Oppositie wil gevulde uitgestrekte hand, wat doet Rutte vandaag?
Premier Rutte is aan zet. Straks om 10.30 uur begint hij in het debat over de regeringsverklaring met het beantwoorden van alle vragen en verzoeken. Dan zal duidelijker worden welke stappen zijn kabinet richting de verschillende oppositiepartijen wil zetten.
De oppositie stelt strikte voorwaarden aan het verzoek van het kabinet-Rutte III om steun. "Die uitgestrekte hand moet daadwerkelijk wel wat voorstellen", zei SP-leider Roemer. PvdA-leider Asscher gaf hetzelfde signaal aan premier Rutte.
Premier Rutte zei gisteren aan het begin van het debat over de regeringsverklaring dat zijn nieuwe kabinet zoekt naar een breed draagvlak. In de Tweede en Eerste Kamer is de meerderheid van het VVD, CDA, D66 en ChristenUnie-kabinet gering en daarom heeft hij hulp nodig van de oppositie. "De deur van de Trêveszaal staat op een ruime kier", aldus Rutte.
Niet schreeuwen
De fractievoorzitters van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vroegen, ieder in hun eigen woorden, ook dergelijke ondersteuning. "Ik roep partijen op om niet aan de zijlijn te gaan schreeuwen, ook als een oplossing niet perfect is", zei de nieuwe VVD-fractievoorzitter Dijkhoff. Pechtold vroeg om steun in de "strijd tegen de wegwerppolitiek".
Op tal van maatregelen uit het regeerakkoord kwam stevige kritiek. De linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA vinden dat er meer geld naar de salarissen van leraren, agenten, verpleegkundigen en militairen moet en ze willen dat de btw-verhoging naar 9 procent van tafel gaat. Ze hebben daarvoor een alternatief plan.
Ook werd onder meer gevraagd om meer voor het klimaat te doen, de korting op de uitkering voor jonge arbeidsgehandicapten te schrappen en het eigen risico in de zorg toch te verlagen.
PvdA-leider Asscher had met bijna alle oppositiepartijen, ook met de PVV, een concreet voorstel om de bezuiniging op de wijkverpleegkundigen ongedaan te maken. Volgens politiek verslaggever Joost Vullings is de kans dat deze bezuinigingen worden teruggedraaid wel aanwezig.
Prachtig cadeau
Minder rooskleurig ziet het eruit voor de wens van oppositiepartijen om de dividendbelasting voor bedrijven te laten bestaan.
De voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting voor bedrijven was een terugkerend discussiepunt op de eerste dag van het debat. "Een cadeautje voor Wall Street" en "een prachtig cadeau voor beleggers" wordt het plan genoemd, omdat vooral buitenlandse bedrijven hiervan profiteren. Volgens VVD fractievoorzitter Dijkhoff is het afschaffen van de belasting het sterkste middel om bedrijven in Nederland te houden en daarmee miljoenen banen te behouden.
De coalitiepartijen wilden nog niet ingaan op alle wensen en voorstellen van de verschillende partijen. De SP wilde weten of de ChristenUnie nog ging proberen het kinderpardon te verruimen, een belangrijk punt dat de christelijke partij bij de onderhandelingen moest inleveren. Segers wil geen "gaten schieten" in het regeerakkoord en plannen "overboord kieperen". D66-leider Pechtold: "Ik sta voor het akkoord en ben er trots op." Hij staat ook achter het plan om het raadplegend referendum af te schaffen, dit tot veler verbazing.