NOS Nieuws Politiek Aangepast

Kabinet-Rutte III zonder problemen aan de slag

Het debat over de regeringsverklaring is goed afgelopen voor Rutte III. Samenwerking met de Tweede Kamer, ook met de oppositie, lijkt goed mogelijk.

Liveblog gesloten
 • Samenvatting in video

  Kijk hier naar een samenvatting van het debat van vandaag in drie video's: avond, middag en ochtend.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  1/3 Kabinet-Rutte III kan aan de slag: het debat zit erop

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  2/3 Felle discussie over migratie en 'gekheid' over eikeltjespyjama

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  3/3 Kortere interrupties en een 'loden deur' naar de Trêveszaal
 • Samenvatting

  In de Tweede Kamer komt voortaan de Nederlandse vlag te hangen. Alle partijen stemden daar voor behalve de Partij voor de Dieren.

  Het is de onverwachte afsluiter van twee dagen Kamerdebat over de plannen van het kabinet-Rutte III.

  Een andere uitkomst is dat er niet wordt bezuinigd op de wijkverpleegkundigen. En dat het kabinet de dividendbelasting echt gaat afschaffen, ondanks protesten van de oppositie.

  Het kabinet heeft beloofd de oppositie de komende jaren de reikende hand te bieden. De oppositie heeft beloofd, op sommige punten althans, met het kabinet mee te denken.

  Drie bewindslieden hebben hun eerste motie van wantrouwen van PVV-leider Wilders overleefd. En premier Rutte moest af en toe zijn verontschuldigingen aanbieden voor iets te los geformuleerde uitspraken.

  Maar Rutte III kan zonder kleerscheuren van start.

  Wilders en Grapperhaus, no hard feelings ANP
 • Debat afgesloten

  Voorzitter Arib heeft de vergadering gesloten. Traditioneel gaan nu alle Kamerleden langs bij de ministers in vak K om ze een hand te geven. Daarna mag iedereen naar huis. Morgen is er weer een ministerraad en voor het eerst sinds de verkiezingen geeft premier Rutte weer zijn wekelijkse persconferentie. Dat is rond 13.00 uur. De persconferentie is live te volgen op NPO Politiek.

  Ook zijn er voor het eerst weer opnamen van Het gesprek met de minister-president. Dat wordt om 18.35 uur uitgezonden in het programma EenVandaag op NPO1.

 • Triomf voor Van der Staaij (SGP)

  Klaver (GL) en Van der Staaij (SGP) bij het bankje van Wilders (PVV) ANP
 • Vlag in Tweede Kamer

  De Tweede Kamer stemt ook in met het voorstel van SGP-leider Van der Staaij om in de grote zaal met de blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer de Nederlandse vlag te laten wapperen. Kamervoorzitter Arib: "Nu moeten we hem dus laten wapperen. Dat wordt dan iets met een föhn."

  De motie over de Nederlandse vlag in de Tweede Kamer ANP
 • De stemmingen gaan beginnen

  FvD-leider Baudet vraagt eerst het woord. Hij wil een hoofdelijke stemming over zijn eigen motie die gaat over een afkoelingsperiode van twee jaar voor bewindslieden vanwege belangenverstrengeling. Dat betekent dat de namen van alle 150 Kamerleden worden opgelezen en dat die dan voor of tegen moeten zeggen.

  De hele Tweede Kamer stemt voor de motie om geen bezuinigingen door te voeren voor de wijkverpleegkundigen.

 • Kabinet houdt vast aan schrappen dividendbelasting

  Wat na het debat over de regeringsverklaring niet is veranderd, is dat het kabinet de dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders en beleggers gaat schrappen.

  Volgens het kabinet is dat nodig om Nederland aantrekkelijk te houden voor grote internationale bedrijven die veel werkgelegenheid met zich meebrengen. Er werken nu twee miljoen Nederlanders bij die multinationals.

  Een deel van de oppositiepartijen vindt het een "kadootje voor het bedrijfsleven", zoals SP-leider Roemer zegt. Lees hier een analyse:

 • Stemmingen om 21.45 uur

  De Tweede Kamer stemt om 21.45 uur over de ongeveer 50 moties. Zoals gezegd wordt naar alle waarschijnlijkheid alleen de 'wijkverplegingsmotie' aangenomen. Het is nog niet bekend of er een hoofdelijke stemming wordt aangevraagd door een van de fracties. Dat betekent dat alle Kamerleden een voor een voor of tegen moeten zeggen.

  Er wordt ook gestemd over de moties van wantrouwen tegen de twee ministers Grapperhaus en Ollongren en staatssecretaris Visser. Die gaan het niet halen omdat alleen de PVV en FvD voor gana stemmen.

  Vice-premier De Jonge, premier Rutte, CDA-leider Buma en D66-leider Pechtold na afloop van het debat ANP
 • Rutte sluit af en gaat aan het bier

  Premier Rutte sluit het debat af. Hij belooft al het mogelijke te doen om voor plannen een breed draagvlak te krijgen door ook de oppositiepartijen bij het beleid te betrekken.

  Voorzitter Arib sluit de vergadering en terwijl de microfoon nog open staat zeggen premier Rutte en vice-premier De Jonge tegen elkaar "We gaan aan het bier!"

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'En nu gaan we aan het bier'
 • Sanering varkenssector

  Premier Rutte geeft aan dat het niet de bedoeling is van het kabinet om 200 miljoen euro te investeren in het verminderen van het aantal varkensbedrijven in gebieden waar er te veel zijn, om ze vervolgens elders in het land weer terug te krijgen.

  Het is dus de bedoeling dat er echt minder grote varkensbedrijven komen. "Maar we moeten de nieuwe minister van Landbouw de kans geven hier beleid over te maken." Landbouwminister Schouten van de ChristenUnie gaat dat doen.

 • Steun voor de 'wijkverplegingsmotie'

  Premier Rutte keurt de motie van PvdA-leider Asscher niet af maar laat het aan de Tweede Kamer om daar voor of tegen te stemmen. Dat betekent dat de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU zelf een oordeel kunnen vormen. In ieder geval een van die partijen zal voor stemmen, zodat er een Kamermeerderheid is.

  "Daar ben ik heel blij mee", zegt Asscher. Het akkoord houdt in dat er wel geld af mag voor bureaucratie, maar dat dat niet ten koste mag gaan van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg voor ouderen. Ook mag de werkdruk van wijkverpleegkundigen niet toenemen.

  Om 21.45 uur wordt er gestemd.

 • 'Walgelijke motie'

  Premier Rutte noemt een motie van de PVV om de koran te verbieden een walgelijke motie. "Moeten we dan langs de deuren? Wat is hier de bedoeling van?"

 • Campagne Ouderenambassadeur loopt door

  Het kabinet zet de campagne tegen vooroordelen over oudere werknemers voort. Het contract met oud-voetballer John de Wolf loopt nog tot het einde van het jaar, zegt premier Rutte. Maar ook daarna wordt de campagne op de een of andere manier voortgezet.

  John de Wolf schudt de hand van 50Plus-leider Henk Krol ANP
 • Coalitie misschien akkoord

  Premier Rutte is begonnen aan het laatste gedeelte van het debat over de regeringsverklaring. Hij reageert op alle moties die zijn ingediend door te zeggen of hij ze ziet als steun voor het kabinetsbeleid of dat hij ze ontraadt.

  De enige motie die kans maakt om overgenomen te worden is die van PvdA-leider Asscher en de voltallige oppositie over de wijkverpleging. In de wandelgangen horen wij dat premier Rutte nog een kleine verandering in de tekst gaat vragen aan Asscher, en dat dan de vier regeringspartijen misschien wel akkoord kunnen gaan.

 • De Monitor beantwoordt vragen over wijkverpleging

  Premier Rutte noemt het een afremming, PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het een bezuiniging. Bij het debat over de regeringsverklaring bleef het vaag of de wijkverpleging straks minder geld krijgt, of niet. De laatste aflevering van het KRO-NCRV-programma De Monitor stond volledig in het teken van de wijkverpleging. Journalist en onderzoeker Huub Floor van De Monitor beantwoordt onze vragen.