liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kabinet-Rutte III zonder problemen aan de slag

liveblog gesloten

Samenvatting in video

Kijk hier naar een samenvatting van het debat van vandaag in drie video's: avond, middag en ochtend.

Samenvatting

In de Tweede Kamer komt voortaan de Nederlandse vlag te hangen. Alle partijen stemden daar voor behalve de Partij voor de Dieren.

Het is de onverwachte afsluiter van twee dagen Kamerdebat over de plannen van het kabinet-Rutte III.

Een andere uitkomst is dat er niet wordt bezuinigd op de wijkverpleegkundigen. En dat het kabinet de dividendbelasting echt gaat afschaffen, ondanks protesten van de oppositie.

Het kabinet heeft beloofd de oppositie de komende jaren de reikende hand te bieden. De oppositie heeft beloofd, op sommige punten althans, met het kabinet mee te denken.

Drie bewindslieden hebben hun eerste motie van wantrouwen van PVV-leider Wilders overleefd. En premier Rutte moest af en toe zijn verontschuldigingen aanbieden voor iets te los geformuleerde uitspraken.

Maar Rutte III kan zonder kleerscheuren van start.

ANP
Wilders en Grapperhaus, no hard feelings

Debat afgesloten

Voorzitter Arib heeft de vergadering gesloten. Traditioneel gaan nu alle Kamerleden langs bij de ministers in vak K om ze een hand te geven. Daarna mag iedereen naar huis. Morgen is er weer een ministerraad en voor het eerst sinds de verkiezingen geeft premier Rutte weer zijn wekelijkse persconferentie. Dat is rond 13.00 uur. De persconferentie is live te volgen op NPO Politiek.

Ook zijn er voor het eerst weer opnamen van Het gesprek met de minister-president. Dat wordt om 18.35 uur uitgezonden in het programma EenVandaag op NPO1.

Triomf voor Van der Staaij (SGP)

ANP
Klaver (GL) en Van der Staaij (SGP) bij het bankje van Wilders (PVV)

Vlag in Tweede Kamer

De Tweede Kamer stemt ook in met het voorstel van SGP-leider Van der Staaij om in de grote zaal met de blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer de Nederlandse vlag te laten wapperen. Kamervoorzitter Arib: "Nu moeten we hem dus laten wapperen. Dat wordt dan iets met een föhn."

ANP
De motie over de Nederlandse vlag in de Tweede Kamer

De stemmingen gaan beginnen

FvD-leider Baudet vraagt eerst het woord. Hij wil een hoofdelijke stemming over zijn eigen motie die gaat over een afkoelingsperiode van twee jaar voor bewindslieden vanwege belangenverstrengeling. Dat betekent dat de namen van alle 150 Kamerleden worden opgelezen en dat die dan voor of tegen moeten zeggen.

De hele Tweede Kamer stemt voor de motie om geen bezuinigingen door te voeren voor de wijkverpleegkundigen.

Kabinet houdt vast aan schrappen dividendbelasting

Wat na het debat over de regeringsverklaring niet is veranderd, is dat het kabinet de dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders en beleggers gaat schrappen.

Volgens het kabinet is dat nodig om Nederland aantrekkelijk te houden voor grote internationale bedrijven die veel werkgelegenheid met zich meebrengen. Er werken nu twee miljoen Nederlanders bij die multinationals.

Een deel van de oppositiepartijen vindt het een "kadootje voor het bedrijfsleven", zoals SP-leider Roemer zegt. Lees hier een analyse:

Stemmingen om 21.45 uur

De Tweede Kamer stemt om 21.45 uur over de ongeveer 50 moties. Zoals gezegd wordt naar alle waarschijnlijkheid alleen de 'wijkverplegingsmotie' aangenomen. Het is nog niet bekend of er een hoofdelijke stemming wordt aangevraagd door een van de fracties. Dat betekent dat alle Kamerleden een voor een voor of tegen moeten zeggen.

Er wordt ook gestemd over de moties van wantrouwen tegen de twee ministers Grapperhaus en Ollongren en staatssecretaris Visser. Die gaan het niet halen omdat alleen de PVV en FvD voor gana stemmen.

ANP
Vice-premier De Jonge, premier Rutte, CDA-leider Buma en D66-leider Pechtold na afloop van het debat

Rutte sluit af en gaat aan het bier

Premier Rutte sluit het debat af. Hij belooft al het mogelijke te doen om voor plannen een breed draagvlak te krijgen door ook de oppositiepartijen bij het beleid te betrekken.

Voorzitter Arib sluit de vergadering en terwijl de microfoon nog open staat zeggen premier Rutte en vice-premier De Jonge tegen elkaar "We gaan aan het bier!"

'En nu gaan we aan het bier'

Sanering varkenssector

Premier Rutte geeft aan dat het niet de bedoeling is van het kabinet om 200 miljoen euro te investeren in het verminderen van het aantal varkensbedrijven in gebieden waar er te veel zijn, om ze vervolgens elders in het land weer terug te krijgen.

Het is dus de bedoeling dat er echt minder grote varkensbedrijven komen. "Maar we moeten de nieuwe minister van Landbouw de kans geven hier beleid over te maken." Landbouwminister Schouten van de ChristenUnie gaat dat doen.

Steun voor de 'wijkverplegingsmotie'

Premier Rutte keurt de motie van PvdA-leider Asscher niet af maar laat het aan de Tweede Kamer om daar voor of tegen te stemmen. Dat betekent dat de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU zelf een oordeel kunnen vormen. In ieder geval een van die partijen zal voor stemmen, zodat er een Kamermeerderheid is.

"Daar ben ik heel blij mee", zegt Asscher. Het akkoord houdt in dat er wel geld af mag voor bureaucratie, maar dat dat niet ten koste mag gaan van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg voor ouderen. Ook mag de werkdruk van wijkverpleegkundigen niet toenemen.

Om 21.45 uur wordt er gestemd.

'Walgelijke motie'

Premier Rutte noemt een motie van de PVV om de koran te verbieden een walgelijke motie. "Moeten we dan langs de deuren? Wat is hier de bedoeling van?"

Campagne Ouderenambassadeur loopt door

Het kabinet zet de campagne tegen vooroordelen over oudere werknemers voort. Het contract met oud-voetballer John de Wolf loopt nog tot het einde van het jaar, zegt premier Rutte. Maar ook daarna wordt de campagne op de een of andere manier voortgezet.

ANP
John de Wolf schudt de hand van 50Plus-leider Henk Krol

Coalitie misschien akkoord

Premier Rutte is begonnen aan het laatste gedeelte van het debat over de regeringsverklaring. Hij reageert op alle moties die zijn ingediend door te zeggen of hij ze ziet als steun voor het kabinetsbeleid of dat hij ze ontraadt.

De enige motie die kans maakt om overgenomen te worden is die van PvdA-leider Asscher en de voltallige oppositie over de wijkverpleging. In de wandelgangen horen wij dat premier Rutte nog een kleine verandering in de tekst gaat vragen aan Asscher, en dat dan de vier regeringspartijen misschien wel akkoord kunnen gaan.

De Monitor beantwoordt vragen over wijkverpleging

Premier Rutte noemt het een afremming, PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het een bezuiniging. Bij het debat over de regeringsverklaring bleef het vaag of de wijkverpleging straks minder geld krijgt, of niet. De laatste aflevering van het KRO-NCRV-programma De Monitor stond volledig in het teken van de wijkverpleging. Journalist en onderzoeker Huub Floor van De Monitor beantwoordt onze vragen.

Overleg over wijkverpleging

De verschillende fracties eten op dit moment, en bij de coalitiepartijen wordt ook overlegd over de wensen van de oppositiepartijen verwoord in de vele moties.

Dan gaat het ook over de 'wijkverplegingsmotie'van PvdA-leider Asscher. Nu ook SGP-leider Van der Staaij zijn handtekening eronder heeft gezet wordt het wel erg lastig die te negeren.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Op één punt krijgt de oppositie waarschijnlijk wel wat voor elkaar. Namelijk dat er niet bezuinigd wordt op de kwaliteit van de wijkverpleging. Dat wil nu echt de hele oppositie. Er wordt nog over onderhandeld maar de regeringspartijen moeten eigenlijk wel. Anders blijft de uitgestoken hand van het kabinet na twee dagen wel erg leeg."

Samenvatting van de dag in video

Het debat begon vanmorgen met de antwoorden van premier Rutte op alle vragen uit de Tweede Kamer. Daar mocht bij gelachen worden. Maar het leverde soms ook felle discussies op.

Kortere interrupties en een 'loden deur' naar de Trêveszaal
Felle discussie over migratie en 'gekheid' over eikeltjespyjama

Het debat is geschorst

Het debat gaat over ongeveer anderhalf uur weer verder. Dan gaat premier Rutte reageren op alle moties die door de oppositiepartijen zijn ingediend. Daarna is er weer een schorsing, van drie kwartier. Daarna wordt er over alle moties gestemd.

Baudet wil snelle reactie referendum

Baudet van FvD wil dat het kabinet binnen twee weken reageert op de referendumuitslag van het referendum dat in maart 2018 wordt gehouden. Dan wordt er tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen een referendum gehouden over de zogenoemde aftapwet of sleepwet.

"Bij het Oekraïne-referendum heeft premier Rutte een reactie op de uitslag lange tijd getraineerd met onduidelijke motieven", zegt Baudet. Hij wil daar geen herhaling van.

Denk zet deur ook op kier

Denk-leider Kuzu verwacht dat het kabinet het nog lastig krijgt omdat de coalitie maar een meerderheid van één zetel heeft. "Ik wil in ieder geval tegen de bewindspersonen zeggen dat de deur van Denk ook op een kier staat. Die deur gaat verder open als het kabinet de tweedeling in de samenleving tegengaat en discriminatie aanpakt."

Premier Rutte zei gisteren: "De deur van de Trêveszaal staat op een ruime kier." Dit omdat de coalitie in zowel de Tweede als de Eerste Kamer maar een meerderheid heeft van één zetel.

'Nederlandse vlag in zaal Tweede Kamer'

SGP-leider Van der Staaij wil dat de Nederlandse vlag zichtbaar in de grote zaal van de Tweede Kamer wordt neergezet. Klaver van GroenLinks wil weten of de Europese vlag daar dan ook bij komt te staan, zoals in buitenlandse parlementen.

"Het gaat alleen om het rood-wit-blauw", zegt Van der Staaij. CDA-leider Buma steunt dat het bestuur van de Tweede Kamer onderzoekt wat er aan vlaggen mogelijk is. Ook de PVV, FvD en Denk steunen in ieder geval het vlaggenplan.

Van der Staaij dient ook een motie in die ervoor zorgt dat winkeliers hun winkel op zondag dicht kunnen houden zonder dat ze dwangsommen krijgen. Het kabinet maakte gisteren al bekend dat de Zondagswet blijft bestaan.

50Plus vraagt opnieuw om verlaging AOW-leeftijd

Partijleider Krol van 50Plus vindt het kabinetsbeleid niet eerlijk voor ouderen. Hij wil dat de AOW-leeftijd naar 65 gaat en dat het belastingvoordeel op afgeloste huizen blijft bestaan.

Krol betreurt het dat er geen minister voor Ouderenzaken is gekomen. Die had volgens hem veel beter over alle beleidsterreinen heen kunnen kijken.

Thieme vindt klimaatbeleid onvoldoende

Partijleider Thieme van Partij voor de Dieren vindt het klimaatbeleid van het kabinet onvoldoende. Thieme dient verschillende moties in, zoals: alle nieuwbouw minimaal energie-neutraal, opgewekte zonne-energie door particulieren aantrekkelijk houden, vleesconsumptie en -productie verlagen, geen geld naar ondergrondse opslag CO2, energieakkoord openbreken om klimaatdoelstellingen te halen en een vleestaks in plaats van het hogere btw tarief.

Segers wenst het kabinet veel werkvreugde

ChristenUnie-leider Segers wenst het kabinet veel plezier, veel werkvreugde en de zegen van god.

Asscher dient motie in namens hele oppositie

PvdA-leider Asscher spreekt zijn waardering uit voor de manier waarop de regeringspartijen naar zijn pleidooi voor de wijkverpleging hebben geluisterd. Hij heeft inmiddels steun van alle oppositiepartijen, dat wil zeggen 74 van de 150 zetels. De partijen roepen het kabinet op de wijkverpleegkundigen uit te zonderen van bezuinigingen.

Ook Asscher houdt een pleidooi voor het in stand houden van de dividendbelasting omdat hij denkt dat anders alleen buitenlandse beleggers daarvan profiteren.

Pechtold positief

D66-leider Pechtold vindt het positief dat regeringspartijen en oppositiepartijen elkaars uitgestoken hand aan het zoeken zijn. Pechtold vindt het ook positief dat dit kabinet het project van voormalig minister Ploumen, She Decides, wil overnemen. Hij ziet dat als een teken van collegialiteit en continuïteit in de politiek.

'Nederland moet kernwapenverdrag ondertekenen'

SP-leider Roemer dient onder meer een motie in voor mensen met een Wajonguitkering, dat is een uitkering voor jonge mensen met een handicap. Hij roept het kabinet op die uitkering niet te korten. Ook vindt hij dat mensen met een handicap niet onder het minimumloon zouden moeten werken. Iets wat het kabinet wil mogelijk maken.

Roemer wil ook een "kernwapenvrije wereld" en dat het kabinet zich actief inzet om de kernwapens af te schaffen. Hij vindt dat Nederland alsnog het kernwapenverdrag moet ondertekenen. Roemer krijgt onder anderen steun van de PvdA, de partij van voormalig minister Koenders die het verdrag onvoldoende vond.

Buma: hier ligt een krachtig verhaal

"Dit kabinet is klaar voor de komende vier jaar. Ik geef ze graag het vertrouwen", zegt Buma. Hij dient geen moties in omdat hij het helemaal eens is met het regeerakkoord.

'Wie lobbyde bij Rutte voor dividendbelasting?"

GroenLinks-leider Klaver had het vanmiddag al aangekondigd: hij dient een motie in die premier Rutte om vertrouwelijke informatie vraagt. Klaver wil weten met welke bedrijven Rutte heeft gesproken waardoor het kabinet nu de dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders wil schrappen.

Rutte zei vanmiddag dat hij door gesprekken met grote internationale bedrijven op de gedachte is gebracht, omdat dat het vestigingsklimaat van Nederland verbetert. Twee miljoen Nederlanders werken bij de grote bedrijven. "We moeten in Nederland als klein land een beter belastingklimaat hebben dan de sterke landen om ons heen, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië."

Rutte weigerde vanmorgen de namen van die bedrijven door te geven die hij soms 'onofficieel' spreekt. "Dan horen we nooit meer wat", zei hij. Ook Asscher, Roemer, Thieme, Krol, Kuzu en Wilders hebben de motie van Klaver ondertekend.

'Veel steun geproefd voor regeerakkoord'

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wil het debat positief eindigen. "Ik heb veel steun geproefd voor dit regeerakkoord." Hij wenst het kabinet veel succes met de uitvoering ervan. "Laten we voor ogen houden voor wie we het doen. Niet voor onszelf, maar voor de Nederlanders."