NOS NieuwsAangepast

Mohammed B. vernielt keuken in zwaarbeveiligde gevangenis

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, heeft gisteren een keuken vernield in de gevangenis in Vught. Volgens een familielid van een van de gedetineerden op de terroristenafdeling heeft B. de keuken gebarricadeerd en daarna "aan gort geslagen".

B. was boos dat de daders van een aanslagpoging op een moskee in Enschede op dezelfde vleugel zijn geplaatst als twee vrouwelijke gedetineerden, moslima's die ook op de terroristenafdeling zitten. B. eiste daarover een gesprek met de directie van de gevangenis. Toen hij dat gesprek niet meteen kreeg, maakte hij spullen kapot in de keuken.

Ministerie

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie kan alleen bevestigen dat een gedetineerde op de terroristenafdeling vernielingen heeft aangericht in de keuken. "Hij was het niet eens met de plaatsing van medegedetineerden", aldus een woordvoerder. Inmiddels zijn strafmaatregelen tegen B. genomen.

Mohammed B. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Theo van Gogh in 2004. De afdeling waar hij zit kent een individueel afgestemd regime. Gedetineerden hebben amper contact met elkaar.

Eerder was er kritiek op de terroristenafdeling. Deze daders bij elkaar zetten, zou juist averechts werken. Gedetineerden uiten zelf regelmatig kritiek op het zware regime.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl