NOS SchaatsenAangepast

Goud Van 't Wout op 1.000 meter, ook winst op gemengde aflossing in Montreal

Van 't Wout schaatst ogenschijnlijk moeiteloos naar wereldbekergoud op 1.000 meter

Shorttracker Jens van 't Wout heeft ogenschijnlijk eenvoudig goud gewonnen op de 1.000 meter tijdens het wereldbekerweekend in Canada. In Montreal bleef hij in de finale moeiteloos de Let Roberts Kruzbergs (zilver) en de Pool Michal Niewinski (brons) voor.

In een race zonder Koreanen, die al in de halve finales waren gesneuveld, oogde het bij Van 't Wout efficiënt en ongenaakbaar. Vrijwel de hele race reed Van 't Wout op kop en bepaalde zo het tempo. Net als vorig jaar in Canada, toen hij ook goud won op de kilometer, haalde niemand de Nederlander meer in.

Voor de Dutch Lions, zoals de Nederlandse ploeg heet in het nieuwe format van het wereldbekercircuit, was het na de gouden medaille van Xandra Velzeboer op de 1.000 meter zaterdag, haar goud op de 500 meter en het goud van de gemengde aflossingsploeg eerder op de zondag de vierde gouden medaille van het eerste wereldbekerweekend.

In de kwartfinales van de 1.000 meter voor mannen kende Knegt een moeilijke race. De Nederlander, die weer eens geselecteerd werd door bondscoach Niels Kerstholt in Montreal, kreeg een straf voor een actie in de laatste ronde. Weg halvefinaleplaats. Ook Daan Kos redde het niet.

In de finale van de gemengde aflossing was er wel succes voor Knegt, toen hij met Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer en Van 't Wout sneller was dan Zuid-Korea (zilver), Canada (brons) en de Verenigde Staten.

Shorttrackers verslaan Zuid-Korea op gemengde aflossing na vroege val Canada en VS

De finale van de mixed relay in Montreal was al gauw een strijd tussen niet vier, maar twee landen. Na een vroege valpartij van Canada en de Verenigde Staten bleven Nederland en Zuid-Korea samen over. In de slotronden nam Van 't Wout de koppositie op fraaie wijze over en gleed soeverein naar de zege.

Na een lange shorttrackzondag van het eerste wereldbekerweekend van het nieuwe seizoen werd afgesloten met de aflossing bij de mannen. Van 't Wout, Knegt, Kos en Sven Roes raceten naar het brons. Voor de Italianen, maar achter de gouden Canadezen en de zilveren Chinezen.

Shorttrackers op aflossing naar WB-brons, Canada in eigen huis naar goud

Het tweede wereldbekerweekend (1 tot en met 3 november) van de World Tour stond gepland in Salt Lake City, maar die is verplaatst naar Montreal, de baan waar de shorttrackers nu ook rijden. De baan in het Amerikaanse Salt Lake is vanwege gebreken in de boarding om veiligheidsredenen afgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl