Het kabinet zal de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting niet terugdraaien. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Dijkhoff.

Volgens Dijkhoff is het afschaffen van de belasting de beste manier om bedrijven en banen in ons land te houden.

Kabinet en oppositie botsten gisteren tijdens de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring flink over de plannen van het nieuwe kabinet.

In het regeerakkoord van VVD, CDA, ChristenUnie en D66 staat dat de dividendbelasting in 2020 wordt afgeschaft, wat 1,4 miljard kost.

'Belastingoorlog'

Dat leidde gisteren tot forse kritiek van onder meer PvdA, GroenLinks en de SP. Volgens SP-leider Roemer ontketent de maatregel een "belastingoorlog" in Europa. PvdA-leider Asscher zei dat het nieuwe kabinet in een lobby van VNO-NCW was getuind, waarbij de werkgeversorganisatie de coalitie in "Halloweenkostuum de stuipen op het lijf had gejaagd en de coalitie zich had laten chanteren". Klaver (GroenLinks) zei dat mensen het niet begrijpen als grote bedrijven cadeautjes krijgen terwijl ze zelf meer voor de boodschappen moeten betalen.

Maar in het NOS Radio 1 Journaal zegt VVD-fractievoorzitter Dijkhoff dat het "heel lastig wordt" om dit voornemen nog aan te passen. Het is volgens hem "een sterk middel" om bedrijven in Nederland te houden en het "gaat om veel banen".

CDA-leider Buma benadrukte gisteren dat 2 miljoen Nederlanders bij een multinational werken.

​Ik ben niet in de Kamer gekomen om bedrijven te knuffelen maar als die bedrijven heel veel Nederlanders aan een baan helpen waarmee ze gewoon een gezin kunnen runnen en hun boodschappen kunnen betalen wil ik daar wel voor knokken.

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff

Volgens de oppositie moet er naar andere manieren worden gekeken om het vestigingsbeleid voor bedrijven in ons land aantrekkelijk te houden. Dijkhoff zegt dat het afschaffen van de dividendbelasting het sterkste middel is.

"Je doet het omdat je ziet dat de Britten het afschaffen, bedrijven nadenken over verhuizen. We hebben het idee dat dit bedrijven sterk helpt."

Ik heb de sterke overtuiging dat dit nodig is om een ultieme poging te doen om zo veel mogelijk banen te behouden en het liefst er nog bij te krijgen.

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff

De kans dat de bezuinigingen op de wijkverpleging worden teruggedraaid is wel aanwezig, zegt politiek verslaggever Joost Vullings.

De motie van PvdA-leider Asscher om die bezuinigen terug te draaien werd door bijna de hele oppositie gesteund.

STER reclame