NOS NieuwsAangepast

Of er nou wel/niet wordt bezuinigd op de wijkverpleging, problemen blijven

Premier Rutte noemt het een afremming, PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het een bezuiniging. Bij het debat over de regeringsverklaring bleef het vaag of de wijkverpleging straks minder geld krijgt, of niet.

Ondanks de stijgende zorgkosten wil het nieuwe kabinet niet extra geld steken in de zorg. Voor komend jaar komt dat neer op een geplande besparing van 1,9 miljard euro. Sommige posten staan al vast: zo gaat er minder geld naar ziekenhuizen en de inkoop van medicijnen.

Wijkverpleging wordt niet expliciet genoemd in het regeerakkoord. Het Centraal Planbureau berekende dat bij een evenredige verdeling van de 1,9 miljard aan besparingen, er 100 miljoen euro minder gaat naar de wijkverpleging. Is dat daadwerkelijk het geval?

De laatste aflevering van het KRO-NCRV-programma De Monitor stond volledig in het teken van de wijkverpleging. Journalist en onderzoeker Huub Floor van De Monitor beantwoordt onze vragen.

Wijkverpleging, hoe werkt dat?

"Wijkverpleging valt onder de thuiszorg. Veel mensen denken dan misschien aan iemand die het huis schoonmaakt, maar dat is niet zo. Het gaat onder meer om zorg voor ouderen, zoals hulp met steunkousen aantrekken, oogdruppels toedienen of het klaarleggen van de juiste medicijnen."

Wijkverpleging is dus ouderenzorg?

"Nee, thuiszorg is er ook voor jou en mij. We willen dat mensen zo kort mogelijk in het ziekenhuis liggen. Als je dan bijvoorbeeld een wond hebt die moet worden verzorgd of een infuus dat dagelijks moet worden ververst, dan kan dat in veel gevallen prima thuis. Je moet dan wel de juiste zorg aan huis krijgen. Bedenk hier dat een dag in het ziekenhuis makkelijk 3000 euro kost, een uur wijkverpleging maar 50 tot 60 euro."

En juist die wijkverpleging moet straks met minder geld uitkomen?

"Daar is onduidelijkheid over. Die 100 miljoen bezuiniging op wijkverpleging is een hardnekkig gerucht, maar het staat nergens zwart op wit. Er staat wel dat er in totaal 1,9 miljard minder moet worden uitgegeven in de hele zorg."

Minder uitgeven betekent toch bezuinigen?

"Niet persé, want de zorgkosten stijgen de komende jaren met ongeveer 8 (tot 10) miljard euro. Wat het kabinet wil, is daar 1.9 miljard vanaf halen."

Is er in de huidige economische situatie geen ruimte om 100 miljoen vrij te maken voor de wijkverpleging, zoals Asscher graag wil?

"Hij wil dat het kabinet nu al zegt dat er niet 100 miljoen wordt bezuinigd op de wijkverpleging. 100 miljoen zal alleen nooit genoeg zijn om de huidige problemen op te lossen.

Welke problemen?

"Vooral stress. Voor De Monitor heb ik met een stuk of vijftig wijkverpleegkundigen gesproken. Zij zeggen allemaal dat de werkdruk enorm is. Dat komt vooral omdat er veel te weinig mensen zijn. Er is een tekort van tienduizenden verpleegkundigen in de ouderenzorg. Voor de wijkverpleging is het aantal niet exact bekend."

Als die 100 miljoen gewoon blijft, zou dat meer verpleegkundigen opleveren?

"Dat is nog maar de vraag. Veel verpleegkundigen vinden het ziekenhuis nu eenmaal interessanter. Daar komt nog bij dat je in een ziekenhuis meestal vaste diensten werkt en in de thuiszorg vaak gebroken diensten draait. Mensen hebben vooral 's ochtends en 's avonds zorg nodig. Voor het geld hoeven ze het overigens niet te doen, want het is niet zo dat wijkverpleegkundigen minder betaald krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl