Tweede Kamerdebat over regeringsverklaring
NOS NieuwsAangepast

Bezuiniging wijkverpleging van de baan, Rutte geeft toe

De wijkverpleegkundigen worden uitgezonderd van bezuinigen. Premier Rutte liet zijn aanvankelijke voorzichtigheid vanavond varen, waarna de motie van de oppositie om niet te snijden in de wijkzorg met algemene stemmen werd aangenomen.

PvdA-leider Asscher en veel anderen dienden gisteren een motie in waarin de regering werd opgeroepen de dreigende bezuiniging van 100 miljoen euro te schrappen.

Verspilling

Premier Rutte zei vanmorgen nog dat hij niet de intentie had om te bezuinigen, maar bleef nog voorzichtig. Hij vindt dat het kabinet nog wel de mogelijkheid moet houden om verspilling in de wijkverpleging tegen te gaan en de efficiency te vergroten.

Asscher is het daarmee eens en daardoor kon Rutte zijn reserves laten waren. "Dat is heel mooi, dank daarvoor", zei de PvdA'er.

Geen veranderingen

De oppositie probeerde ook op veel andere onderdelen de regeringsplannen aan te passen, maar afgezien van wat kleine toezeggingen wil de coalitie geen veranderingen aanbrengen.

Zo pleitte een groot deel van de oppositiepartijen tevergeefs voor het ongemoeid laten van de dividendbelasting. De coalitie wil die afschaffen, omdat dat beter zou zijn voor de werkgelegenheid.

De oppositie vindt de argumenten van het kabinet niet overtuigend en wil van de premier weten welke bedrijven voor afschaffing hebben gepleit. Rutte is niet bereid die informatie te geven.

Nationaliteiten

De moties van wantrouwen die PVV-leider Wilders had ingediend tegen minister Ollongren en staatssecretaris Visser, die allebei twee nationaliteiten hebben, en tegen minister Grapperhaus, die volgens Wilders een gevaar is voor de veiligheid, werden met een grote meerderheid verworpen. Wilders kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl