet meer voor het beloftenelftal uitkomen.

Dat was op 5 februari nog anders. Younes was net teruggekeerd in Amsterdam en maakte zijn eerste minuten in de wedstrijd Jong Ajax-Helmond Sport (2-0). Hij zette de openingsgoal op zijn naam en verscheen na afloop voor de camera van Ajax TV. "Ik ben blij om hier te zijn", zei hij toen. "Ik ben speler van Ajax en voor mij maakt het niet of dat nou in Ajax 1, 2 of 3 is. Ik ga gas geven."

WK-deelname?

Ook bij Ten Hag was er drie dagen voor dat interview nog geen probleem te bespeuren. Sterker nog: hij sprak uitermate positief over de teruggekeerde dribbelaar. "Dan kijk je als trainer naar de motivatie bij zo'n speler. Maar het werd mij snel duidelijk dat dat geen probleem is. We hebben samen een doel, dat is kampioen worden. Hij moet ervoor knokken en hij wil er ook voor knokken. Daar heeft hij ook alle reden toe, want hij is in beeld bij de Duitse selectie voor het WK."

De motivatie is in krap twee maanden tijd helemaal verdwenen. En de laatste opmerking van Ten Hag is het volgende raadsel. Waarom geeft Younes zijn kans op WK-deelname op? Fit blijven en minuten maken bij Ajax leek het devies om het WK te halen. De kans om op het WK uit te komen is nu zo goed als verkeken.

Younes maakte op 6 juni 2017, na een succesvol Europa League-seizoen bij Ajax, zijn debuut voor het nationale elftal van Duitsland. Hij ontving daarna een uitnodiging voor de Confederations Cup. Ook speelde hij nog twee WK-kwalificatieduels voor 'die Mannschaft'.

Het feit dat deze hele kwestie uitgerekend rondom Younes speelt zorgt voor veel verbazing. Hij staat bij Ajax namelijk bekend als een zeer sociale jongen. Ervaringen bij persbijeenkomsten en een rondgang op de Toekomst bevestigen dat beeld.

Younes leerde al vrij snel Nederlands en stelde op een gegeven moment voor om de interviews in het Nederlands te doen. Ook na een interview bleef hij geregeld nog even hangen en na de training begroette hij vriendelijk iedereen die hij tegenkwam. Behulpzaam, vriendelijk en slim. Het zijn slechts drie van de vele positieve karakterbeschrijvingen die ingewijden hem toeschrijven.

Groot mysterie

Ook Frank de Boer beaamt dat: "Ik heb Younes gehaald. Ik ken hem als een beschaafde jongen... zo ken ik hem helemaal niet", doelt De Boer op de weigering om in te vallen. "Hij was altijd een voorbeeldprof. Altijd als eerste bij de club. Bleef met de ballenzak op het veld om nog te oefenen. Er moet wat gebeurd zijn."

Dit alles maakt het verhaal een groot mysterie. Welk geheim draagt Younes met zich mee? Er lijkt maar één persoon te zijn die daar het antwoord op heeft. De hoofdpersoon zelf. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Boer over 'werkweigeraar' Younes: zo ken ik hem echt niet

STER Reclame