Vreugde bij de teamsprinters in Parijs

Recordaantal gouden medailles in zicht voor Nederland op Olympische Spelen

Met de winst van de baanwielrenners op de teamsprint en de (99,99%) zekere gouden plak van zeilster Marit Bouwmeester staat het aantal gouden medailles van Nederland op de Olympische Spelen in Parijs op negen. Dat is het resultaat van een bijzondere opmars: Nederland stond na vier olympische dagen zelfs nog met lege handen.

Het recordaantal gouden medailles voor Nederland op één editie van de Olympische Spelen is twaalf, gevestigd in Sydney in 2000. Dit jaar zou dat record zomaar geëvenaard kunnen worden, of zelfs verbeterd. Daarbij moet worden aangetekend dat er tegenwoordig veel meer olympische sporten zijn dan vroeger.

Hoe realistisch is het dat Nederland het record evenaart en welke ijzers heeft TeamNL nog in het vuur?

Atletiekvrouwen

De laatste week van de Olympische Spelen draait in grote mate om de atletiekonderdelen en ook voor Nederland valt hier veel te halen. Te beginnen met Femke Bol, die zich dinsdag overtuigend plaatste voor de finale van de 400 meter horden, het onderdeel waarop ze regerend wereldkampioen is.

Een belangrijke nuance is wel dat haar grote concurrente, Sydney McLaughlin-Levrone, ook meeloopt in die finale. Zij was niet aanwezig bij de WK die Bol won en is wereldrecordhoudster. Daarmee is Bol niet de topfavoriet in de finale.

Verder komt Bol met haar teamgenoten nog in actie op de 4x400 meter estafette, het onderdeel waarop ze kampioen werden op de WK in Boedapest in 2023.

Een favorietenrol is wel weggelegd voor Sifan Hassan op de 10.000 meter, de afstand waarop ze op de Olympische Spelen in Tokio goud veroverde.

Verder loopt Hassan ook de marathon, waarop ze kanshebber is voor een gouden plak. Ze won in 2023 zowel de marathon van Londen als die van Chicago.

Sifan Hassan jaagt nog op twee gouden medailles

Overigens is Abdi Nageeye een outsider voor de zege op de marathon bij de mannen. Hij pakte op deze afstand zilver op de Olympische Spelen in Tokio en won afgelopen april de marathon van Rotterdam in een Nederlands record.

Verder gaan baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland als favorieten naar de individuele sprint en de keirin. Op die onderdelen komen ook hun vrouwelijke collega's Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet in actie.

Op 8 augustus gaat Sharon van Rouwendaal, goed voor olympisch goud in 2016 en zilver in 2021, op jacht naar een medaille bij het openwaterzwemmen. Van Rouwendaal veroverde in februari de wereldtitel op de tien kilometer en hoort dus bij de favorieten.

Ook in het zeilen is er nog een (kleine) kans op goud dankzij kitefoilster Annelous Lammerts. Zij staat na een goede prestatie op dinsdag vierde in het klassement en ligt daarmee op koers om zich te plaatsen voor de halve finales op haar discipline.

En op 9 en 10 augustus doen er drie Nederlanders mee met het breakdancen op het Place de la Concorde: India Sardjoe bij de vrouwen en Lee-Lou Demierre en Menno van Gorp bij de mannen.

Gouden teams?

Ook in teamverband vallen er nog gouden medailles te verdienen. Heel Nederland kijkt daarvoor naar de hockeyvrouwen, die drie van de vier laatste Spelen goed waren voor goud en ook in Parijs laten zien waarom ze favoriet zijn. Ze staan in de halve finale. Tegelijkertijd staan de hockeymannen voor het eerst sinds 2012 in de finale van een olympisch toernooi.

En dan is er het waterpolo: de Nederlandse vrouwen plaatsten zich dinsdag voor de halve finale en dat is voor het eerst sinds 2008. Destijds wisten de waterpolosters het toernooi te winnen, al moeten ze dit jaar flink aan de bak om die prestatie te evenaren. Tegenstander in de halve finale is het ijzersterke Spanje.