Alle uitslagen van speelronde 6
De stand na zes wedstrijden in de eredivisie

AZ onderuit tegen Excelsior

Wout Weghorst in duel met Ryan Koolwijk

AZ verliest in eigen huis met 0-2 van Excelsior. Twee strafschoppen in de eerste minuten van de wedstrijd zijn beslissend. AZ schoot op de lat, op de paal en deed niets met 26 hoekschoppen.

82' Vejinovic raakt de paal

En weer gaat de bal er niet in. Marko Vejinovic raakt de paal met een vrije trap. Nog tien minuten. Gaat Excelsior dit volhouden?

Tussenstand AZ-Excelsior 0-2

77' Hoekschop nummer 21

"Marko Vejinovic neemt de hoekschop weer. Die kan er wel blijven staan", aldus commentator Frank Snoeks.

Het is namelijk al de 21ste hoekschop van AZ, maar ook de hoekschoppen leiden niet tot kansen.

62' AZ volgt voorbeeld Feyenoord en Ajax

En dat is een slecht voorbeeld. Want ook Ajax en Feyenoord wisten in eigen huis geen raad met een op papier mindere tegenstander. Wel dominant spelen, maar geen grote kansen creëren. Het is voor Excelsior te hopen dat de wedstrijd net zo eindigt als voor NAC Breda en Vitesse.

52' Weghorst ramt de bal op de lat

De kans voor AZ. Een goede actie van Fred Friday aan de rechterkant van het veld, de bal komt uiteindelijk voor de voeten van Wout Weghorst. Van dichtbij schiet hij de bal hard op de lat. Nog steeds 0-2.

AZ op jacht naar goals

De tweede helft is begonnen. Jeremy Helmer en Fred Friday komen AZ versterken. Van den Brom hoopt met deze wijziging de wedstrijd te keren.

AZ druipt af

Het is rust in Alkmaar. John van den Brom zal met een donderspeech moeten komen.

Keizer: het is crisis bij Ajax

AZ heeft het zwaar

Excelsior komt goed voor de dag in Alkmaar. Het is nog steeds 0-2 en daar is niets op af te dingen.

8' Doelpunt Excelsior

Excelsior krijgt na zeven minuten spelen opnieuw een strafschop. Ron Vlaar is dit keer de schuldige, die ook geel krijgt. Weer gaat Luigi Bruins achter de bal staan en weer schiet hij raak. Dit keer in de linkerhoek.

AZ slaapt nog

Een minuut na de 0-1 krijgt Excelsior weer een grote kans. Vraag niet hoe, maar het is niet 0-2.

2' Doelpunt Excelsior

Luigi Bruins gaat zelf achter de bal staan en schiet de bal beheerst binnen. Een dramatisch begin voor AZ.

1' Penalty Excelsior

Jonas Svensson maakt een overtreding op Luigi Bruins. Na 30 seconden krijgt Excelsior al een penalty.

AZ-Excelsior

De laatste wedstrijd van vanmiddag is AZ-Excelsior. De thuisclub heeft bij een zege evenveel punten als koploper PSV en neemt alleen de koppositie over als het wint met minimaal zes doelpunten verschil.

Teleurstellend Ajax laat zich verrassen door Vitesse

Ajax druipt teleurgesteld af

Ajax is zichzelf niet en verliest al voor de tweede keer in het nog prille eredivisieseizoen. Vitesse wint dit keer wel in Amsterdam, met 2-1.

Net op het moment dat de fans in de Johan Cruijff Arena zich kritisch gaan roeren, schiet Milot Rashica de tweede Arnhemse treffer achter André Onana. Het rustsignaal komt vervolgens als een verlossing, want Ajax bakt er helemaal niets van. Guram Kashia heeft dan al enige tijd de 0-1 op zijn naam gebracht met een rake kopbal.

PEC verspeelt voorsprong bij VVV

Clint Leemans (R) viert samen met Torino Hunte (L) de 1-1 van VVV

PEC Zwolle heeft de kans op een gedeelde derde plaats niet benut. Daarvoor had de ploeg van John van 't Schip moeten winnen bij VVV-Venlo, maar na een 1-0 voorsprong eindigde het duel in 1-1.

Ajax verliest van Vitesse

Crisis in Amsterdam. Ajax gaat onderuit tegen Vitesse en heeft al acht punten verloren in zes wedstrijden.

Eindstand Ajax-Vitesse 1-2

90+2 Elleboog Huntelaar?

Klaas-Jan Huntelaar krijgt een gele kaart na een overtreding, maar in de herhaling is te zien dat hij een elleboogstoot uitdeelt.

FC Groningen verslaat FC Twente

De oproep van Robben heeft er alleen niet voor gezorgd dat er meer fans in het stadion zaten, maar ook dat Groningen weer heeft weten te winnen.

Eindstand FC Groningen-FC Twente 1-0

83' Doelpunt Ajax

Nick Viergever kopt de bal binnen. Het is 1-2 in de Arena. Ajax zit nog in de wedstrijd, maar heeft nog maar een minuut of 7 te gaan (zonder blessuretijd).

Tussenstand Ajax-Vitesse 1-2

Ajax creëert geen kansen

Nog maar een kwartier te spelen in de Arena en nog altijd 0-2. Vitesse houdt de voorsprong vast.

Ten Hag: dit is niet het FC Utrecht dat ik wil zien

"Tot aan de 4-1 was het in ieder geval nog een wedstrijd." FC Utrecht-trainer Erik ten Hag probeert na afloop van het verloren eredivisieduel met PSV (7-1) toch nog iets positiefs te ontdekken in de afstraffing.

Ten Hag: niet het FC Utrecht dat ik wil zien

Blessure De Ligt

Ajax-verdediger Matthijs de Ligt moest in de eerste helft met een hoofdblessure van het veld. Hij heeft een zware hersenschudding opgelopen. Meer informatie volgt ongetwijfeld...

69' Doelpunt VVV

Clint Leemans zet VVV naast PEC Zwolle. Hij schiet een vrije trap binnen.

Tussenstand VVV-PEC Zwolle 1-1

65' Huntelaar op de paal

Huntelaar schiet op de paal. De tijd tikt door in het nadeel voor Ajax. Vitesse staat nog altijd met 0-2 voor. Ajax is wel de betere ploeg, maar creëert nauwelijks kansen.

PSV en Locadia swingen: zo winnen is alleen maar mooi

Locadia: mooi gevoel dat ik het team kon helpen

Met vier doelpunten en een assist was Jürgen Locadia de uitblinker bij PSV in het gewonnen eredivisieduel (7-1) met FC Utrecht. "De vierde keer dat ik een bal mocht meenemen na een wedstrijd", vertelde hij glunderend na afloop.

"Het is een mooi gevoel dat ik het team kon helpen met die goals", aldus Locadia. "Dat we hebben gewonnen is wel het belangrijkste en op deze manier is het alleen maar mooi."

Kansen Vitesse

Vitesse kwam tot twee keer toe bijna op 0-3. Ajax speelt nu met drie verdedigers en dat is te merken. Vitesse krijgt countermogelijkheden.

Tussenstand Ajax-Vitesse 0-2

51' Doelpunt FC Groningen

Oussama Idrissi maakt de 1-0 voor FC Groningen tegen FC Twente. Hij kopt raak na geklungel in de verdediging van de Twentenaren.

46' Schöne vervangt Van de Beek

Lasse Schöne komt in het veld voor Donny van de Beek. Ajax moet drie keer scoren om te winnen van Vitesse. Ook FC Groningen-FC Twente en VVV-PEC Zwolle zijn onderweg.

Vuurwerk

Vuurwerk in de rust bij Ajax-Vitesse voor Davy Klaassen. Nu nog in de tweede helft, want de wedstrijd is van een niet heel hoog niveau. Vitesse speelt, ondanks de voorsprong, ook niet goed.

Klaassen baalt

Davy Klaassen, in Amsterdam om afscheid te nemen van de Ajax-fans, ziet dat Vitesse op 0-2 komt

45+2' Doelpunt Vitesse

Milot Rashica zet Vitesse op 0-2 tegen Ajax. Gaat Ajax net als Feyenoord in eigen huis onderuit? Vitesse, woensdag nog uitgeschakeld door de amateurs van Swift, is gebrand op een goede uitslag.

Geen doelpunten in Groningen

De fans die na de oproep van Arjen Robben naar de Euroborg zijn gekomen krijgen nog niet echt waar voor hun geld. FC Groningen-FC Twente is nog 0-0.

De Boer aanwezig in Arena

Frank de Boer is aandachtig toeschouwer bij Ajax-Vitesse

30' Dolberg erin, De Ligt eruit

Matthijs de Ligt moet met een op het oog zware hoofdblessure van het veld. Kasper Dolberg, die eigenlijk klaarstond om Mitchell Dijks te vervangen, is de invaller. Ajax weer met twee spitsen en met Veltman, Dijks en Viergever in de achterhoede.

Tussenstand Ajax-Vitesse 0-1

30' Doelpunt PEC Zwolle

Kingsley Ehizibue schiet de bal hard in het dak van het doel. PEC Zwolle staat op voorsprong bij VVV.

Blessurebehandelingen

Een vervelende botsing tussen Matthijs de Ligt en Tim Matavz. De hoofden tegen elkaar. De schade bij Matavz lijkt mee te vallen, De Ligt lijkt niet verder te kunnen.

Dolberg gaat invallen

Kasper Dolberg gaat er al na een half uur inkomen. Trainer Marcel Keizer vindt het nodig om een aanpassing door te voeren na de tegengoal.

22' Doelpunt Vitesse

Vitesse kon niet winnen van Swift, maar staat wel op voorsprong bij Ajax. Guram Kashia kopt de 0-1 binnen. Kasper Dolberg wordt direct na de 0-1 van de bank gestuurd door trainer Marcel Keizer. Ajax moet aan de bak.

Afscheid Klaassen

Bij Ajax wordt er in de rust afscheid genomen van de deze zomer vertrokken Davy Klaassen.

De middenvelder speelde vanaf 2011 182 wedstrijden in het eerste van Ajax en was goed voor 55 doelpunten.

Oproep Robben heeft effect

De oproep van Arjen Robben lijkt te hebben geholpen. De oud-speler van FC Groningen maakt zich zorgen om de vele lege plekken in stadion Euroborg in Groningen en riep de fans op om naar de wedstrijd tegen FC Twente te komen. Zo gezegd, zo gedaan. Het stadion zit goed vol.

PSV haalt uit bij Utrecht met Locadia in glansrol

Jürgen Locadia

PSV heeft een klinkende 7-1 overwinning geboekt bij FC Utrecht. Jürgen Locadia eiste met vier treffers en een assist de hoofdrol voor zich op in De Galgenwaard.

De Utrechters begonnen sterk en kregen kansen via onder anderen Cyriel Dessers, die de lat raakte. PSV sloeg echter bij zijn eerste kans direct toe via Locadia, die uit de rebound scoorde nadat doelman David Jensen een inzet van Hirving Lozano met de voet had gekeerd.

Opstellingen

Ajax-Vitesse

Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Viergever, Dijks; Van de Beek, F. De Jong, Ziyech; Kluivert, Huntelaar, Younes.

Vitesse: Pasveer; Dabo, Miazga, Kashia, Büttner; Serero, Bruns, Foor; Rashica, Matavz, Linssen.

FC Groningen-FC Twente

FC Groningen: Padt; Te Wierik, Memisevic, Reijnen, Warmerdam; Idrissi, Bacuna, Jenssen, Doan; Veldwijk, Mahi.

FC Twente: Brondeel; Ter Avest, Bijen, Lam, Van der Lely; Liendl, Vuckic, Jensen; Slagveer, Boere, Assaidi.

VVV-PEC Zwolle

VVV: Unnerstall; Rutten, Röseler, Promes, Labylle; Seuntjens, Post, Leemans; Tissoudali, Thy, Hunte.

PEC Zwolle: Boer; Ehizibue, Marcellis, Freire, Van Polen; Bakker, Thomas, Marinus; Saymak, Parzyszek, Mokhtar

Afgelopen: PSV droogt FC Utrecht af

Een oorwassing. Een vernedering. Een pak slaag. Geef het een naam. PSV wint in Utrecht met maar liefst 7-1. De ploeg van trainer Phillip Cocu is de nieuwe koploper van de eredivisie.

De stand na FC Utrecht-PSV

90' Doelpunt PSV

Steven Bergwijn maakt er 7-1 van. En ook nog een mooie goal. Hij slalomt om doelman Jensen heen. Een totale afgang voor FC Utrecht.

Tussenstand FC Utrecht-PSV 1-7

85' Doelpunt PSV

Een afgang voor FC Utrecht. Ook nog 6-1. Opnieuw een strafschop. Dit keer gaat Jürgen Locadia achter de bal staan. Raak. De vierde van de middag voor de spits.

Tussenstand FC Utrecht-PSV 1-6

84' Rood FC Utrecht

FC Utrecht-invaller Giovanni Troupée krijgt rood na vasthouden Hirving Lozano. De overtreding lijkt buiten het strafschopgebied, maar Serdar Gözübüyük geeft een strafschop.

Lek als een mandje

FC Utrecht heeft nu al vijf doelpunten tegen gehad. Vorige week ging het bij FC Twente ook al goed mis. Toen werd het 4-0 voor de Tukkers. Erik ten Hag moet aan de bak met zijn ploeg.

80' Doelpunt PSV

Marco van Ginkel zet PSV op 1-5. Een ongelooflijke tussenstand. FC Utrecht krijgt een pak slaag. Van Ginkel benut een strafschop nadat Joshua Brenet werd neergehaald in het strafschopgebied.

Tussenstand FC Utrecht-PSV 1-5

68' Doelpunt PSV

Jürgen Locadia is in bloedvorm. Hij maakt zijn derde doelpunt van de middag. Ook heeft hij een assists op zijn naam.

Tussenstand FC Utrecht-PSV 1-4

Jürgen Locadia viert zijn doelpunt

Mertens speelt dinsdag tegen Feyenoord

Dries Mertens en Joep Schreuder

Verslaggever Joep Schreuder is in Napels om met Dries Mertens, overigens oud-speler van FC Utrecht en PSV, vooruit te blikken op Napoli-Feyenoord (dinsdag). Vanavond om 18.10 uur en morgenavond (Nieuwsuur, 22.30 uur) een reportage over Mertens, die in Napels al Diego Armando Mertens wordt genoemd.

57' Grote kans Dessers op 2-3

Dessers had FC Utrecht terug moeten brengen in de wedstrijd. Hij vindt echter doelman Zoet op zijn weg.

50' Doelpunt PSV

PSV komt kort na rust op 3-1 bij FC Utrecht. Lozano steekt Locadia weg en de spits rondt beheerst af. Het duo Lozano-Locadia is op dreef.

Tussenstand FC Utrecht-PSV 1-3

FC Utrecht begint aan de tweede helft

Geen wissels bij FC Utrecht en PSV. De tweede helft is begonnen.

Tussenstand FC Utrecht-PSV 1-2

Frenkie de Jong drukt steeds meer z'n stempel op spel Ajax

Frenkie de Jong na de uitwedstrijd tegen VVV (0-2)

Als er dit seizoen iemand bij Ajax op de deur klopt, is het Frenkie de Jong wel. De 20-jarige middenvelder lijkt Lasse Schöne voorbijgestreefd in de pikorde en hij krijgt dan ook wekelijks de vraag of hij komend weekend weer gaat spelen.

"Het is een logische vraag op dit moment", geeft De Jong toe. "Ik moet gewoon zorgen dat ik elke week in de basis sta. Daar moet ik hard voor werken. Ik moet zorgen dat ik beter word dan de andere middenvelders."

Rust in Utrecht

Een leuke eerste helft zit erop. Er gebeurt veel en PSV heeft er eentje meer gemaakt dan FC Utrecht.

Huntelaar weer in basis Ajax

Klaas-Jan Huntelaar krijgt net als tegen ADO Den Haag de voorkeur boven Kasper Dolberg. Frenkie de Jong staat ook weer in de basis.

Bij Vitesse keert Thulani Serero terug in de basis na een blessure. Maar hij keert ook terug in de Arena en speelt tegen zijn oude club Ajax.

40' Doelpunt PSV

Hendrix probeert Locadia in te spelen, dat gaat niet helemaal goed. Maar Locadia krijgt de bal ietwat gelukkig mee, trekt de bal hard voor en Lozano tikt de bal in het doel. Voor Lozano is het al zijn vierde doelpunt in zeven duels voor PSV.

35' PSV bijna op 1-2

Een kans voor PSV in de 35ste minuut. Lozano geeft de bal voor, maar de afronding van Pereiro is niet goed. Even daarna ramt Locadia de bal op de lat, maar er is al gefloten voor buitenspel.

Tussenstand FC Utrecht-PSV 1-1

23' Bijna 2-1

Yassin Ayoub steekt de bal prachtig tussen de PSV-verdediging door. Sander van de Streek mist oog in oog met doelman Jeroen Zoet.

21' Doelpunt FC Utrecht

Zakaria Labyad, oud-speler van PSV, benut de strafschop. Het staat 1-1 na 20 minuten spelen.

Zakaria Labyad neemt de strafschop

21' Strafschop

Penalty FC Utrecht. Nicolas Isimat-Mirin trekt Jean-Christophe Bahebeck naar de grond.

15' Doelpunt PSV

Jürgen Locadia zet PSV op voorsprong. Hirving Lozano ontsnapt aan buitenspel. De Mexicaan mist oog in oog met doelman David Jensen. In de rebound is Locadia scherp.

Tussenstand FC Utrecht-PSV 0-1

Kansen FC Utrecht

FC Utrecht is de meest gevaarlijke ploeg in het begin van de wedstrijd. Zojuist schiet Dessers op de lat en een paar minuten daarvoor voorkomt een PSV-been dat de bal in het doel vliegt. PSV is gewaarschuwd.

De wedstrijd is begonnen

Is PSV om 14.15 uur de koploper van de eredivisie? Of kan FC Utrecht zich herstellen van de pijnlijke nederlaag tegen FC Twente?

Tussenstand FC Utrecht-PSV 0-0

Aandacht voor aardbeving(en) in Mexico

De wedstrijd staat op het punt van beginnen. PSV heeft shirt aan met de tekst Fuerza Mexico (sterkte Mexico). Steun voor de slachtoffers van de aardbeving(en) in Mexico.

Hirving Lozano, de Mexicaan bij PSV, draagt net als zijn medespelers een speciaal shirt

Milik niet met Napoli tegen Feyenoord

Arek Milik raakt tijdens de wedstrijd tegen SPAL geblesseerd

Napoli-aanvaller Arek Milik kan de Champions League-wedstrijd tegen Feyenoord van komende dinsdag uit zijn hoofd zetten. De Pool raakte zaterdagavond geblesseerd aan zijn rechterknie in de wedstrijd tegen SPAL.

De oud-Ajacied laat maandag een MRI-scan maken om de ernst van de blessure vast te stellen. Milik miste een groot deel van het vorige seizoen door een blessure aan zijn andere knie.

In zijn afwezigheid ontpopte Dries Mertens zich tot een veel scorende centrumspits, waardoor de Pool het sindsdien vooral met invalbeurten moet doen.

Aanpassing PSV

Trainer Phillip Cocu begint met PSV met een 5-3-2-opstelling. Hirving Lozano keert terug in de basisformatie. Hij staat in de voorhoede met Jürgen Locadia. Oud-FC Utrecht-speler Bart Ramselaar begint op de bank.

Bij FC Utrecht staat Jean-Christophe Bahebeck in de basis. Het is zijn tweede basisplaats. Gyrano Kerk zit op de bank.

Gisteren in Turkije...

Gisteren Nederlanders in de hoofdrol in de Turkse competitie. Je hebt derby's en je hebt Turkse derby's. Zaterdagavond waren Vincent Janssen en Ryan Babel hoofdrolspelers in de beladen en tevens knotsgekke topper Fenerbahçe-Besiktas (2-1). Beiden maakten een doelpunt, maar zagen de scheidsrechter ook twee strafschoppen, vijf rode en elf gele kaarten uitdelen.

Vincent Janssen en Ryan Babel reageerden na afloop bij verslaggever Bert Maalderink:

Janssen: dit is wel mooi om mee te maken
Babel: dit was een echte Turkse topper

De leerlingen Ten Hag en Cocu zijn nu leermeesters én opponenten

Erik ten Hag en Phillip Cocu

Aan de zijde van PSV-trainer Fred Rutten werden Erik ten Hag en Phillip Cocu van 2009 tot 2012 klaargestoomd voor het grote werk. Drie jaar lang keken zij in de keuken om vervolgens de vleugels uit te slaan.

Ruim vijf jaar nadat hun wegen zich hebben gescheiden, treffen Ten Hag en Cocu elkaar bij de wedstrijd FC Utrecht-PSV. En ze zijn elkaar zeker niet vergeten. Ten Hag beweert dat hij samen met Cocu een stevig fundament heeft neergelegd, waar PSV nog lang profijt van heeft gehad.

"Heb je het alleen al over de jeugdopleiding, dan zijn van daaruit jongens naar het eerste elftal doorgegroeid, zoals Zoet, Brenet, Locadia, Depay, Labyad, Willems, Hendrix, Bakkali, Bazoer en Pereira. Stuk voor stuk spelers die nu op een heel hoog niveau spelen", benadrukt Ten Hag.

Brenet: PSV als team nog niet sterk genoeg

Joshua Brenet

Waar ligt het plafond van PSV dit seizoen? De club beleeft met vier zeges en een nederlaag op papier een redelijke competitiestart, maar het vertoonde spel geeft nog weinig reden tot tevredenheid. Vanmiddag wacht een zware klus bij FC Utrecht.

PSV heeft sinds de 2-0 nederlaag in Heerenveen van twee weken geleden aan zelfvertrouwen ingeboet en trainer Phillip Cocu lijkt nog steeds naar zijn ideale elftal te zoeken, zo blijkt uit de allerminst overtuigende zeges op Feyenoord (1-0) en SDC Putten (4-0).

Afgelopen donderdag in het bekerduel met SDC Putten, dat een uur lang verdienstelijk weerstand bood, werd andermaal duidelijk dat de PSV-machine nog niet soepel draait. "Maar dat ligt niet aan ons zelfvertrouwen", vindt Joshua Brenet.