NOS Nieuws

Wekdienst 4/8: Nationale vlindertelling • Wegwedstrijd vrouwen op de Spelen

Goedemorgen! Op de Spelen rijden de wielrensters vandaag de wegwedstrijd in en rondom Parijs en het is de laatste dag van de jaarlijkse tuinvlindertelling.

Eerst het weer: in de ochtend in het oosten eerst nog kans op een bui. Daarna blijft het droog met zon en stapelwolken. De wind waait matig uit het westen en het wordt 21 tot 23 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Tot en met vandaag kunnen mensen tijdens de jaarlijkse tuinvlindertelling doorgeven hoeveel vlinders ze in 15 minuten in hun tuin of op hun balkon zien.
  • Op de Olympische Spelen rijden de Nederlandse wielrensters hun wegwedstrijd op een parcours in en rond Parijs. Ook bij veel andere sporten komen Nederlanders in actie.
  • En in Eindhoven staan PSV en Feyenoord tegen over elkaar in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Dit is er vannacht gebeurd:

Staatshoofden en regeringsleiders van een aantal Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, willen dat Venezuela snel uitslagen van de stembureaus publiceert. De kiescommissie zegt die kunnen president Maduro is herkozen, maar de oppositie en ook deze Europese landen geloven dat niet.

Premier Schoof heeft namens Nederland de gezamenlijke verklaring ondertekend. "De wil en de rechten van het Venezolaanse volk moeten gerespecteerd worden. Nederland veroordeelt geweld en bedreigingen tegen vreedzame demonstranten en oppositieleden stevig."

Maduro laat demonstraties geregeld met geweld neerslaan. Zaterdag liet de president tijdens een bijeenkomst weten dat er 2000 mensen zijn opgepakt. Maduro zegt dat zij "maximaal zullen worden bestraft voor de misdaden".

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De 21-jarige Franse polsstokhoogspringer Anthony Ammirati is beroemd geworden na een sprong op de Olympische Spelen, maar helaas niet vanwege zijn sportprestatie.

De atleet miste de kans om mee te dingen naar een gouden plak omdat hij met zijn zaakje aan de stok bleef hangen waar hij overheen moest springen. De scène leidde al snel tot memes en grappen op sociale media en het filmpje ging viral. Uiteindelijk eindigde Ammirati door dit ongelukje op de twaalfde plaats in de groepsfase.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl